Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Portugal udvider litium-produktion trods voldsom lokal modstand

Illustration: Savannah Resources Plc

Det hvide guld. Sådan bliver det ultralette metal litium omtalt. Navnet skyldes, at en global efterspørgsel til produktion af batterier har sendt priserne i vejret - og nu vil Portugal udvide produktionen med hele seks nye udvindingssteder. Det oplyste minister miljø og klima, Joao Pedro Matos Fernandes, sidste fredag.

Portugal er allerede Europas største litiumproducent og udvinder årlig cirka 900 ton, hvilket svarer til cirka 1,1 procent af verdens samlede produktion. Udvindingen foregår i åbne miner, da litium i Portugal er bundet i granit.

Boreprøver fra området omkring Barroso i det nordlige Portugal. Illustration: Savannah Resources Plc

Reserverne i landet skulle ligge på cirka 60.000 ton ren litium, hvilket skal sammenlignes med Chiles 9,2 mio. ton, Australien med 4,7 mio. ton og Kina med 1,5 mio. ton. Men i modsætning til produktionen i Chile, Australien og Kina, så går al portugisisk lithium til keramik- og glasindustrien.

Et af kravene til de udvindingsselskaber, der vil have fat i de nye steder, er, at de kommer med en komplet industriplan, som også indeholder processering af litium-carbonat til rent litium. Eller som Joao Pedro Matos Fernandes siger det: »Ikke et eneste gram litium skal behandles uden for Portugal.«

Fem andre udvindingssteder var også under overvejelse, men her bliver der ikke givet tilladelser på grund af miljømæssige forhold.

Det forventes, at ansøgningsprocessen kan begynde om to måneder, men at det vil tage helt op til fem år, før udvindingen er i drift.

Ikke alle er glade

Men det er ikke alle, som er glade for de nye udvindingssteder. Udvinding af litium er generelt betragtet som ekstrem forurenende. Hvor udvindingen i Chile er baseret på store fordamningsbassiner, der kræver enorme mængder af vand, så er udvindingen i Portugal mere traditionel minedrift, hvor åbne miner graves ud i landskabet. Begge metoder har stor indflydelse på lokalmiljøet.

Området omkring Pinhel i det centrale Portugal, er et af de steder, som er blevet udpeget til at huse en af de nye miner.

Også i byen Fundão lidt længere sydpå er imod og borgmester Paulo Fernades mener, at et nyt mineprojekt vil være en trussel mod områdets fødevareproduktion.

I Boticas i det nordlige Portugal, siger borgmesteren, at 95 procent af den lokale befolkning er imod planerne om en mine, på trods af at det vil skabe 800 nye job i området.

Emner : Batterier
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvilken energiø?

Det handler naturligvis om, at vi skal lære at bruge havet til den slags. Minedrift er så hårdt ved omgivelserne, at vi skal væk fra det. Men i princippet, kan man gøre det alle steder, hvor der er havvand og billig strøm.

Det samme gælder i øvrigt magnesium, som der er endnu mere af i havvand. Det kan potentielt bruges til cement, som fjerner CO2 fra atmosfæren, i stedet for at tilføje det. Biprodukterne (saltsyre og klor) kan selvsagt samtænkes i forretningsmodellen.

Som artiklen viser, er miner ikke populære. Selv om det link jeg viser er et poc-link, er det interessant, at forretningsmodellen allerede nu ser lovende ud. For minedriften skal vi have reduceret.

 • 8
 • 1

Den der kommer ude i Nordsøen, naturligvis. Men man kan jo i princippet udvinde lithium langs kysten af Danmark. Der vil bare være nogle fordele ved at bruge strøm på energiøen, fordi vi så skal have ført mindre strøm i land.

 • 6
 • 3

Kan nogen kaste lidt lys over hvorfor "Udviklingsselskaber skal fremlægge en plan, som også indeholder processering af litium-carbonat til rent litium"?

Rent Lithium indgår ikke produktionen af Li-ion celler; der indgår Li-karbonat til fremstilling af batterikemien, specielt i elektrolytten. Lithium i ren metalform er noget være stads, der reagerer voldsomt med vand og bare fugt i luften.

En dag skal vi måske lave højeffektive solid state celler med Li metal i anoden, men det er endnu på labaoratorieplan.

 • 3
 • 1

hvorfor "Udviklingsselskaber skal fremlægge en plan, som også indeholder processering af litium-carbonat til rent litium"?

Klassisk forædling af råstoffer til halvfabrikata. Videreforarbejdning øger værdien, så jo mere der foregår lokalt, desto større samfundsværdi.

At politikeren citeres for "rent lithium" er nok en journalistisk stramning, eller en politisk misforståelse.

Derimod har det vestlige Australien store jernminer, men (næsten) ingen stålværker. Derfor eksporteres kun jernmalm til lav pris, ikke stål eller færdigvarer med høj værdi. Det kan tilsyneladende ikke betale sig i deres tilfælde.

 • 3
 • 2

Ud på energiøen med det. Drop minerne.

Kan vi nu være sikre på at Lithium i havvand ikke har en eller anden væsentlig funktion i kredsløbet og at der ikke er de første 10 arter som uddør af at koncentrationen mindskes ?

Lithium forekommer f.eks. også i menneskekroppen, måske skulle vi udvinde det af asken fra vores døde ?

 • 3
 • 4

Kan vi nu være sikre på at Lithium i havvand ikke har en eller anden væsentlig funktion i kredsløbet og at der ikke er de første 10 arter som uddør af at koncentrationen mindskes ?

Vi kan i hvert fald ikke se nogen sandsynlig måde, hvorpå vi kan reducere koncentrationen væsentligt. Selvom vi fjernede lige så meget Lithium, som findes i de kendte ressourcer på landjorden, ville det kun reducere koncentrationen i havet marginalt.

 • 1
 • 1

Kan vi nu være sikre på at Lithium i havvand ikke har en eller anden væsentlig funktion i kredsløbet og at der ikke er de første 10 arter som uddør af at koncentrationen mindskes ?

Ud fra min erfaring med saltvandsakvarier bliver lithium forbrugt naturligt (primært af koraller), derfor bør man i lukkede økosystemer som akvarier også supplere hvis niveauet bliver for lavt.

https://aquaforest.eu/en/product/lithium/

Der er dog så vidt jeg ved ikke meget information om hvor vitalt lithium er for organismerne, men i akvarierne søger man at have mineral niveauer som er så tæt på hvad man finder i naturen. Generelt kan man også sige at jo større akvarie jo mere skal der til for at skabe udsving i værdierne, så i et akvarium som er så stort som verdenshavene skal der nok også en betragtelig indsats til for at ændre noget, men det er selvfølgelig rigtig at man ikke bare skal drive rovdrift på lithium i havvand bare fordi man ikke lige forstår om det er vitalt for havets organismer.

 • 1
 • 1

Hvor meget Lithium skal der mon tages op af havet før vi, med vores nuværende og ret fine måleudstyr, kan måle et fald i koncentrationen ?

Vi henter knap 100.000 tons miner fra de nuværende miner om året. Der er 180 milliarder tons lithium i verdenshavene. You do the math...

Til gengæld kender vi "kun" til omkring 14 mio tons i de kendte mulige mineområder (nok til 165 år, med den nuværende udvindingshastighed). Hvis vi fjerner 14 mio tons fra havet, vil vi næsten have fjernet en tiendel promille af havets lithium...

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten