Politikere splittede om afgifter på osende brændeovne
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Politikere splittede om afgifter på osende brændeovne

Illustration: CLAUS BONNERUP (arkiv)/POLFOTO

Budskabet i Skatteministeriets rapport er klart: Partikeludslip fra brændeovne er årsag til skadeomkostninger for 800 mio. kroner om året, men ovnenes ejere betaler ikke en øre i afgift til gengæld for disse skader.

Ifølge rapporten kunne afgifter på brændeovne være en løsning på det økonomiske skisma, men et sådant forslag – hvis nogen partier eller regeringen ellers vil foreslå det – vil ikke smutte nemt og gelinde igennem Folketinget. Partierne og deres energipolitikere er nemlig stærkt splittede, når det gælder partikeludledning fra brændeovne.

Læs også: Ny analyse: Partikler fra brændeovne volder skader for 800 mio. kroner om året

Foretrækker udskiftning og oplysning

Socialdemokraterne, Radikale og Enhedslisten er helt med på, at der skal gøres noget for at mindske partikeludledningen fra brændeovnene, men vikarierende energiordfører Kirsten Brosbøl (S) er ikke overbevist om, at det skal ske via afgifter:

»Skatteministeriet foreslår selvfølgelig afgifter, fordi det er logisk i deres regi. Vi vil nok hellere arbejde videre med at få folk til at udskifte de gamle ovne med nye moderne med et minimalt udslip; sådan som det allerede er sket via skrotningspræmien for brændeovne,« siger hun og understreger, at partiet endnu ikke har taget endelig stilling til spørgsmålet.

Kirsten Brosbøl forklarer, at man først vil se nærmere på, hvor langt man kan komme med udskiftning/rådgivning, inden man begynder at kigge på at lægge afgifter på brændeovnene.

»Men det kommer til syvende og sidst altid an på konkrete beregninger,« siger hun.

Hos de Radikale mener man, at den nye analyse afslører et problem, som politikerne ikke kan blive ved med at ignorere.

I Vismandsrapporten fra 2016 havde man regnet på, hvor partikeludledningen fra brændeovne gør størst skade. (Kilde: Det Økologiske Råd) Illustration: MI Grafik

Læs også: Ny model viser, hvor brændeovne gør mest skade

»Det er uholdbart, at vi i dag har et brændsel til varme, som ingen afgift har, mens vi ved siden af har en grøn el-produktion, som vi beskatter helt vildt hårdt. Det skal vi have gjort op med,« siger Andreas Steenberg til netmediet Altinget.

Forbud som i Tyskland

Han vil ikke lægge sig fast på, om det skal ske med målere i skorstenene, som anbefalet af Det Økologiske Råd, 'men vi kommer ikke uden om at se på det', siger Steenberg og henviser til, at de seneste tal fra Energistyrelsen viser en stigning i mængden af brændeovne i Danmark, så der nu er langt over 800.000.

Hos Enhedslisten er man også klar til at diskutere afgifter på brændeovne og biomasse.

Partiet er også villig til at gå endnu længere og se på forbud mod brændeovne. Enhedslisten henviser til Tyskland, hvor der i 2010 trådte en ordning i kraft, som hen over ti år udfaser alle ovne fra før 2010, medmindre de overholder de gældende krav til udledninger.

Læs også: Vismænd: Afgift på brændefyring kan redde op til 300 liv om året

»Det er naturligt med forbud i nogle områder. Det ser vi gerne nærmere på,« siger Enhedslistens Søren Egge Rasmussen til Altinget og henviser til de tættest befolkede områder, hvor der i forvejen er kollektiv varmeforsyning.

Brændeovne har social dimension

Dansk Folkepartis energiordfører, Mikkel Dencker - som erkender, at han endnu ikke har haft lejlighed til at læse rapporten - afviser pure at ville være med til at forbyde eller lægge afgift på brændeovne på grund af den sociale dimension i sagen; nemlig at brændeovne er en billig opvarmningsform for økonomisk trængte befolkningsgrupper:

»Men vi mener til gengæld, at man skal stille krav til ovnene og den måde, vi fyrer i dem på - for de skal helst ikke svine,« siger energiordføreren fra Dansk Folkeparti til Ingeniøren.

Læs også: Hvert sjette danske hjem opvarmes med brænde

Ifølge Skatteministeriets analyse sker det allerede, men det vil kun langsomt reducere skadesvirkningerne, ligesom nye ovne i stort tal stadig vil udlede mange partikler.

Regering afventer flere analyser

Det får dog ikke Mikkel Dencker til at ændre holdning:

»Vi vil stadig ikke være med til at lægge afgift på eller forbyde brændeovne«, siger han.

Læs også: Private træpillefyr forurener nærmiljøet med partikler og NOx

Ifølge Altinget vil regeringen ikke taget stilling til spørgsmålet, før man har et samlet billede af alle seks delanalyser bag afgifts- og tilskudsanalysen.

Til P4 Sjælland siger Liberal Alliances energiordfører, Carsten Bach, dog, at det ikke er en del af partiets politik af påføre afgifter på brændeovne eller på brændet til ovnene.

...og der røg troværdigheden fuldstændig, hvis rapporten bruger DØR's dataindsamling, som vist i artiklen. For DØR's tidligere målinger var vist nemlig kun PARTIKEL-måling, og ikke BRÆNDEOVNS-PARTIKEL-måling. Dvs. at deres målinger måler ALLE former for partikler, herunder også trafikudledning, og forurening fra fabriksområder, men man kategoriserede bare det hele som brændeovns-partikler.

Jeg mener oveni købet at en artikel her på ing.dk, afviste DØR's målinger.

  • 35
  • 2

»Det er uholdbart, at vi i dag har et brændsel til varme, som ingen afgift har, mens vi ved siden af har en grøn el-produktion, som vi beskatter helt vildt hårdt. Det skal vi have gjort op med,« siger Andreas Steenberg

Og for en radigal er tanken om at fjerne afgiften på el jo selvfølgelig uhørt - for hvordan i alverden skal vi så forsørge fedtlaget af djØFFERe i statsadministrationen.

  • 20
  • 6