Polsk gasledning overrasker østjysk kommune
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Polsk gasledning overrasker østjysk kommune

Sådan ser den foreløbige rørføring ud for den kommende gasledning fra Nordsøen til Polen. Detaljerne omkring rørføringen på land er endnu ikke på plads. Illustration: Baltic Pipe

Med en frist allerede 22. januar har de travlt i Kolding Kommune. Da skal der nemlig ligge et svar på det forslag til den kommende gasrørledning, kaldet Baltic Pipe, der skal gå fra gasfelterne i Nordsøen til Polen. Det er Energistyrelsen og Miljøstyrelsen, der står bag høringsudkastet.

Borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen (V), er ikke glad for det fremsendte forslag. Det skriver Jyske Vestkysten. Han siger, at en del af den foreslåede linjeføring passer kommunen 'ad hekkenfeldt til'.

Læs også: Kæmpeprojekt rykker nærmere: Norsk gas skal til Polen via Danmark

Det skyldes, at der, hvor rørledningen skal ligge, må jorden ikke bebygges i en afstand på op til flere hundrede meter. Og i nogle af områderne, for eksempel omkring syd om Sdr. Bjert og Sdr. Stenderup, havde kommunen planer om, at der skulle bygges boliger.

Læs også: Polsk ambassadør: Baltic Pipe er mere end blot gas

Energinet: Kolding Kommune er blevet hørt

Men Sofie Leweson, der er projektleder hos Energinet, som stå bag rørledningen, er overrasket over borgmesterens reaktion. Til Jyske Vestkysten siger hun, at Energinet har været i kontakt med Kolding Kommune flere gange, inden forslaget blev offentliggjort, og at det kun er ude i en idéhøring. Senere kommer endnu en offentlig høring, når der foreligger et endelige forslag til linjeføringen.

Læs også: Storstilet dansk-polsk gasprojekt rykker tættere på

Med det forslag, som nu er blevet sendt til kommunen, vil 201 beboere og ejendomme i Kolding Kommune blive berørt af linjeføringen.

Det forventes, at omkring 35 km af det 800-950 kilometer lange gasrør skal løbe gennem Kolding Kommune. Bygherrer på projektet bliver danske Energinet og det polske Gaz-System. Den samlede pris bliver mellem 12-15,5 milliarder kroner, og rørledningen skal være klar til drift i 2022.

Hvorfor ikke hellere et el-kabel til Polen - evt. en kombineret forbindelse ? Polen har kæmpe behov for grøn energi.

  • 4
  • 1

Hvordan var det nu med den russiske gasledning i Ukraine...
Nej tak.. vi skal ikke havde Putin ind i under vores vinger...

  • 21
  • 2