Pontoner og stødstænger skal trække kraft ud af Skagerraks bølger
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Pontoner og stødstænger skal trække kraft ud af Skagerraks bølger

Endnu et bølgekraftkoncept kan se frem til at prøve kræfter med havet ud for Hanstholm. Det drejer sig om det fynske koncept Crestwing, som i januar fik tilsagn om 10 mio. kr. fra det PSO-finansierede program ForskEL.

I spidsen for Crestwing står Henning Pilgaard, som med en baggrund som skibsingeniør på Lindøværftet har beskæftiget sig med design af maritime konstruktioner siden 1972.

Ideen til Crestwing fik han i 2005, og siden er konceptet blevet grundigt testet:

Læs også: Bølgekraftanlægget Wavepiston testes i hårdt havmiljø ved Hanstholm

Princippet i bølgekraftanlægget fra Crestwing er to hængslede pontoner, hvor kraften overføres via stødstænger til en generator. Et fuldskala pilotanlæg fra Crestwing vil koste omkring 40 mio. kroner at bygge. Illustration: Crestwing

»Vores test af konceptet i bølgetanken på Aalborg Universitet, Hydraulisk Institut i Hørsholm samt vores 1:5-skalamodel er så gode, at vi nu går op i en halvskalamodel,« fortæller han.

Den nye halvskalamodel bliver 10x30 meter og skal bygges i løbet af 2015 for derefter at blive lagt ud i havet i foråret 2016.

Princippet er kort fortalt to hængslede pontoner, hvor kraften i deres modsatrettede bevægelser overføres via stødstænger til en cirkulær bevægelse, der driver en generator:

»Vi har allerede med den lille model vist, at vi kan omdanne 80 procent af den absorberede energi til el på nettet. Dette forventer vi, kan øges til 90 procent i halvskalamodellen,« siger Henning Pilgaard.

Læs også: Svenskere installerer de første moduler til verdens største bølgekraftanlæg

Det samlede budget for halvskalamodellen bliver på 16-17 mio. kroner, hvoraf 10 mio. kroner kommer fra ForskEL, mens partneren i Crestwing står for resten.

Allerede i 2016 vil Crestwing gå i gang med at projektere et fuldskalaanlæg. Henning Pilgaard mener, at prisen vil ligge på omkring 40 mio. kroner for et anlæg på 800 kW. Årsproduktionen forventes at ligge på cirka 1 mio. kWh.

Når nu det offentlige betaler noget at projektet, så håber jeg de får held med det. Men i min optik - vil en plade på 10 X 15 meter ligge relativt stille i vandet - meget af tiden - særligt hvis den er tung og stærkt bygget for at kunne holde til storm/orkan bølger. .... Håber de får held ....

  • 0
  • 2

"Henning Pilgaard mener, at prisen vil ligge på omkring 40 mio. kroner for et anlæg på 800 kW. Årsproduktionen forventes at ligge på cirka 1 mio. kWh."

Det vil sige, at selv med en tilbagebetalingstid på 10 år (uden renter, service og vedligehold) vil hver kWh koste 4,- kr.
Hvem financierer det?

  • 1
  • 3