Politisk aftale tryller solcellepulje om til et nyt udbud

Illustration: Wikimedia Commons

105 millioner kroner skal nu anvendes til et solcelleudbud i 2018 – i stedet for som oprindelig aftalt til en solcellepulje, der skulle være sat i spil i 2017. Det har de politiske partier bag Energiaftalen fra 2012 netop aftalt, fremgår det af en pressemeddelelse fra energi,- forsynings- og klimaministeriet.

Læs også: Her er tallene: Ny aftale mere end halverer udbygningen af sol og vind på land

Med de 105 millioner kroner forventer politikerne ved udbud at kunne få etableret 35 MW solceller i stedet for de 20 MW, som der var lagt op til i aftalen om solcelle-puljerne fra 2013.

Det nye udbud bliver designet, så solcelleprojekter på op til 1 MW kan byde ind, og man dyster om et fast pristillæg til elprisen i 20 år. Samme princip anvendes i den nyligt indgåede smalle politiske aftale om teknologineutrale udbud.

Læs også: Minister og vindmølleindustri i bitter talkrig

Gamle puljer slet ikke brugt op

I den oprindelige solcelleaftale fra 2013 bestemte energiforligskredsen, at husstandsanlæg kunne få støtte inden for årlige puljer på hver 20 MW. Støtten blev aftrappet efterhånden og ville i 2017 og 2018 udgøre henholdsvis 74 øre og 66 øre pr. kWh til solcelleanlæg på under 6 kW.

Læs også: Solcellebranchen: Uhyre komplicerede regler stiller store krav til solcelle-ejerne

De årlige puljer løb fra 2013 og til og med 2017, og det er puljen for 2017 – der ifølge pressemeddelelsen var beregnet til at koste 105 mio. kroner – som nu omdannes til et udbud.

I øvrigt er puljerne for 2013-2016 slet ikke brugt op. Ifølge et lovforslag, der lige er sendt i høring, er der 49 MW til overs fra disse puljer.

Aftale findes ikke på skrift

Ingeniøren ville gerne have set detaljerne i den politiske aftale på skrift, men ministerens pressechef har pr. sms oplyst, at der ikke kommer en skriftlig aftale.

Til gengæld oplyser han, at udbuddet formentlig vil være rettet mod produktionsanlæg, som er direkte tilsluttet elnettet og ikke via en forbrugerinstallation. Det kan få betydning for, hvilket typer solcelleanlæg, der vil deltaget i udbuddet.

Læs også: 7.000 solcelleanlæg rammes af nyt hovsa-indgreb

Solcelleudbuddet vil skulle godkendes af Europa-Kommissionen og forventes – med forbehold for statsstøttegodkendelsen – at blive afholdt i 2018.

Energiaftalen fra 2012 blev indgået af Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten.