Politisk flertal vil have regeringen til at stramme brugen af pesticider

Illustration: Scanpix

Efter denne artikel blev publiceret, besluttede Dansk Folkeparti sig til alligevel ikke at støtte oppositionen. Læs den opfølgende artikel her:
DF sprang fra aftale - regeringen sikret flertal for kamp mod pesticid-forbud

I morgen skal EU’s stående Komité for Planter, Dyr og Fødevarer mødes og diskutere – og muligvis stemme om – en yderligere stramning af brugen af insektgiftene neonikotinoider på de europæiske marker.

De senere år har der været forbud mod brugen af giftene på blomstrende afgrøder for at skåne de skrantende bestande af bier, men der er nu lagt op til i praksis helt at forbyde neonikotinoider på åben mark – medmindre der foreligger nogle helt særlige begrundelser for at fortsætte brugen.

I princippet støtter den danske regering opstramningen, men ønsker alligevel at holde en dør på klem og kunne give dispensation til bejdsning af udvalgte frøsorter, fremgår det af en indstilling, som regeringen har sendt til Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

Danske landmænd har fået dispensation

Disse dispensationer er allerede blevet givet flere gange de senere år, trods forbud, med den begrundelse, at de danske doser og bejdsninger ikke foregår i et omfang, der skader bierne, har det i tidligere artikler i Ingeniøren lydt fra kontorchef i Miljøstyrelsen Lea Frimann Hansen.

Men det skal være slut, eller i hvert fald stærkt begrænses, mener oppositionen. Det har de for så vidt hele tiden ment, men nu er det også lykkedes dem at danne flertal sammen med Dansk Folkeparti i en udtalelse, som de i dag har sendt til miljøminister Esben Lunde Larsen (V).

Læs også: Bidræber-pesticider: For første gang skal vagthund undersøge dispensationer

Her forsøger de at lægge pres på regeringen for også at få strammet op om denne dispensationspraksis, fortæller en af underskriverne, landbrugs- og fødevareordfører fra Enhedslisten Søren Egge Rasmussen.

»Vi er i proces med at gøre op med den dispensationspraktik, der har fundet sted, og som bør høre op,« siger han og fortsætter:

»Regeringen har bedt om et mandat til at fremføre den holdning i EU i morgen, at vi er nødt til at give dispensationer. Men den går vi ikke med på, og det er de nødt til at notere sig. Desværre kan jeg ikke finde et flertal, der støtter et fuldstændigt forbud. Men at stramme op på brugen er et skridt i den rigtige retning,« siger han.

Miljøstyrelsen: Alternativer er værre

Årsagen til, at Kommissionen strammer grebet er, at flere undersøgelser peger på, at honningbier og vilde bier mister orienteringsevnen eller dør som følge af pesticiderne. Og eftersom neonikotinoiderne er langsomt nedbrydelige, vil Kommissionen også have giftene forbudt på markeder, hvor der er risiko for, at der året efter vil vokse blomstrende afgrøder.

Læs også: Hvad hjælper forbud mod bi-dræbende pesticider, hvis landmændene alligevel får dispensation?

Når Miljøstyrelsen har givet dispensation, skyldes det, at danske landmænd hverken sprøjter eller bruger særlig store doser af giftene, hvorfor styrelsen ikke mener, at EU’s undersøgelser passer til danske forhold.

Desuden lød begrundelsen på, at alternativet ellers ville være, at der skulle sprøjtes med andre midler, som ville gøre den samlede miljøbelastning langt større – også for bierne og deres honning.

Flertal: Vi støtter mere restriktiv praksis

Holdningen fra regeringen er altså, at der stadig bør kunne givet dispensation til bejdsning af f.eks. roefrø og læggekartofler, fordi belastningen over for bier her vurderes ubetydelig. Desuden bør mindre afgrøder kunne plantes ud, hvis de høstes før blomstring, og hvis de ikke efterfølgende erstattes af blomstrende planter, mens neonikotinoiderne fortsat kan være i jorden.

Men den køber oppositionen og DF ikke helt, og i teksten til Esben Lunde Larsen skriver de, at de ”støtter, at Kommissionen indfører en mere restriktiv praksis, sådan at de omtalte stoffer ikke anvendes i det fri, og partierne noterer sig derfor positivt, at regeringen tilslutter sig Kommissionens forslag.”

I brevet fortsætter de: ”Det er imidlertid afgørende for flertallet, at regeringens opbakning til forslaget ledsages af en strammere dispensationspraksis for neonikotinoider, sådan at hensigterne i EU-bestemmelserne ikke udvandes af nationale dispensationer.”

Læs også: Opposition: Regeringen udvander beskyttelsen af dansk natur og vores bier

Ud over flertallets ønske om stramning i dispensationerne noterer SF i udtalelsen, at de fortsat ønsker, at Kommissionens forslag støttes i sin helhed, dvs. at der i praksis skal indføres totalforbud på åbne marker.

EL: Ingen forventning om totalt forbud

Biavlerne og miljøorganisationerne har hele vejen igennem været på banen for at overbevise regeringen om, at der ikke kan være tale om flere dispensationer.

Heller ikke det svenske svar på Miljøstyrelsen, Kemikalieinspektionen, forstår, hvorfor der kan gives dispensation i Danmark. Sverige har selv nedlagt forbud mod brugen i takt med EU’s anbefalinger og ser det som konkurrenceforvridende, at danske landmænd får lov.

Læs også: Danmark modarbejder forbud mod bidræbende pesticider

Søren Egge Rasmussen (EL) forventer som sagt ikke at kunne samle et flertal om et totalt forbud, men på den anden side forventer han en reaktion på brevet til ministeren.

»Regeringen er nødt til at notere, at de ikke har flertal, når det kommer til de dispensationer, der bliver givet i dag,« siger han og fortsætter:

»Det er ikke sikkert, det når at påvirke Kommissionens afstemning, men vi håber, at regeringen og Miljøstyrelsen vil have vores udtalelse med i deres overvejelser i disse dage, da det typisk er på denne tid af året, dispensationerne bliver givet,« siger Søren Egge Rasmussen.

D. 22. maj stiller Enhedslisten desuden forslag i Folketinget om et totalforbud af neonikotinoider, og Søren Egge Rasmussen er naturligt nok spændt på at se, hvor den lander.

»Der vil under alle omstændigheder komme en ny debat i denne forbindelse, og måske kan vi lande et godt kompromis, som tilmed vil betyde færre dispensationer allerede i år,« lyder håbet fra landbrugs- og fødevareordføreren.

Emner : Landbrug
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det vil være i direkte konflikt med USA for det er statsejet Monsanto djævelskab vi spreder på marker og haver. Monsanto er en guldgrube og der ved noget der aldrig må forringes i faldende eksport.

  • 0
  • 3

Vore politikere må have svært ved at følge med udviklingen. Danmark er det eneste land i EU, som hidtil er gået imod et totalforbud af neonikotinoider.

Efter hvad jeg har læst af forskning på området, svækker stofferne bierne ved at dræbe specifikke (gavnlige) bakterier i maven på dem, og diverse følgesygdomme får derefter bikolonierne til at bukke under.

En anden virkning er påvirkningen af den kirtel i 'plejebierne', som producerer 'royal gel': https://www.sciencedaily.com/releases/2016... Tænk hvis stofferne gav forkert sammensætning af modermælk, så havde mødrene revet politikerne rundt ved slipset for længe siden.

Avaaz har en relevant underskriftindsamling kørende:

https://secure.avaaz.org/campaign/en/save_...

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten