Politikerne er uenige: Kan man have et klimavenligt landbrug uden markante omstruktureringer?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Politikerne er uenige: Kan man have et klimavenligt landbrug uden markante omstruktureringer?

Skal landbruget omstilles ved hjælp af teknologi eller er der brug for mere drastiske tiltag for et klimavenligt landbrug? Det diskuterede Enhedslistens klima- og landbrugsordfører med energi-, forsynings- og klimaministeren, samt viceformand for Landbrug & Fødevarer på Folkemødet. Illustration: Liv Bjerg Lillevang

Danmark skal reducere klimagasudledningerne fra ‘biler, bønder og boliger’ med 39 procent inden 2030. Sådan lyder kravet et kommende EU-krav højst sandsynligt, og med det bør følge en gennemgribende forandring af hele vores landbrug.

Sådan lød det fra Enhedslistens klima- og landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding, da hun torsdag på Folkemødet diskuterede fremtidens klimapolitik i en landbrugskontekst:

»Jeg er helt overbevist om, at vi skal tænke landbrug og fødevareproduktion på en grundlæggende anderledes måde,« sagde ordføreren og slog fast:

»Jeg tror, det er håbløst naivt og en luftig illusion, hvis vi tror, at vi kan fortsætte, som vi plejer.«

I debatten sammen med hende var viceformand i Landbrug & Fødevarer (L&F) Lars Hvidtfeldt og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt. Ingen af disse var tydeligvis enige med Enhedslistens ordfører:

»Vi er meget, meget stolte af vores produktion, og vi er globale dukse i forhold til klimavenlige produktion,« fremhævede Lars Hvidtfeldt, som suppleres af Lars Christian Lilleholt:

»Jeg er ekstremt stolt af danskerne og også i forhold til, hvordan landbruget har håndteret reduktionen af klimagasser tilbage i historien.«

Omstilling hånd i hånd med konkurrencedygtighed

Dansk landbrug har siden 1990’erne reduceret sine udledninger drastisk, men står ifølge Klimarådet stadig for 36 procent af klimagasudledningerne i den ikke-kvotebelagte sektor. Den som populært betegnes ‘biler, bønder og boliger’.

Med over en tredjedel af udledningerne fra denne sektor, er der altså god grund til at se på, hvordan man kan reducere emissionerne. Men det skal ikke stå i vejen for eksporteventyret for dansk landbrug:

»Jeg er meget optaget af, at dansk landbrug fastholder en position som konkurrencedygtig,« fastslog Lars Christian Lilleholt.

I efteråret skal han sammen med resten af Folketinget forhandle om en kommende klima- og energiaftale, og her vil det med ministerens ord være afgørende, at aftalen sikrer landbruget de nuværende konkurrenceforhold.

Ministerens indstilling bakkes endnu engang og ikke overraskende op af Lars Hvidtfeldt, der som repræsentant for 30.000 landmænd og 3000 virksomheder mener, at man skal gøre alt, hvad man kan for at bevare dansk landbrugs position på verdensmarkedet:

»Vi er en del af et globalt marked, og det skal vi også kunne være i fremtiden.«

Lad landmændene være en del af løsningen

Men her er Maria Reumert Gjerding lodret uenig:

»Danmark skal ikke være hele verdens svinefabrik,« gav hun igen.

I stedet mener Enhedsliste-ordføreren, at Danmark skal nøjes med at eksportere til et mere lokalt, nordeuropæisk marked, mens man skal udnytte, at planter faktisk kan binde CO2 og andre klimagasser:

»Det er helt unikt, at erhverv kan trække CO2 ud af atmosfæren og binde det i jorden,« fremhævede Maria Reumert Gjerding.

Uden at komme ind på præcis hvordan, mener hun, at man skal betragte landbruget som en aktiv medhjælper i omstillingen og belønne landmændene for deres klimabidrag.

Energi-, forsynings- og klimaministeren tror også på, at landbruget kan bidrage til et lavemissions-samfund. Men frem for at landmændene skal omlægge deres nuværende produktionsmodel, skal teknologien på sigt komme landbruget til gode. Og ministerens tro på fremtidens teknologi er urokkelig:

»Jeg tror på, at der kommer løbende teknologier, som gør, at vi fortsat kan spise bøffer og tage på flyrejser ud i verden,« sagde den optimistiske minister.

http://fodevarewatch.dk/Landbrug_Fiskeri/a...

EL (og venstrefløjen) synes desværre alt for fokuseret på økologi - men det udleder dog mere co2.

og det med produktion tæt på - det er heller ikke altid mest fornuftigt:

'http://politiken.dk/forbrugogliv/forbrug/t...

danske tomater udleder 11 gange mere co2 end spanske.

politikerne må til at være realistiske med deres kæledægger - og se mere samlet på problemet.

selv synes jeg at jordyrkningsteknikken "reduceret jordbhandling/no-till" er helt overset i den danske debat (fordi det stadig anses som en af-art af konventionel jordbrug og dermed ikke smart i det politiske miljø i københavn)
https://en.wikipedia.org/wiki/No-till_farming

  • 3
  • 7

Om man kan have det eller ej, afhænger meget af hvad man forstår ved "klimavenlig".
Det er vist ikke et særlig godt defineret begreb. Hvad vil klimauvenlig sige?

  • 4
  • 4