Politikere til Miljøstyrelsen: Tjek drikkevandet for fluorstoffer nu

Danskerne skal kunne stole på, at deres drikkevand ikke indeholder fluorstoffer, og det skal Miljøstyrelsen kunne sætte to røde streger under, mener flere af oppositionens miljøordførere på Christiansborg.

»Miljøstyrelsen har et ansvar for at følge op på deres egne undersøgelser og give en garanti for, at stofferne ikke findes i drikkevandet. Det er fint, at man laver danske grænseværdier og undersøger grundvandet og jorden på længere sigt, men på kort sigt må styrelsen udpege risikoområder og sikre sig, at der bliver målt i relevante drikkevandsboringer,« siger miljøordføreren for Venstre, Henrik Høegh.

Ifølge ham er det især vigtigt, at styrelsen tager et større ansvar, fordi der er tale om nye stoffer for myndighederne. Derfor må styrelsen hjælpe kommunerne med en risikobaseret analyse og videregive deres nye viden, så alle 98 kommuner ikke selv skal udføre samme arbejde.

»Vi kan ikke vente i årevis på at få garanti for drikkevandet, og på mig virker det ikke svært eller dyrt at analysere for stofferne i drikkevandet få udvalgte steder,« siger Henrik Høegh.

Forskere på Aarhus Universitet samt svenske kemikere oplyser til Ingeniøren, at en prøve og analyse af fluorstoffer i en vandprøve koster omkring 2.000 kroner, og i nogle tilfælde er det tilstrækkeligt med en til to prøver for at give en vurdering af problemet.

DF: Tag fat i vandværkerne

Og netop prøver af drikkevandet er også, hvad Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, foreslår:

»Det virker logisk at undersøge drikkevandet udvalgte steder for at skabe sikkerhed. Danskerne har en blind tro på, at deres drikkevand er rent. Og det skal de kunne stole på,« siger Pia Adelsteen.

»Miljøstyrelsen har et ansvar for at følge op på egne undersøgelser og eventuelt henvende sig direkte til de vandværker, som kunne tænkes at have et problem,« tilføjer hun.

Ligesom sine politikerkolleger mener den konservatives miljøordfører, Charlotte Dyremose, at Miljøstyrelsen har et klart ansvar. Hun opfordrer på linje med formanden for Foreningen af Danske Vandværker (FVD), Ole Wiil, til at sammenkalde det såkaldte vandpanel, der omfatter repræsentanter fra de store vandværker i blandt andet København, Aarhus og Aalborg samt embedslægeinstitutionen, Miljøstyrelsen og Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (Geus).

»Der skal udarbejdes en beredskabsplan, som klart og tydeligt kommunikeres til kommunerne. Og så bør man kalde vandpanelet sammen hurtigst muligt for at få en dialog i gang om, hvordan vi bør forholde os,« siger Charlotte Dyremose.

Kræver svar af ministeren

Enhedslisten har bedt miljøminister Kirsten Brosbøl (S) forholde sig til fluorstoffer i grundvandet. Partiets miljøordfører, Per Clausen, har sendt en byge af spørgsmål til ministeren og vil blandt andet vide, hvordan ministeren vil sikre, at drikkevandet kontrolleres for fluorstoffer.

Han spørger også, om ministeren er enig i, at der bør gribes ind over for vandboringer, hvor der findes farlige fluorstoffer i et omfang, der overgår tyske og svenske grænseværdier. Endelig efterlyser Per Clausen ministerens holdning til, om borgerne har krav på at vide, hvor Miljøstyrelsen har fundet indhold af sundhedsskadelige fluorstoffer i grundvandet.

Det har ikke været muligt for Ingeniøren at få en kommentar fra miljøministeren.

Politikernes reaktion kommer, efter at formænd og direktører for landets vandværker samt eksperter i både drikkevand og fluorstoffer har opfordret styrelserne under Miljøministeriet til at give garanti for, at fluorstofferne ikke findes i drikkevandet, og tjekke eventuelt relevante boringer.

Læs også: Massiv kritik: Giftige fluorstoffer får Miljøministeriet til at stikke hovedet i busken

Også fra udlandet, herunder fra det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur, EPA, lyder der en opfordring til at få tjekket drikkevandet udvalgte steder, efter at Ingeniøren har forelagt dem Miljøstyrelsens resultater, der viser niveauer i grundvandet 100 gange højere end den tyske grænseværdi.

Læs også: Opråb fra forskere: Test drikkevandet for giftige fluorstoffer nu

I Miljøstyrelsen opfordrer kontorchef Christian Vind stadig til besindighed.

»Der er ikke tale om en akut situation. Vi har målt under områder, hvor vi netop forventede at finde fluorstoffer. Og ligesom i andre sager påtager kommunerne, regionerne og styrelserne sig hver deres rolle,« siger han.

Læs også: 14 skarpe til Miljøstyrelsen: Hvorfor tjekker I ikke drikkevandet for fluorstoffer?

»Vi var med vores undersøgelse interesseret i at afgøre, om fluorstofferne kunne findes lige under mistænkte områder, og altså om stofferne bevægede sig ned til grundvandet. Det gjorde de så, men herfra skal vi blive på klogere på, hvordan de evt. spreder sig, herunder hvilke koncentrationer der evt. kan nå frem til drikkevandet, før det er et problem. Der er en række trin i det her, som vi skal undersøge,« siger han.

Men kan du garantere, at det ikke er endt i drikkevandet?

»Jeg kan ikke sætte to røde streger under det. Det er kommunerne og regionernes opgave at beskytte og tjekke grundvandet, hvis der er konkrete steder, hvor det er nødvendigt. Vi har forskellige roller, og regionerne skal informere kommunerne, hvis de har kendskab til forureninger, hvor der kan være et problem. Og kommunerne skal reagere, hvis de får mistanke om problemer. Det er summen af de forskellige myndigheders arbejde, der er afgørende for at sikre drikkevandet.«

Men summen nu er, at jeg ikke kan få svar af hverken styrelserne, regionerne eller kommunerne på, om der er fluorstoffer i drikkevandet.

»Det afgørende er, at alle instanser gør det rigtige for at følge op på vores undersøgelser. Og det mener jeg, at vi gør,« siger Christian Vind.

Han understreger, at han ikke kan se grund til at være alarmeret, og at stofferne med stor sikkerhed ikke er udbredt i drikkevandet i Danmark, men at myndighederne fortsætter deres fokus på problemstillingen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

det er jo meget godt kendt man tester kun for nogle bestemte stoffer og undlader at teste hvis man ved at der er et stof der vil lukke en boring hellere syge borgere end sikre rent vand

 • 2
 • 2

Hvorfor det er så problematisk med et stof som beskytter vores tænder og er i tandpastaen, tyggegummi og ramlösa? Amerikanerne har jo af samme årsag selv tilført det til deres drikkevand i flere årtier. Og de fejler da intet....

Hvordan er det egentlig havnet i vores drikkevand, i de store mængder?

Og vores regering risikere måske at folket pludselig forlader deres reality tv, for at kræve demokrati, hvis vores drikkevand bliver renset for florid - hvem ønsker dog det.

Jeg kan godt forstå at politikerne gør, for folket, som de plejer - ingenting.....

 • 0
 • 2

Fluor-stoffer i denne sammenhæng er udtryk for de såkaldte perflourerede stoffer, som blandt andet går under betegnelserne PFOS, PFOA og PFAS.

Det er en almindelig fejl at forveksle dem med fluor i form af fluorid, der netop tilsættes blandt andet tandpasta.

Hvor fluorid godt kan accepteres i f.eks drikkevand og tandpasta, så er det ikke tilfældet med perflourerede stoffer, der ophober sig i kroppen og selv i meget små mængder kan være sundhedsskadelige.

mvh Thomas Djursing, Ingeniøren.

 • 2
 • 0

Hvorfor anbefaler Ramlösa så at man ikke giver deres vand til børn under 7 år?

Hvorfor skal man kontakte lægen hvis ens barn spiser en tube tandpasta?.

Hvorfor vil de kære Amerikanere gerne af med deres sundhedsfremmende fluoride tilsætning? http://fluoridealert.org/content/communities/

Var det af omsorg for jøderne, og deres tænder, at nazisterne tilførte det i KZ-lejrenes vandforsyninger?

Det hænger ikke sammen med uskadeligt eller gavnligt.

Og hvor kommer den anden "farlige" florid, i vores drikkevand fra???

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten