Politisk aftale i hus om transport af brint: 'Så kan vi få lagt rør i jorden'

Plus23. maj kl. 15:305
Politisk aftale i hus om transport af brint: 'Så kan vi få lagt rør i jorden'
Ny aftale betyder, at brint fra elektrolyse i fremtiden, skal transporteres rundt i Danmark via et rørnet. Illustration: Green Hydrogen Systems.
Regeringen og de fleste af folketingets partier er blevet enige om, at der skal etableres et netværk af rør i Danmark til transport af brint fra PtX.

Hvis Danmark skal have en brintindustri, er det nødvendigt at opbygge et netværk af rør til transport af brint mellem PtX-anlæggene og de industrier, der skal bruge brinten i Danmark og videre ned i Europa.

Nu har et flertal på Christiansborg så udpeget de statslige selskaber Energinet og Evida til at eje og drive rørledningerne. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
24. maj kl. 23:06

Er der nogen der kan forklarer hvorfor det er en god ide at transmitter brint over lange afstande når man kunne overfører det med strøm og så i nærområdet for forbruget omdanne det til brint. Her ved vil man kunne reducere tabet af brint i rørene, som må være uundgåeligt. Endvidere tænker jeg det må være nemmere at beskytte højspændingsmaster, samt reparerer dem i tilfældet brud/angreb. Hvor som vi kunne se i Østersøen måtte afvente overtrykket var gået af røret før man kunne gøre noget.

3
24. maj kl. 09:42

Spændende udvikling.

Når første plan bliver klar i 2023 så bliver er interessant at se hvor mange "redundante naturgas-rør" der kan "genbruges" til brint. Der er jo en del strækninger som har cirkulære forbindelser og disse kan opdeles således at den ene halvdel (måske) kan bruges til brinttransport, hvilket dermed er et alternativ til at nedlægge nye rør. Måske et emne til den næste artikel om brinttransport.

1
23. maj kl. 17:17

Vi har p.t. ingen produktion af grøn brint. Ingen har vist at det kan produceres nogenlunde økonomisk. Eksisterende forbrugere af brint laver det af naturgas.

Alligevel skal vi allesammen finansiere et rørsystem til hvis der nu pludselig dukker nogle producenter og nogle forbrugere op.

4
24. maj kl. 11:17

Vi har p.t. ingen produktion af grøn brint. Ingen har vist at det kan produceres nogenlunde økonomisk. Eksisterende forbrugere af brint laver det af naturgas.

Og vi får det heller ikke hvis ikke der er mulighed for at distribuere gassen ud til kunderne.

Er infrastrukturen der, så vil jeg ikke mene at der er grund til at tvivle på at producenterne også kommer, med det der foregår inden for P2X. Det er jo en væsentlig del af den omstillling til VE som pt. er i gang.

Alligevel skal vi allesammen finansiere et rørsystem til hvis der nu pludselig dukker nogle producenter og nogle forbrugere op. 8 desværre enig.