Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Politikere vil have ubåde tilbage: Militæranalytiker anbefaler tysk model

PLUS.
U212CD vil ud over dieselmotoren være udstyret med brændselscellebaseret fremføring, som kan fungere uafhængigt af eksternt luftindtag, Illustration: ©Bundeswehr/B.Wilke

Ubådskapacitet bør stå helt i toppen af Søværnets ønskeliste for militært isenkram til forsvarstoppen, og konkret er det reelt kun en type fra tyske Thyssenkrupp Marine Systems, som kan gøre det.

Sådan lyder det fra Johannes Riber, orlogskaptajn, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet og ph.d.-studerende i maritim sømagt og småstater ved Københavns Universitet. En stor ekstracheck til Forsvaret fra Folketinget har åbnet for ballet, når det angår fremtidige investeringer i de forskellige værn.

Partierne er enige om at bruge 3,5 milliarder kroner i 2022 og 2023. Fra året efter gradvist at hæve forsvarsbudgettet år for år, så det ender med to procent af bruttonationalproduktet - 52 milliarder kroner årligt - i 2030.

Der er altså en stor pengepose på vej - i 2030 ekstra 18 milliarder kroner årligt. Her er en genoprettelse af Danmarks ubådskapacitet, som blev endeligt udfaset i 2004, meget højt på flere borgerlige partiers prioriteringsliste.

Og det giver rigtig god mening, siger Johannes Riber, som ser en klar mangel på kystubåde, som er den type, Danmark med stor sandsynlighed vil satse på. Blandt dem, vi kan sammenligne os med i NATO, er vi nærmest de eneste uden.

»Jeg siger ikke, at ubåde nødvendigvis er vigtigere end områdeforsvar eller flere F-35. Det er en politisk beslutning. Men inden for mit metier, som er sømagt og flådeudvikling, der mangler Danmark en ubåd,« siger han.

Brug for ubåde til Østersøen og Arktis

Han ser to områder, hvor nye danske ubåde kunne spille en stor rolle og sikre, at Danmark fortsat er en aktør, som samarbejdspartnerne prioriterer højt.

»Det ene område er Østersøen. Bevæger vi os derind med flådeenheder eller for den sags skyld fly, er det relativt risikabelt, fordi den russiske teknologi har bevæget sig så langt, at der vil være en høj missiltrussel. Skal man derind, fordi man gerne vil samle informationer, spionere og have efterretninger, er ubåde den eneste flådeenhed, hvor man kan gøre det med relativ lav risiko,« siger Johannes Riber.

Det er fortsat meget svært for en fjende at gøre særligt meget ved en ubådstrussel.

»Teknologien under havoverfladen har ikke udviklet sig med samme tempo, som den har gjort over havoverfladen og i luften,« siger han.

Det andet område er Grønland og Arktis. Der har Danmark meget lidt overblik over, hvad der sker, uanset om det er i luften, til vands eller i særdeleshed under havoverfladen.

»Russerne har langt større flådeaktivitet i området end de havde for 10 og 20 år siden. Men vi er relativt blinde deroppe. Her er der forventninger fra USA og NATO, at Danmark tager større del i den del af overvågningen og indhentning af informationer,« siger Johannes Riber.

Får modparten til at ændre adfærd

Det er ikke fordi Danmark skal kunne overvåge det ene eller andet helt alene. Men på den store informationsmarkedsplads med de allierede er Danmark nødt til at have varer at handle med. Goodwill fra at lægge Rigsfællesskab til Thulebasen og for eksempel det påståede efterretningssamarbejde med NSA er for længst indløst.

»Man kan ikke få samme gevinst flere gange. Vil man gerne bede om noget fra sine allierede - og det handler særligt om efterretninger - skal man komme med noget selv. Og særligt efterretninger, som allierede har brugt deres ubåde til at hente, kan man kun få, hvis man selv byder ind med noget,« siger han.

Dermed er ubåde et vigtigt aktiv, hvis Danmark ønsker at være en relevant sømagt. Også i fredstid.

Dertil kan de selvfølgelig også slå fra sig om nødvendigt, og når de samtidig er svære at detektere, betyder det, at Rusland vil skulle tage mere med i betragtning, når de deployerer flådeenheder.

»Bare det, at den ligger inde på et område, vil jo betyde, at en modpart vil ændre adfærd. Har russerne en fornemmelse af, at der eksempelvis ligger en ved Bornholm, er de nødt til at tage det med i deres overvejelser, hvis de skal sejle igennem i en krigssituation,« siger han.

»Den vil have en afskrækkende effekt, og det vil have en politisk strategisk effekt, når man kommer ind med en ubåd i en NATO-sammenhæng. Det er noget, man får point for - en stærk kapacitet,« siger Johannes Riber.

Der er sket meget siden Danmarks sidste ubåde

Når det kommer til selve teknologien, understreger Johannes Riber, at det slet ikke er fartøjer som de enorme amerikanske ubåde, som vil fungere for det danske forsvar. Deres rolle er dels at gengælde et atomangreb og standse modpartens, dels at kunne beskytte hangarskibsgrupper.

De amerikanske atomubåde er alt for store til danske farvande. Her er det USS Georgia, en ubåd i Ohio-klassen. 19.000 ton tung, 170 meter lang. Illustration: John Parker

I stedet er det samme type ubåde, som Danmark tidligere har sejlet. Men de har udviklet sig meget siden dengang, hvor de var dieseldrevne med relativt kort rækkevidde, kun kunne være neddykket i nogle timer, og derfor snorklede sig afsted meget af tiden.

»Forskellen fra for tyve år siden er, at nu bliver der lavet relativt små ubåde, som kan sejle i for eksempel Arktis. Man har nu ubåde, som har såkaldt air independent propulsion ved hjælp af hydrogen-brændselsceller, hvormed at den kan sejle neddykket i fire uger,« siger Johannes Riber.

Han mener tyske Thyssenkrupp Marine Systems HDW Class 212 Submarine er den eneste, der løser behovet, og den har Tyskland sejlet neddykket til Middelhavet, imens Italien, som også råder over nogle stykker, har krydset Atlanten med den.

Samtidig er en forlænget model blev bestilt af Norge efter en stor analyse af behov, som minder om de danske - deriblandt egnethed i Arktis. De bliver bygget fra 2023. Norge har bestilt fire for 33 milliarder kroner.

Læs også: Russisk oprustning får Norge til at købe ubåde for 33 milliarder

»Vi skal købe noget, som vi kan anvende flere steder. Det ville være fjollet at købe noget, som kun kan anvendes i Storebælt. Vi skal kunne flytte det rundt, når vi synes det var nødvendigt,« siger han.

Brugte ubåde kan sejle under Dannebrog om få år

I den store udgave af Thyssenkrupp-ubåden, som Norge har bestilt, er der tilføjet en ubådsudgave af krydsermissilet Naval Strike Missile (NSM), som er udviklet af norske Kongsberg, og i forvejen er indsat på norske korvetter og fregatter.

Det mener Johannes Riber er helt unødvendigt på de muligvis kommende danske ubåde. Her bør den tunge bevæbning begrænse sig til torpedoer, hvis det står til ham - med ekstra plads kan den tage flere med.

Han vurderer at Forsvaret skal bruge tre, hvis en altid skal være på togt, eller to, hvis politikerne kan nøjes med at have ubådskapacitet halvdelen af tiden. Afskrækkelseseffekten vil sandsynligvis være nær den samme, for et af skrogene vil ret hurtigt kunne mobiliseres.

Skal de købes fra ny, vil det tage mindst 10 år, før den første kan afsejle med et dansk mandskab. De norske ubåde skal bygges først, og der er sikkert også andet på værftets bestillingsliste.

Ikke desto mindre mener han, at det kan gå langt hurtigere, hvis Danmark starter med at købe brugt. Der er stadig erfarne ubådsfolk i Søværnet, som kan få en operation stablet på benene, og mandskab kan uddannes i Tyskland imens.

»Er Danmark interesseret i at forhandle en kontrakt om indkøb af ubåde, har Tyskland allerede seks liggende af 212A-typen. De har interesse i enten at sælge os eller lade os lease en eller to af dem i en samlet kontrakt. Så man kunne forestille sig, at Danmark lavede en ubådsflåde, hvor man fik en eller to af de brugte, og så købte en ny om 10 år. Så ville man kunne få den første relativt hurtigt,« siger Johannes Riber.

Også Sverige er ved at udvikle en air independent ubåd - projektet hedder A26. Men den er slet ikke bygget eller afprøvet endnu. Herudover er der ingen moderne alternativer til den tyske på markedet i den størrelse. Eksempelvis USA har slet ikke tradition for kystubåde.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Og man anbefaler kun kortrækkende torpedoer, men ikke langt rækkende NSM der også kan angribe land/kyst mål.

Skal hæren så udstyres med flint økser?

  • 7
  • 17

Forsvaret må selv vurdere, om ubådsvåbenet skal genoprettes for at kunne løse danske opgaver i NATO. Danmark kunne lægge ud med to brugte og få bygget yderligere to, der måske svarer til de norske. Det kan måske give en lavere pris for såvel Norge som Danmark plus at begge lande vil have ens systemer.

  • 18
  • 1

Og man anbefaler kun kortrækkende torpedoer, men ikke langt rækkende NSM der også kan angribe land/kyst mål.

Der er ingen grund til at have krydsermissiler på Ubåde i østersøen, missiler der lige så godt kan affyres fra Bornholm eller Sjælland.

Ubådes censorer svare meget godt til torpedoers rækkevide. En ubåd vil selv selvstændigt kunne opsporer og nedkæmpe et sømål med torpedoer, uden at have kontakt med andre enheder. Skal man affyre et krydsermissil fra en ubåd, skal man have måldata fra andre enheder. Udveksling af måldata kompromiterer ubådens evne til at opererer skjult !

Krydsermissilbevæbnede ubåde er mere et udtryk for politik, end for militære behov.

  • 25
  • 1

Eet er et søkort at forstå, et andet skib at føre ......

Ubådschefer er gjort af særligt stof, hvilket man kan se ved, at næsten alle endte som admiraler. De er få og de bedste af de bedste. Dertil naturligvis deres besætninger ikke mindst.

Det er ikke en let og hurtig proces at uddanne ubådsbesætninger, hvilket blev påpeget, da ubådene blev afskaffet OG erfaringen dermed kastet bort. Det er 20 år siden, så disse mænd er ikke længere til rådighed.

HVIS Danmark vælger at etablere denne kapacitet igen, så SKAL især officerer snarest (dvs. fra efteråret) igang med uddannelse og træning, så de er klar om 2-3 år når materiellet kan leveres. Det betyder et permanent udstationeringsprogram for 10-20 officerer. Interesserede bør læse nærmere om Royal Navy's "Perisher-uddannelse" - det er for de absolut bedste og dristigste.

  • 17
  • 1

"Også Sverige er ved at udvikle en air independent ubåd - projektet hedder A26. Men den er slet ikke bygget eller afprøvet endnu. "

Nej men A26 er en videreudvikling af Gotland-klassen der er i drift. Gotland har endog opereret i Stillehavet.

A26 - Blekinge-klassen er under bygning, tempoet afhænger vist mere af budget end teknik. For de skal afløse to ældre både, af et set med nutidens øjne relativt moderne design, som allerede operere med luftuafhængig fremdrivning.

Svenskerne vil nok også kunne levere en brugt ubåd til uddannelse af besætninger, med en meget kort tidshorisont. Der er allerede danske ubådsfolk der har opereret svenskbyggede ubåde, med luftuafhængig fremdrivning, tilbage fra Viking projektet der stoppede i 2004.

PS. Jeg deltog selv i Viking-projektet for Odense Stålskibsværft.

  • 23
  • 0

Den gode fredsforsker burde måske læse lidt historie før han kaster nogle påstande op. Iflg. Budapest Memorandum fra 1994 har Rusland sammen med USA og Storbritannien forpligtet sig til, at garantere Ukraines selvstændighed. Ukraine skulle til gengæld aflevere de atomvåben, som landet arvede efter Sovjetunionen. NATO er en forsvarsalliance uden erobringstrang modsat Rusland/ tidligere Sovjetunionen. Ruslands landegrænse til NATO er sammenlagt på ca. 1.200 km modsat de restende 19.000 km med diverse andre stater. Søgrænsen er ca. 36.000 km lang. Alle tidligere Sovjetrepublikker og Warzawa-stater, der har meldt sig ind i såvel NATO som EU, gjorde det af frygt for genrejsningen af koloniimperiet Rusland. Lige som Napoleon, Hitler og Stalin lider Putin af storhedsvanvid, som han dyrker i form af overfald på nabolande. Se Georgien 2008. Lige siden den sidste tsar følger Rusland/Sovjetunionen doktrinen fra 1904, at rigets vestgrænse ligger på linjen Kristiansand-Hanstholm. Denne doktrin er så sandlig meget fredelig. I 1991 blev der oprettet et sikkerhedsforum mellem Rusland og NATO/USA, der skulle fremme arbejdet, men siden Putins overfald og annektion af Krim, har der kun været få møder. Analogt hertil kan jeg tilføje, at der ikke findes hverken en mundtlig eller skriftlig aftale om, at NATO ikke må udvide mod øst. Putin føler sig overset og tilsidesat, men det har han selv iscenesat. Rusland har samtlige muligheder for, at have en sund økonomi og være et rigt land, men hvis Putin kun fremmer vennerne og senest har indgået en for Kina særdeles god handelsaftale, men glemmer det russiske folk, er det klart, at en afledningsmanøver er nødvendig.

  • 54
  • 2

Godt brølt, løve !

Jeg tror, det er forkert at bruge "kaldenavne" for dermed at simplificere forståelsen.

Jeg tror ikke, at vi med vores logik og livsopfattelse kan rationalisere den opfattelse som har drevet især nyere tids despoter, som har drevet "ekspansiv" udenrigspolitik - hvoraf der er flere. Uanset om det tilsyneladende har været drevet af folkeslag, religion, territorialønsker eller andet.

Min erkendelse er, at despoter (se https://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=despot&...) altid er farlige for demokratier - fordi de ikke kender grænser for deres udfoldelse OG ikke er omgivet af (demokratiske) kræfter som kan bremse dem. Så kan vi til skræk og advarsel, lave en liste over de eksisterende - til skræk og advarsel.

P.S.: Og så læste jeg Ken Follett's nyeste bog "Never" lige før invasionen 24/02/2022. Den er uhyre skræmmende, og illustrativ for "emnet" (men andet steds i verden), OG beskriver forhåbentlig IKKE hvordan det her i Ukraine slutter. Meget anbefalet - findes på bibliotekerne, også på dansk.

  • 6
  • 0

Hej paul sehsted

Den gode fredsforsker burde måske læse lidt historie før han kaster nogle påstande op. Iflg. Budapest Memorandum fra 1994 har Rusland sammen med USA og Storbritannien forpligtet sig til, at garantere Ukraines selvstændighed.

Der er ikke meget diskussion om rigtigheden.

Problemet er at der er krig, folk dør, aktier falder i værdi, vi skal håndtere en humanitær krise etc etc. Måske vi skulle have valgt en lidt mere diplomatisk, hyklerisk, eftersnakkende, et par godbidder, pakket vores flotte værdier og en lidt lavere træ, hvis vi til gengæld kune have undgået denne situation.

  • 1
  • 25

Den gode Johannes Riber er tilsyneladende ikke bekendt med, at Danmark i årene frem til 2004 (hvor ubådene blev udfaset) opererede en ubåd "Kronborg", som var udstyret med "air-independent propulsion" (AIP) - fremdrivningsanlæg, baseret på Stirling motor(er).

Der er således allerede erfaringer i det danske søværn med at operere med air-independent propulsion (AIP).

Hvilke fordele eller ulemper, der er forbundet med de to AIP systemer, skal jeg ikke kloge mig på; men det er væsentligt for diskussionen, at der er flere muligheder.

  • 1
  • 0

"Man har nu ubåde, som har såkaldt air independent propulsion ved hjælp af hydrogen-brændselsceller, hvormed at den kan sejle neddykket i fire uger,« siger Johannes Riber."

Hvorfra kommer ilten til brændselscellen?

  • 2
  • 3

Jeg gætter på det er en journalistisk omskrivning, som er teknisk upræcis.

Energitætheden i brint+ilt er sandsynligvis større end batterier - hvilket ses indirekte af brintbiler >< fossilbiler (især bus og lastbil).

Jeg tror det kræver et dybtgående studie at forstå hvorfor et brændselscelle-system er et diesel+batteri-system overlegent når alle faktorer regnes med (rumfang, vægt, rækkevidde, lydtryk, .........). Det er sikkert beskrevet et sted.

  • 1
  • 0

Energitætheden i brint+ilt er sandsynligvis større end batterier - hvilket ses indirekte af brintbiler >< fossilbiler (især bus og lastbil).

Jeg tror det kræver et dybtgående studie at forstå hvorfor et brændselscelle-system er et diesel+batteri-system overlegent når alle faktorer regnes med (rumfang, vægt, rækkevidde, lydtryk, .........). Det er sikkert beskrevet et sted.

Både på type 212 og Gotland-klassen er AIP en tilføjelse til et traditionelt diesel-batteri system. AIP systemet leverer typisk 3-400 kW, til ladning af batterier, drift af "hotel", sensorer og fremdrivning ved 4-6 knob. Ved højere hastighed tappes der fra batterierne, op til 2,5-3 MW. Når ubåden snorkler eller sejler i overfladen, lades der med dieselgeneratorer, med 1-2 MW

Ubåde bruger meget tid på at snige sig af sted med lav hastighed. Det er udgangspunktet for AIP ubåde, man fremstiller luftuafhængig energi, og man minimerer energibehovet.

De interessante er at da vi stoppede på Viking-projektet i2004, var en Tesla endnu sience fiction. Det var omtren samtidigt med udviklinggen af type 212, og der var ingen der talte om andet end blybatterier til ubåde.

Det interessante er så hvilket batteisystem der ligger i Blekinge-klassen og kommende type 212 ubåde.

  • 4
  • 0

Fisk trækker ilt ud af havvand med Gæller.

Hvormange Watts ilt kan der komme igennem en kvadratmeter gælle?

  • 0
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten