Politisk aftale sikrer faste priser for overskudsvarme

Illustration: MI grafik

Når store virksomheder har varme i overskud, skal den ikke gå til spilde, men genbruges som fjernvarme. Derfor er en forligskreds bestående af alle partier i Folketinget torsdag blevet enige om at simplificere reglerne for salg af overskudsvarme.

Hidtil har det været en kompliceret sag for en virksomhed at sælge sin overskudsvarme: Hvis en virksomhed har solgt sin overskudsvarme til et fjernvarmeselskab, så har det kostet 33 procent af indtægten i såkaldt værdiafgift til staten.

Læs også: Minister: Skuffelse, hvis overskudsvarme fra kun ét af seks datacentre kan udnyttes

I stedet er partiernes skatte- og klimaordførere nu blevet enige om, at der skal være en fast afgift. Er man certificeret af Energistyrelsen ved at opfylde en række konkrete krav, koster det 10 kroner pr. GJ, og ellers skal virksomhederne af med 25 kroner pr. GJ. Samtidig er forligskredsen nået frem til, at der skal afsættes der 133 millioner kroner til formålet fra 2020.

Håbet er, at det bliver lettere for virksomhederne at sælge deres overskudsvarme, uanset om det er en industrigigant eller en lille fabrik, og at overskudsvarmen bliver udnyttet bedre i den grønne sags tjeneste.

Tilfredshed hos Dansk Fjernvarme

I Dansk Fjernvarme, der er de danske fjernvarmevirksomheders brancheorganisation, er man glade for at der er kommet en aftale, der gør reglerne på området mindre komplicerede:

»Vi er glade for, at der er lavet en aftale, der giver nogle gode rammer for økonomien. Det vil fremme overskudsvarmeprojekterne og være positivt for klimaet,« siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme.

Læs også: Virksomheder og fjernvarmeselskaber: Det haster med afklaring om overskudsvarme

Dog mener Kim Mortensen stadig er der er plads til forbedringer.

»Princippet med at beskatte varme, der alternativt bare skal køles ned og smides væk, er forkert. Det er ikke godt for klimaet, og det spænder ben for at de mindre virksomheder også kan komme af med deres overskudsvarme,« siger han.

Argumentet for at have en beskatning på overskudsvarmen er for at det ikke bliver rentabelt for virksomhederne at overproducere varme for at sælge den.

Læs også: Ugens debat: Er fjernvarme nu også fremtiden?

Fokus på nye potentialer

Fjernvarmeindustrien mener, at der er gode toner i aftalen, men både Kim Mortensen og Anders Eldrup, der er bestyrelsesformand i Dansk Fjernvarmes tænketank Grøn Energi, kan pege på en række punkter, de gerne vil have ændret i fremtiden. Ifølge Anders Eldrup, er der blandt andet behov for at udnytte det store potentiale af overskudsvarme, der er i datacentre. Og han mener, at det vil kræve yderligere regulering af afgiftsreglerne.

»Overskudsvarmen fra mange datacentre kommer med relativt lave temperaturer, og med de nyeste varmepumper, er det fuldt ud muligt at udnytte denne varme meget effektivt. Derfor bør forliget forliget også tryktestes for, om det i praksis lykkes at udnytte den betydelige nye varmekilde,« siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet kommer forligskredsen til at fastlægge prisreguleringer til efteråret og derefter vedtage lovforslaget.

Emner : Politik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Afgiften på 10 til 25kr /GJ lig ca 300kWh er meget beskeden. Hvilken referencetemperatur bruger man til at udregne disse GJ. Det får stor betydning hvis spildvarmen kun er lunken.

 • 6
 • 6

Energien i vand er simpel Energitil-/fraførsel = masse × varmefylde × temperaturændring Varmefylde vand = 4180 J/(kg * grad) Alle SRO anlæg kan udlæse udnyttede energiværdier, læst som deltaT mellem frem og retur) for beregning af afgifter.

Men hvis man tænker på værdien af den tilførte varme, så kan du have en pointe. Det har stor betydning om man udnytter et medie med f.eks. 20C eller om mediet har 40 grader C. En differentieret afgift ville her være gavnlig for at sikre udnyttelse af overskudsvarme med lav temp.

Dernæst kan man undres over at overskudsvarme overhovedet skal beskattes når det alligevel kan blive certificeret? Det kan kun være et spørgsmål om skatteprovenu!

 • 6
 • 0

Argumentet for at have en beskatning på overskudsvarmen er for at det ikke bliver rentabelt for virksomhederne at overproducere varme for at sælge den.

Som det fremgår af artiklen, så røg den mulighed for at super og discount markeder kan bede producenterne om at fremstille kølediske der producere en masse varme !

Eller hvad med slagterierne? fyha. hvis e skulle få den tanke at " opgradere " deres køle / fryse rum, og tjæne flere penge på overskudsvarme en en tysk slagtet flæskesteg.

 • 2
 • 2

Hvis varmeværket hæver temperaturen med en varmepumpe til fjernvarmeformål, kan der blive nogle interessante diskussioner om de så samtidig leverer køling til værket. Det lunkne vand eller luft de får bliver jo afkølet af varmepumpen.

 • 5
 • 2

Vil du vise mig hvordan du udregner energiindholdet 1 m3 30 grader varmt vand?

Hvis man ikke kan bruge 1m3 30c vand til noget, er energi indholdet "0" Hvis man kan bruge 90c vand, og udgangspunktet er 1m3@30c, så har man 333 liter brugbart vand.

Det kræver dog en transmogriffer (varmepumpe)

Så pumper man 90c gennem nogle nedgravede rør til nogle bygninger der varmemæssigt, hvis bygget rigtigt, ellers kunne klare sig med 30c.

Heldigt for fjernvarmen, så er der en enorm boligmasse der ikke er bygget rigtigt.

Hvis varmeværket hæver temperaturen med en varmepumpe til fjernvarmeformål, kan der blive nogle interessante diskussioner om de så samtidig leverer køling til værket.

Der er jo tale om fjernkøling. Skal virksomheden så have penge af fjernvarmen for deres 'overskudsvarme' eller skal de betale for fjernkølingen?

 • 1
 • 5

Svend! Bemærkede du min bøn, ovenfor?

@John Johansen Hvis du (eller jeg) ønsker at læse debatten under plus indhold (og plus indholdet)

Så må vi altså betale ved kasse 1.

Jeg betaler ikke for plus indhold, men jeg har respekt for at noget indhold er betalingsindhold. Derfor synes jeg din forespørgsel om uddrag af plus indhold er meget umoralsk. (også selv om det er fra debat delen) (også selv om det på et tidligere tidspunkt ikke var klassificeret som plus indhold)

 • 2
 • 1

Så pumper man 90c gennem nogle nedgravede rør til nogle bygninger der varmemæssigt, hvis bygget rigtigt, ellers kunne klare sig med 30c

@Michael Nu har der ikke altid været et bygningsreglement. Men i den tid der har, så har der aldrig stået noget om 90 grader. 70 grader eller som nu 60 grader. 30 grader kan nok lige gå til gulvvarme, men prøv at regne på hvor store radiatorer det giver !

 • 5
 • 1

Måske det er lidt pindehuggeri, men ordet "overskudsvarme" er et meget luftigt begreb. Det var derfor jeg spurgte hvor mange Joule eller kWh der er i 1 m3 30 grader varmt vand. Nogle industrier (datacenter) ved hvor mannge kW/kWh de sender ud i form af køleluft og vand, men hvis temperaturen er lav er det jo ikke meget bevendt. Derfor mener jeg, at det er lidt flot at sige at 1Gj er 1GJ, som selvfølgelig er rigtigt, men ikke meget bevendt for et fjernvarmeværk.

 • 3
 • 0

Afgiften handler om at der ikke opstår andre udbydere af varme end de oftest kommunalt ejede værker. Posten som formand for disse værker er den mest attraktive politiske post efter borgmesterposten. Man kan uden videre udskrive regninger til tvangskunderne og der er attraktive penge til rådighed til projekter af forskellig art. Det skal der helst ikke laves om på.

 • 1
 • 5

To satser for uden hhv. med certificering: 25 hhv. 10 kr./GJ, omregnet til 9 hhv. 3,6 øre./kWh.

Hvad er satserne valgt ud fra? Kunne de være lavere, fx 20 hhv. 5 kr./GJ og stadig modvirke lysten til at producere ekstra varme/falsk overskudsvarme med proces-anlæg?

Er der projekter, der før kunne slippe med 0 kr. i afgift, som vil blive droppet med de aftalte, foreslåede satser på 25 hhv. 10 kr./GJ?

Referencer 2019-03-28: Aftale om øget udnyttelse af overskudsvarme https://www.skm.dk/media/1869379/Aftaletek...

Omtale forud for aftalen: https://policywatch.dk/nyheder/christiansb...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten