Power-chippen tager teten

IBM har endelig fået en maskinserie, der spænder fra de mindste til de største - baseret på risc-chip og Unix Af Leif Hansson Det har mange gange virket, som om de store edb-firmaer måtte trækkes baglæns hen til karret med Unix, og at de var meget
svære at få til at drikke af det. 'Snake oil', kaldte Digitals Ken Olsen det i mange år.

Men nu er den holdning fortid. Unix er ved at falde til ro efter en noget splittet ungdom, og efterspørgslen er vokset, så det er blevet en bedre strategi for leverandørerne at være med på vognen end at bekæmpe Unix.

  • Unix er det af IBMs markedssegmenter, der vokser hurtigst. I de fire nordiske lande voksede vores omsætning af Unix-produkter med 25 pct. i 1993 til 500 mill. danske kroner, og vi venter en lige så stærk vækst i 1994, siger IBMs nordiske AIX-chef
    Peter Lindgreen. (AIX er IBMs udgave af Unix.) VISIONER Sidste efterår havde Lindgreen en vision om at kunne tilbyde en serie af Unix-maskiner, der spændte fra de mindste palmtops, der kan ligge på en håndflade, til de største teraflopsmaskiner, som kan
    løse de mest krævende, videnskabelige opgaver.

Den vision var forbundet med fremkomsten af de nye PowerPC og Power2 chip. (Ing. nr. 42/93.) I denne forbindelse står PC for performance chip, medens power betyder 'performance optimization with enhanced risc', og det er altså chip, der er lavet til en
'reduced instruction set computer'. Disse chip blev præsenteret i nogle kraftige arbejdsstationer og servere.

Trekvart år senere er visionen meget tættere på at blive virkelighed. De nye chipfamilier udvides med hurtigere modeller og med langsommere versioner, der til gengæld bruger mindre strøm. Samtidig præsenteres nye maskiner med de nye chip.

I den ene ende kommer IBM nu med en 3,1 kg tung, bærbar maskine, der ligner en notebook, men er en arbejdsstation med risc-processor og AIX-styresystem. Maskinen, der hedder RISC System/6000 N40, er allerede i handelen med en pris for en typisk
konfiguration på 93.000 kr.

Den nye top af AIX-maskiner hedder SP2, og det er en parallel maskine med op til 128 processorer. Den er en videreudvikling af sidste års SP1, som der er et eksemplar af i camp-centeret på DTU.

HELE SPEKTERET Programmer, der er udviklet på N40, kan flyttes og køre på SP2, selv om de skal oversættes igen, før de kan udnytte de parallelle processorer og den stærkere Power2 chip i den store maskine.
Programmer, der er udviklet på N40, kan flyttes og køre på SP2, selv om de skal oversættes igen, før de kan udnytte de parallelle processorer og den stærkere Power2 chip i den store maskine.

For første gang i mange år har IBM hermed en maskinserie og et styresystem, der spænder over hele spekteret.

Standardprogrammellet til maskinserien kommer ikke kun til at omfatte tekniske beregninger, men også terminalstyring med cics, databaser som DB2 og Oracle 7, netværksstyring med Netview og et økonomisystem som R/3 fra SAP.

Med andre ord er det kommercielle marked ikke reserveret for IBMs egne systemer som AS/400. Men vi skal dog længere hen på året, inden de kommercielle programmer vil være klar.

Denne udvikling er endnu et vidnesbyrd om, at det virker på leverandørernes strategi, når et voksende antal kunder forlanger åbne systemer i deres udbud.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten