Polsk gasledning overrasker østjysk kommune
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Polsk gasledning overrasker østjysk kommune

Sådan ser den foreløbige rørføring ud for den kommende gasledning fra Nordsøen til Polen. Detaljerne omkring rørføringen på land er endnu ikke på plads. Illustration: Baltic Pipe

Med en frist allerede 22. januar har de travlt i Kolding Kommune. Da skal der nemlig ligge et svar på det forslag til den kommende gasrørledning, kaldet Baltic Pipe, der skal gå fra gasfelterne i Nordsøen til Polen. Det er Energistyrelsen og Miljøstyrelsen, der står bag høringsudkastet.

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen (V), er ikke glad for det fremsendte forslag. Det skriver Jyske Vestkysten. Han siger, at en del af den foreslåede linjeføring passer kommunen 'ad hekkenfeldt til'.

Læs også: Kæmpeprojekt rykker nærmere: Norsk gas skal til Polen via Danmark

Det skyldes, at der, hvor rørledningen skal ligge, må jorden ikke bebygges i en afstand på op til flere hundrede meter. Og i nogle af områderne, for eksempel omkring syd om Sdr. Bjert og Sdr. Stenderup, havde kommunen planer om, at der skulle bygges boliger.

Læs også: Polsk ambassadør: Baltic Pipe er mere end blot gas

Energinet: Kolding Kommune er blevet hørt

Men Sofie Leweson, der er projektleder hos Energinet, som stå bag rørledningen, er overrasket over borgmesterens reaktion. Til Jyske Vestkysten siger hun, at Energinet har været i kontakt med Kolding Kommune flere gange, inden forslaget blev offentliggjort, og at det kun er ude i en idéhøring. Senere kommer endnu en offentlig høring, når der foreligger et endelige forslag til linjeføringen.

Læs også: Storstilet dansk-polsk gasprojekt rykker tættere på

Med det forslag, som nu er blevet sendt til kommunen, vil 201 beboere og ejendomme i Kolding Kommune blive berørt af linjeføringen.

Det forventes, at omkring 35 km af det 800-950 kilometer lange gasrør skal løbe gennem Kolding Kommune. Bygherrer på projektet bliver danske Energinet og det polske Gaz-System. Den samlede pris bliver mellem 12-15,5 milliarder kroner, og rørledningen skal være klar til drift i 2022.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor ikke hellere et el-kabel til Polen - evt. en kombineret forbindelse ? Polen har kæmpe behov for grøn energi.

 • 4
 • 1

Hvordan var det nu med den russiske gasledning i Ukraine... Nej tak.. vi skal ikke havde Putin ind i under vores vinger...

 • 21
 • 2

Det skyldes, at der, hvor rørledningen skal ligge, må jorden ikke bebygges i en afstand på op til flere hundrede meter

 • det ser da ud til, at linieføringen (jf. skitsen) kunne genere mange andre kommuner/lodsejere!?
 • 2
 • 1

Egentlig burde en linjeføring føres længere mod syd. Hvorfor skal den lægges over Fyn, Storebæltsforbindelsen oig Skælskør-Vordingborg? En sø-ledning Gennem Lille Bælt syd om Fyn, gennem det nordlige Langeland til nord om Lolland og så op til Vordingborg(kompressorstationen). I øvrigt, hvor ligger Bornholm i forhold til linjeføringen?

Er Energinet og miljøstyrelsen en stat i staten, siden dette private(statslige) projekt skal jaskes igennem på et så uigennemtænkt grundlag? Danmark skal betale halvdelen, men hvad får vi ud af det? Ulejligheden? Efter kommunalreformen, ser vi nu at amterne havde sin berettigelse, ved sådanne planlægninger. Kommunerne er trods størrelserne, ikke sammenhængende nok ved sådanne projekter. Regionerne fik desværre ikke denne kompetence overdraget, så kommunerne står med en vanskelig opgave. Helhedssynet er ikke en del i en høring.

 • 4
 • 5

40 meter lyder ikke af meget, men målt i mistede byggemuligheder, så ryger der trods alt en del. De 35 km rørføring i Kolding kommune koster altså 1,4 mio. kvm, som ikke længere kan bebygges.

Med grundpriser fra omkring 800 kr/kvm på aktuelle (kommunalt ejede) udstykninger, så er det alligevel en slat, der potentielt mistes alene på den konto.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten