Polsk ambassadør: Baltic Pipe er mere end blot gas

10 milliarder kubikmeter. Så meget gas vil der ifølge Energinet.dk's beregninger løbe gennem gasrørledningen Baltic Pipe, der skal gå fra Norge via Danmark til Polen.

For godt et år siden indledte Energinet.dk og polske Gaz-System arbejdet med at afdække mulighederne for at etablere gasrørledningen Baltic Pipe. Og hvis den bliver en realitet, vil det altså skabe en enorm forsyningskorridor til Central- og Østeuropa med Polen som transitland.

I et interview med Ingeniøren fortæller Polens ambassadør i Danmark, Henryka Mosicka-Dendys, hvorfor Baltic Pipe er så vigtig for især Polen.

Læs også: Dansk-polsk samarbejde om gasrørledning sendt i høring

Gas som politisk våben

»Ingen ønsker at stå i en situation, hvor gas bliver brugt som et politisk våben,« konstaterer ambassadøren.

Og med det refererer Henryka Mosicka-Dendys til den situation som mange Central- og især Østeuropæiske lande står i, når nye kontrakter skal forhandles med russiske Gazprom.

»Det er bestemt et offentligt kendt problem, at vi er afhængige af gas fra Rusland, men vi er ikke helt så afhængige, som det ofte fremgår,« fortæller hun.

Polen importerer ca. en tredjedel af deres gas fra Rusland, hvorimod de polske naboer fra eksempelvis Slovakiet modtager 100 procent af deres gasforsyning fra Rusland.

»Med den baltiske rørledning vil vi være mindre afhængige af Rusland, men det vil i den grad også gavne vores naboer,« siger Henryka Mosicka-Dendys.

Bedre priser er alfa og omega

Polen vil som transitland kunne transportere gassen videre til de omkringliggende lande, og det er derfor meget vigtigt, at den polske infrastruktur bliver udbygget, hvis Baltic Pipe bliver søsat.

»Den polske regering er stor fortaler for et stærkt energinetværk i EU. Hvis der bliver introduceret nye gasruter, kommer der automatisk større konkurrence, og det vil selvfølgelig give forbrugerne bedre priser,« mener Henryka Mosicka-Dendys og tilføjer:

»I Polen døjer vi lige nu med priser, der ligger væsentligt over for eksempel vores naboer i Tyskland, selvom Polen ligger tættere på Rusland. Hvis vi får flere energikilder, vil det styrke markedssituationen og gøre os mindre afhængige af en enkelt storspiller.«

Hvis projektet lykkes er forhåbningerne, at gasrørledningen skal være operativ i 2022, hvor de nuværende kontrakter med russiske Gazprom også udløber. Ambassadøren forklarer, at de ikke er ude på at skade den russiske eksport, men derimod at skabe et konkurrencedygtigt marked, der kommer landene i hele Central- og Østeuropa så vel som Danmark og Sverige til gode.

Vil ikke længere være en kulnation

Den polske ambassadør fortæller, at det ud over bedre priser også handler om, at komme af med sit image som en kulnation, der stadig hænger ved.

I perioden 2012-2015 oplyser Polens forening for el, at Polens elkapacitet fra vindmøller er steget med 104 procent. Derudover er investeringer i kul ikke længere en del af den nationale investeringsplan.

»Polen er stadig dybt afhængig af kul. Som land investerer vi i bæredygtige teknologier, men vejen er lang,« siger ambassadøren.

Og her skal gas så bygge bro.

»Vi kan på nuværende tidspunkt ikke opgive kul som energiform, det er simpelthen for dyrt. Men vi arbejder med en langsigtet plan, og her skal gassen bygge bro mellem vores nuværende kulsituation og en bæredygtig fremtid,« siger Henryka Mosicka-Dendys.

Danske Energinet.dk og polske Gaz-System har i forbindelse med projektet lavet et feasability-studie, hvor de første resultater netop er blevet overleveret. Ifølge Henryka Mosicka-Dendys er resultaterne meget lovende, og de viser, at der er en kommerciel base. Hvis alt går, som det ska,l vil 'konstruktionsfasen' starte sent i efteråret 2017.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

de kommer som turister. de . . . . russerne er fredelige mennesker.

Nu har jeg mødt mange russiske turister i udlandet. De er nogle af de mest ubehøvlede og støjende turister der findes. De overgår både englænderne og amerikanerne med flere støvlelængder.

Og så er der lige den med at Rusland har invaderet og delvist besat Georgien. Og at de har besat Krim. I direkte modstrid med Budapest memorandumet. Og at de forsyner oprørene i det østlige Ukraine med våben. At landet ledes af en dybt korrupt tidlige KGB officer. Og så vider. Og så vider.

Men derudover er jeg sikker på at de er fredelige og elskværdige. Så længe de får alt de vil have og vi andre bare holder kæft.

 • 13
 • 2

..de kommer som turister. de kommer som investorer.de kommer som købere af danske produkter..

Du skulle holde igen med det fjolletobak, eller også sov du du dig gennem din skolegang..

En engelsk rejsende fortalte ved hjemkomsten 300 år tilbage, at Putins Rusland var gennemkorrupt fra top til bund.

Det siges i andre kilder, at zarens mundheld var: "Kun den dumme stjæler ikke".

For 300 år siden kæmpede zar Peter den Store mod tyveri.. russerne kæmper stadig.

Både under USSR samt Putins styre ses deres forkærlighed for alternative fakta - de lokale har et navn for den velkendte svindel og fup: "den store løgn" .

 • 1
 • 3

Godt for Polen der får adgang til nordeuropæisk gas. Godt for os der kan hjælpe Polen med at skifte fra kul og brunkul til gas og senere biogas. Og måske endda godt for Rusland EU da man ved at sikre forsyning med gas til Polen uafhængigt af Rusland kunne åbne for om Nordsteam 2 alligevel kan sættes i gang. Håber økonomien viser sig at være god.

 • 4
 • 0

Nu hvor de muligvis skal læge en gasledning fra sjælland til Polen, hvad ville så ekstra prisen være for at lægge et strøm kabel med samtidigt? Jeg tænker at der må kunne spares lidt ved at gøre begge ting i samme omgang? Eller er Polen ikke interessant for Danmark, med sådan et kabel?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten