Politiscanner bruger terahertz-stråler til kropsvisitering på fem meters afstand

I fremtiden kan en politimand i New York kropsvisitere en anholdt uden at lægge en hånd på vedkommende.

Det kan lade sig gøre ved hjælp af en ny mobil scanner, der minder om de kropsscannere, der nu findes i lufthavne. Scanneren kan se igennem tøj og afsløre eventuelle skjulte våben.

Paul J. Browne fra New Yorks politi fortæller til New York Times, at man allerede er kommet så langt med udviklingen, at en prototype for tiden bliver testet. Her har den vist sig effektiv på mellem tre og fem meters afstand.

Kropsvisitering med terahertz-stråler afslører metalgenstande på lang afstand. Illustration: NYPD

»Målet er at komme op på 25 meter,« fortæller han.

Den nye scanner kan afsløre våben ved at kigge på terahertz-frekvenser. Frekvenserne er en form for elektromagnetisk stråling, der blandt andet udsendes af alle mennesker. Strålerne går igennem stof, men kan ikke trænge gennem metal.

Det faktum bruges i scanneren, der kan samle strålingen fra et menneske til et grafisk billede. En betjent, som bruger scanneren, kan så kigge efter 'sorte huller' i terahertz-strålingen fra et menneske.

Scanneren kan ikke give et detaljeret billede af et objekt, men kan vise silhuetten af eventuelle metalgenstande.

»Med terahertz ville du kunne identificere en skjult pistol,« vurderer fysikeren John Frederici over for Huffington Post.

Dokumentation

New York Times om teknologien

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sådan som jeg læser artiklen så udsender scanneren ikke nogen form for stråling. Den opfanger stråling som kroppen naturligt udsender.

Jeg syntes stadig det virker lidt ubehageligt at andre kan se hvad man bære rundt på fra 25 meters afstand.

 • 0
 • 0

Ikke utænkeligt, eftersom skydevåben rangerer blandt de ti hyppigste dødsårsager i USA.

Tja, der findes jo en indlysende løsning på det problem, men dér er amerikanerne jo ret mærkelige, de anskaffer endnu flere våben.

 • 0
 • 0

@ jan huniche Læs dog artiklen før du kommenterer på noget. Kan du finde ud af at registrere dig som bruger på ingeniøren, kan du vel også læse?

@ Niels Voigt Der menes vel bare forskellige frekvenser. Egentligt er eksempelvis radiostråling og sollys jo begge elektromagnetisk stråling, men vi har jo for vane, at betragte dem som to "former" for elektromagnetisk stråling i det daglige.

Hvor er iøvrigt alle 'healerne' henne i debatten? er det ikke menneskets aura man her måler? :-S

 • 0
 • 0

Selv om der her åbenbart er tale om en passiv detektor, så ligger THz-stråling energimæssigt under synligt og infrarødt lys og over RF området.

Der er altså dermed ikke tale om ioniserende stråling som röntgen og UV.

Selvom der har været spekulationer fremme om teoretisk (u)mulige skadevirkninger på arvemateriale, så er der p.t. ikke andre realistiske mekanismer, end at hvis der er nok effekt på strålingen, varmer det vævet op. Nøjagtig som hos mobiltelefoner.

Ydermere er kompakte THz-kilder så svage (mikrowatt), at det ikke slet ikke kommer i nærheden af moderne mobiltelefoner, effektmæssigt. Desuden dæmpes de effektivt af vand, så de trænger kun få mm ind i huden.

Det interessante ved teknologien er dog at man med spektroskopi dels kan gennemtrænge indpakning og ydermere også kan aflæse den "molekylære signatur" der ligger bag. Det er allerede demonstreret for visse former for narkotika og eksplosiver. Det er ikke tilfældigt at størstedelen af forskningsmidlerne i anvendt THz-teknologi kommer fra militære organisationer.

 • 0
 • 0

Nu kan man jo lave top-10 lister efter forgodtbefindende, og selv gruppere hvad man finder passende. Og delte man fx listen nr. 1 og 2 (hjertesygdomme og cancer) op i deres respektive mange specifikke diagnoser, ville det utvivlsomt have stor indflydelse på ranglisten :-)

Det ser ud til at antallet af døde pga. skydevåben (og deri medregnes altså også ulykker med skydevåben, selvmord mm.) er faldet lidt de seneste år og nok har skubbet skydevåben ud af dødsårsagernes top 10 i USA.

Men min påstand (som jeg bare huskede som en slags "almenviden") blev umiddelbart bekræftet af bl.a. disse to kilder:

http://library.med.utah.edu/WebPath/TUTORI... (6. linje under overskriften - tallene er for 2006).

Wikipedia bekræfter tal i samme størrelsesorden for 2007: http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_violence_...

Dykker man lidt nærmere ned i nogle flere tal og lister, falder påstanden lidt fra hinanden (våben som dødsårsag rykker nok ned på 11.pladsen eller deromkring):

Man kan med denne kilde finde selvmord angivet som 10. hyppigste dødsårsag for 2009 (små 37 000 tilfælde), men her er alle metoder medregnet: http://www.cdc.gov/nchs/fastats/lcod.htm

Denne kilde har en overskuelig kurve over dødsfald pga. skydevåben (s. 5), hvor det ses at tallet toppede i 1992, og har været svagt faldende siden.

Konklusionen for nyere tid må nok være noget i retning af at: Dødsfald pga. skydevåben medregnet. selvmord, lige akkurat overstiges af selvmord medregnet skydevåben.

 • 0
 • 0

om tid før de apparater ender i hænderne på folk, som ikke burde have dem. Altså folk og organisationer som ikke kan administrere den magt de giver og som har en dokumenteret fortid for magtmisbrug.. Øhh.. vent.. det er de jo allerede...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten