Politikere presser forsvarsminister for pris på kampfly
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Politikere presser forsvarsminister for pris på kampfly

Dansk Folkeparti, de radikale og SF vil have forsvarsminister Søren Gade (V) til at stå skoleret, efter forsvarets egne indkøbseksperter i en intern risikoanalyse advarer om unødig store økonomiske risici ved at købe de kampfly, der skal afløse F16.

Usikkerheden kan ifølge forsvarets specialister fjernes ved at trække leverandørerne, amerikanske Joint Strike Fighter, Saab og Eurofighter, gennem en formel og juridisk bindende udbudsrunde.

Det afviser Forsvarskommandoen efter politiske pres om en hurtig beslutning i Danmarkshistoriens største materielinvestering, der ventes at løbe op i mellem 20 og 40 milliarder kroner.

»Hvis det forholder sig, som I skriver, og I kan påvise, at grundlagt ikke er i orden, så er det naturligvis stærkt kritisabelt. Fremgangsmåden er uholdbar, og det kan ingen være tjent med,« siger den radikale forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen.

Han mener, at Forsvarskommandoen, der netop nu lægger hånd på den faglige anbefaling til politikerne, står med et alvorligt forklaringsproblem. De radikale kræver, at Folketinget får et »gennemskueligt og ordentligt« grundlag at vælge jagerfly på, og han vil have Søren Gade til at redegøre for udbudsprocessen.

Er grundlaget efter din mening gennemskueligt, når der ikke bliver tale om forpligtende oplysninger fra leverandørerne?

»Nej, det er bestemt hverken gennemskueligt eller åbent, og det er virkeligt problematisk,« siger Morten Helveg Petersen.

Ib Poulsen, forsvarsordfører i Dansk Folkeparti, har som udgangspunkt tillid til både Forsvarskommandoen og ministeren, men ønsker alligevel en redegørelse i sagen.

»Det er vigtigt, at vi i så stor en investering som kampfly netop ikke går på kompromis med blandt andet prisen,« siger Ib Poulsen.

SF: »Forsvarsministeriet rutter ikke med sandheden«

Tilliden er til gengæld helt væk hos én af de politikere, der har været mest kritisk over for processen i kampfly-sagen SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen. Han mener, at de nye oplysninger strider imod, hvad Folketinget hidtil er blevet oplyst om.

»Det er uansvarligt og helt uacceptabelt, at vi får så dårligt et grundlag at træffe den her beslutning på. Så stor en beslutning er nødt til at være ordentligt gennemarbejdet. Det er det ikke i øjeblikket,« siger han.

Føler du dig ligefrem ført bag lyset?

»Man kan i hvert fald sige, at Forsvarsministeren og regeringen ikke rutter med sandheden.«

SF har indkaldt Forsvarsminister Søren Gade (V) til forespørgselsdebat i sagen den 24. januar.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

20 millioner for flyene der skal afløse F16 er meget billigt. Det er da bare med at få kreditkortet frem og betale :-)

Jeg er desværre bange for at man ikke får meget mere end snuden til ét kampfly for den pris :-(

MVH Niels

 • 0
 • 0

Er det virkeligt nødvendigt at søsætte endnu en debat-tråd om (eventuel) dansk kampflyanskaffelse?? Der er vel næppe den store nyhedsværdi i, at RV, SF (og EL) gerne vil kaste mest muligt grus i maskineriet i denne sammenhæng? :) Så hvorfor i grunden ikke blot vedhæfte disse 'nye boller på suppen' til den oprindelige 'fond', hvorved debatten kunne forblive nogenlunde overskuelig?

 • 0
 • 0

Mens alle slås om 5 millarder kroner til at forbedre det offentlige velfærdssystem, er der ingen slinger i valsen , når man bare udskriver en blancocheck til USA, formentlig som en tak for sidst

Beløbet ventes at blive 40 milliarder, men lur mig om det ikke ender med 80 eller 100 milliarder eller mere , det plejer det at gøre særligt når der absolut ikke må foreligge nogen konkret aftale om prisen. Alene det er jo en skandale af dimensioner.

Alt imens landet Danmark forfalder...

Er der efterhånden noget her i landet som virker tilfredsstillende?

 • 0
 • 0

Glistrup sagde engang at vi skulle afskaffe millitæret, og købe en telefonsvarer istedet for. Der skulle så være indtalt beskeden vi overgiver os. Det kan jeg kun tilslutte mig. Vi kunne så bruge pengene på sundhed, veje miljø,og meget andet fornuftigt. mvh Robert

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten