Power-to-X kan skabe store vandforsyningsproblemer – rejses nu politisk

Plus22. december 2021 kl. 09:564
Power-to-X kan skabe store vandforsyningsproblemer – rejses nu politisk
Det er bl.a. i Lemvig Kommune (her med Thyborøn set fra luften), hvor der allerede nu er meget stor efterspørgsel på vand til PtX. Illustration: TripleNine/Teknologisk Institut.
SF opfordrer regeringen til at sikre, at det store vandbehov ved PtX ikke belaster drikkevandsforsyningen. Klimaministeren lover at undersøge vandudfordringen grundigt, men tror dog ikke på nationale problemer. Branchen er også mest bekymret for lokale og regionale udfordringer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sagen om den potentielt meget kraftige stigning i vandforbruget, som Power-to-X-anlæg kan forårsage, bliver nu rejst politisk.

Det var fagfolk i vandsektoren og en forsker fra Aarhus Universitet, der i WaterTech/Ingeniøren i går påpegede, at udfordringen med at skaffe nok vand – og rent nok vand – til regeringens store PtX-ambitioner er underbelyst.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
22. december 2021 kl. 12:47

Det virker i den grad som en "storm i et glas vand". Hvis man læser lidt i kommentarerne til gårsdagen artikel om samme emne så indikeres det at energiforbruget til generering af det nødvendige ferskvand ud fra saltvand er meget mindre end energiforbruget til selve elektrolysen og saltvand er der jo nok af omkring disse energiøer ;-). Men det gør det jo svært at give indlægget en "kant".

3
22. december 2021 kl. 12:29

På landsplan er det altså ikke så meget vand, snarere 1% af erhvervslivets forbrug end 100%, jf. kommentar 19 til den foregående artikel:

Ifølge Energistyrelsens Teknologikatalog forbruges lidt under 200 kg vand per MWh el til elektrolyse, eller 200 tons per GWh. Hvis vi installerer 5 GW elektrolyse (Regeringen siger 4-6), og de kører 6.000 timer/ år, skal der bruges ca. 6 mio. tons vand per år.

Der kan være lokale udfordringer, og der er god grund til at tænke kreativt om nyt vandforbrug, men det er lidt voldsomt at gøre det til et landspolitisk problem.

1
22. december 2021 kl. 10:38

VANDMANGEL ??? Hvad skal al dette vand bruges til???? At vandmangel skulle være et problem for den grønne omstilling, havde jeg ALDRIG nogensinde forestillet mig. Artiklen giver ikke nogen forklaring på dette mysterie. Umiddelbart virker det som en Aprilsnar - bare på den forkerte årstid. Artiklen burde ikke have været publiceret i den nuværende mangelfulde form, fordi den har alvorlige udeladelser Eksempelvis: 1) Hvorfor skal der bruges SÅ meget vand? 2) Hvorfor skal vandet være SÅ rent? 3) Hvor meget forrykker vandproblematikken den samlede økonomi for PtX? 4) Hvor meget FORRINGES miljøgevinsten pga. vandproblematikken? Svar efterlyses.