Politikeres urin testet: Alle indeholdt glyphosat-rester
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Politikeres urin testet: Alle indeholdt glyphosat-rester

25 folketingsmedlemmer og ’andre kendte danskere’, som ikke er blevet navngivet, har lagt urin til en sprøjtemiddeltest foretaget af Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Testen afslørede, at samtlige 25 prøver indeholdt glyphosatrester i niveauer, der svarede til 0,89 ng/mg for de, som havde en økologisk levestil, mens de, der tyede til konventionelle fødevarer, havde et indhold på 1,45 ng/mg i urinen.

Testen er foretaget af bl.a. professor Lisbeth E. Knudsen, som i foråret fortalte Ingeniøren om et studie af børn og mødres urin, der viste, at også samtlige prøver her indeholdt rester af sprøjtemidlet glyphosat, som er den aktive ingrediens i verdens mest solgte ukrudtsmiddel Roundup.

»Du kan formentlig tage en hvilken som helst europæer og se, at de har været udsat for glyphosat, og så kan man spørge: Gør det noget? Jeg vil sige, at stoffet er klassificeret som kræftfremkaldende (af WHO, red.), så jeg mener, at det gør noget,« lød det fra Lisbeth E. Knudsen, da hun tirsdag gæstede en GMO-konference på Christiansborg arrangeret af miljøbevægelsen NOAH.

Det var samme organisation, som havde bestilt undersøgelsen, og selv om Roundup-resistente GMO-afgrøder ikke dyrkes på dansk jord, så herskede der på konferencen bekymring for, hvorvidt glyphosat oplagret i landbrugsdyr gennem foderet kan have en betydning. Desuden bliver sprøjtemidlet flittigt benyttet i internationalt landbrug ved dyrkning af fødevarer til mennesker.

Læs også: Undersøgelse afslører glyphosat-rester i danske børns urin

Lisbeth E. Knudsens hypotese var, at det gør en forskel, om man lever økologisk, hvilket også Enhedslistens Maria Reumert Gjerding var interesseret i.

»Man kan som politiker blive rigtig bekymret over, at alle har glyphosat i sig. Kan vi gøre mere for at finde frem til de sundhedsmæssige konsekvenser?« spurgte hun på konferencen.

»Ja,« mente Lisbeth E. Knudsen, som dog mente, at det ville kræve flere midler til undersøgelser, før man kunne fastslå, hvornår der var tale om en sikkert niveau i kroppen.

Læs også: EU-landene siger nej til glyphosat for tredje gang

Tidligere har Lisbeth E. Knudsen som sagt undersøgt urin fra 27 børn og mødre fra Gentofte og Viby Sjælland.

Dengang fastslog hun, at niveauerne lå ’lidt under prøverne blandt amerikanske landmænd, men på niveau med lignende undersøgelser i Tyskland’.

Ved konferencen tirsdag offentliggjorde hun, at resultaterne dengang viste, at børnene, der boede på landet, gennemsnitligt havde koncentrationer af glyphosat i urinen, svarende til 1,97 ng/mg, mens børnene fra byen havde et indhold på lignende 1,98 ng/mg i urinen.

For mødrenes vedkommende lå indholdet på niveau med politikernes, nemlig hhv. 0,94 ng/mg for dem, der boede på landet og 1,16 ng/mg for dem fra byen.

Citat: "... resultaterne dengang viste, at børnene, der boede på landet, gennemsnitligt havde koncentrationer af glyphosat i urinen, svarende til 1,97 ng/mg, mens børnene fra byen havde et indhold på lignende 1,98 ng/mg i urinen."

Der var altså ikke forskel på børn fra land og by, må konklusionen være. Uanset om glyphosatindholdet vurderes at være højt eller lavt.

  • 9
  • 1

Derfor kunne det være interessant at knytte nogle data til som varians og usikkerhed. Hvor stort er AMPA-niveau? Eller er den oplysning gemt til når der kommer flere penge til flere undersøgelser?

  • 6
  • 1