Predator-dronen sendes på pension i år

Illustration: U.S. Department of Defense

MQ-1 Predator har mere end nogen anden drone været symbolet på USA's eskalerende anvendelse af droneangreb i internationale missioner. Men den udbredte kampdrone har efter 24 år på vingerne nået enden på sin levetid, og fra sommeren 2018 indstiller det amerikanske flyvevåben brugen af Predator.

Afløseren, den allerede 10 år gamle videreudvikling MQ-9 Reaper, kan både flyve hurtigere og medbringe mere ammunition.

Læs også: Fremtidens luftrum tilhører dronesværmene

MQ-1 Predator blev første gang anvendt i operationer i 1995 i Bosnien. Den blev udviklet til rekognoscering og overvågning og er oprindeligt ikke designet til at medbringe våben. Den er siden blevet modificeret til at kunne bære Hellfire-missiler og blev efter 2001 det amerikanske luftvåbens såvel som CIA's mest anvendte kampdrone i lande som Afghanistan og Pakistan.

MQ-9 Reaper er designet som egentlig kampdrone og er et større og mere avanceret fartøj end forgængeren, MQ-1 Predator. Illustration: U.S. Department of Defense

Afløseren er bygget til kamp

Det oprindelige design sætter en stram begrænsning på våbenlasten på 90 kg, hvorimod den nyere Reaper er designet til rollen som såkaldt hunter-killer og kan medbringe en våbenlast på 1.900 kg. Den øgede lasteevne gør den i stand til at medbringe mere avancerede våben end Hellfire, som laserstyrede og satellitstyrede bomber, såvel som Sidewinder luft til luft-missiler.

Læs også: Vil verdens første dronekrig foregå i Syrien?

Derudover er Reaper udstyret med en 950 hk turbopropmotor og flyver tre gange hurtigere end Predator, der har en 119 hk stempelmotor.

MQ-9 Reaper, som oprindeligt blev døbt Predator B, blev første gang anvendt til operationer i 2008 i Irak. Den seneste version af Reaper, den såkaldte blok 5, blev for første gang anvendt i kampoperationer sidste sommer. Den er både kraftigere end forgængerne og byder på opgraderede overvågningssystemer.

Mens det amerikanske luftvåben altså trækker sine Predators ud af drift til sommer, har CIA ikke givet lignende udmeldinger om sine droner. Foruden USA benytter også luftvåbenene i Tyrkiet, Italien, Marokko og De Forenede Arabiske Emirater i dag Predator.