Politikere om DSB's IC4-erkendelse: Bedre sent end aldrig

23. juni 2014 kl. 16:212
Adskillige partier på Christiansborg er glade for, at DSB nu gør sig seriøse tanker om at trække stikket på IC4-projektet. Dog er motiverne og tidshorisonten til diskussion.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det vækker glæde hos både den røde og blå opposition på Christiansborg, at DSB har besluttet at sætte endnu en ekstern undersøgelse af IC4-togene i gang.

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, der har været en flittig kritiker af både IC4-toget og DSB's mange forsøg på at redde det, håber, at undersøgelsen kan tages som et tegn på nyvunden selvindsigt hos statsbanerne.

»Hvis det er udtryk for et sporskifte hos DSB, så hilser vi det velkomment. Vi har jo i Venstre længe ment, faktisk siden Atkins-rapporten, at man skulle holde op med at kaste gode penge efter dårlige,« siger han.

Læs også: DSB overvejer for første gang at lægge IC4 i graven

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Dansk Folkeparti er glade for udsigten til en fremtid uden IC4. Men trafikordfører Kim Christiansen mener ikke, at der er brug for endnu en undersøgelse for at nå frem til den konklusion.

»De må jo have en klar fornemmelse af, at hvad der kommer til at virke, og hvad der ikke gør. Jeg synes, det er spild af penge at kaste flere hundredtusinder kroner efter konsulenter. Vi skal have en udfasningsplan for de tog,« siger han.

Læs også: Politikere efter nye forsinkelser: IC4-opgradering er spild af penge

Liberal Alliance har ligesom store dele af Folketinget længe været kritisk over for IC4. Trafikordfører Villum Christensen tror dog ikke på, at det er nyt for DSB, at IC4 sandsynligvis ingen fremtid har.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg er overbevist om, at DSB i meget lang tid har vidst, at togene aldrig blev rentable. Og selvfølgelig må man på et tidspunkt holde op med at kaste gode penge efter dårlige,« siger han og spekulerer i, at DSB's økonomi er årsag til, at man først nu er klar til at overveje at lægge de skandaleramte tog i graven.

»Jeg er også bange for, at langmodigheden med at erkende problemets omfang har noget at gøre med DSB's økonomi. Med en gæld på over 10 mia. kr. og et tab på 5-6 mia. kr., som skal afskrives i DSB's regnskab, er DSB truet på sin eksistens, og det vil straks kræve indbetalinger fra staten,« siger Villum Christensen.

Læs også: Skæbnetimemodel: Hvordan skal fremtidens tog-Danmark se ud?

Der har i lang tid hersket bred politisk enighed om, at IC4-togene ikke er en del af fremtidens jernbanestrategi i Danmark. Og Henning Hyllested, der er transportordfører for Enhedslisten, mener, at DSB's beslutning både er en erkendelse af, at materielsituationen er uholdbar, og et resultat af politisk pres.

»Jeg tror faktisk, den er foranlediget af den debat, vi havde om hele materielsituationen i DSB, for et par uger siden. Den endte med en vedtagelse, hvor man konstaterede, at materielsituationen simpelthen er uholdbar, og at man bliver nødt til at give DSB mulighed for at anskaffe erstatningsmateriel. Den er selvfølgelig også foranlediget af, at næsten alle partier i lang tid har hamret mod DSB og Transportministeriet for at få en løsning på dette her problem,« siger Henning Hyllested og giver samtidig rådgivningsvirksomheden Atkins tørt på.

Virksomheden vurderede nemlig i en rapport i 2011, at IC4 var et sundt projekt.

»Det er en ordentlig begmand til Atkins, det her. De sagde jo i sin tid god for alle komponenterne,« lyder det fra Henning Hyllested.

Læs også: IC4's bremsefejl udstiller dyb uenighed mellem Havarikommissionen og Trafikstyrelsen

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
26. juni 2014 kl. 10:15

Ifølge AnsaldoBreda så er successen ret tydelig, kan det mon være kulturelle forskelle der gør forskellen?

"The project led to the reduction in travel times, the obtainment of high levels of comfort, a high degree of reliability, low costs of operation and maintenance, low environmental impact"

Kilde: https://www.ansaldobreda.it/prodottieservice/high-speed-trains/ic4

1
23. juni 2014 kl. 19:17

De kunne jo laves om til beboelse, jeg er sikker på der er folk i Danmark der ville værdsætte dem i vinter halv året. Men hvor er det dog trist at hælde så mange penge i det projekt, som nu aldrig bliver til noget. havde været smartere at starte en helt ny tog fabrik op her i landet, ved ikke om det ville have kostet det samme, men så var man jo på forkanten, til næste generations tog sæt, osv osv.

Hov forresten der er snart jagerfly indkøb, der er en model der som heller ikke virker endnu, har lige set den som Mock-Up igen, ligner ikke et fly, men lyder lovende -og kan meget mere end vi skal bruge af vores fly... skal vi ikke vælge den så... den er kun ca 10 gange dyrere end den man kan købe i Sverige, som flyver storartet, og kan fås reservedele til osv osv osv..