Porsche udvikler ny elbilplatform til superbiler
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Porsche udvikler ny elbilplatform til superbiler

Volkswagen-gruppen producerer superbiler under mærker som f.eks. Lamborghini. Nu står disse biler foran at skulle elektrificeres. Illustration: Lamborghini

Porsche vil udvikle en ny platform til elektriske sportsbiler og superbiler, skriver Automotive News. Platformen kan også anvendes af bilmærker under Volkswagen-gruppen såsom Audi og Lamborghini.

Det bliver den anden elbilplatform, som Porsche udvikler, og Volksvagens-koncernens tredje elbilplatform.

Ifølge Automotive News kaldes platformen SPE, og ud over at være grundlag for kommende elbiler fra Porsche kan den også bruges til en ny udgave af Audi R8 e-tron.

Platformen er udviklet til superbiler og todørs-sportsbiler, ifølge avisens kilde, som efter sigende er en person i Volkswagens ledergruppe med kendskab til planerne.

Tredje bølge

Den kommende SPE-platform blev omtalt i et Volkswagen-dokument med information til investorerne i november. Her fremgik det, at den skal tages i brug omkring 2025, og at den skal anvendes i den tredje bølge af elbiler fra koncernen.

Volkswagens første elbilplatform MEB skal bruges i en række kommende elbiler. Illustration: Volkswagen

Platformen beskrives her som en arkitektur dedikeret til sportssegmentet. Porsche har ikke officielt præsenteret deres planer med platformen.

En talsperson for Volkswagen-gruppen siger til Automotive News, at de ikke ønsker at gå i detaljer med fremtidige projekter endnu, mens en talsperson for Porsche siger, at SPE ligger for langt ude i fremtiden til, at de vil kommentere den nu.

Dermed vides det ikke, om der er planer for konkrete køretøjer, eller om platformen skal danne grundlag for, at flere motorer designes med f.eks. faststofbatterier.

Porsche en drivende kraft

Men SPE kan altså blive koncernens tredje rene elbilplatform. Porsche er en relativt lille del af koncernen, hvad angår salgstal, men er meget aktiv, når det gælder elektrificering. Porsche har et erklæret mål om, at halvdelen af de biler, der bliver solgt i 2025, skal drives af el.

Selv om Volkswagen-gruppen allerede sælger elbiler, er ingen af disse bygget som elbiler fra bunden.

Porshce Mission E er en firedørs, firesæders helelektrisk sportsbil. Illustration: Porsche

Det vil ændre sig, når Volkswagen lancerer sin første model i ID-serien næste år. Denne er bygget på MEB-platformen, som er udviklet udelukkende med tanke på elbiler med store batterier. Hele ID-serien skal bygges på denne platform. Andre af gruppens mærker, som Skoda og Audi, vil også bygge biler på denne platform.

Parallelt udvikler Porsche den såkaldte J1-platform, som bruges i den kommende elbil Porsche Mission E.

Platform til premiumbiler under udvikling

Porsche og Audi samarbejder imidlertid også om en ny elbilplatform kaldet PPE (Premium Platform for Electromobility).

Ifølge Automotive News udtalte Audis bestyrelsesmedlem for teknisk udvikling, Peter Mertens, at tre modelfamilier udvikles med udgangspunkt i PPE.

To af disse skulle være fra Audi, men i et interview med Automobil-produktion.de siger Audi-direktør Rupert Stadler, at de første biler på denne platform ikke lanceres før tidligst i 2020.

Han beskriver PPE-platformen som en variant af MEB-platformen til større premiumbiler.

Artiklen er fra tu.no