Politikere: Monsantos majs skal ned fra hylderne

14. marts 2007 kl. 00:00
SF, Socialdemokraterne og Enhedslisten kræver, at Monsanto mister sin godkendelse af en gensplejset majs, efter at franske forskere har påvist, at den kan være skadelig på rotter. Majsen kan indgå i fødevarer i Danmark, men er hidtil ikke blevet fundet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kemikoncernen Monsanto bør miste sin godkendelse af den gensplejsede majs MON863. Den skal også straks fjernes fra foderhylderne og indgå i et importforbud, så den ikke havner i Danmark.

Det er nogle af de politiske konsekvenser, efter at den uafhængige franske forskerkomité CRIIGEN offentliggjorde resultaterne af en ny statistisk analyse af forsøgsdata med MON863 i et videnskabeligt tidsskrift.

Analysen viser, at de gensplejsede majs, der blev tilladt i EU sidste år, kan være sundhedsskadelige for mennesker. De forårsager unormal vækst samt skade lever og nyre på forsøgsrotter.

»At franske forskeres resultater peger på metodiske fejl i Monsantos analyse for MON863, illustrerer, at der eksisterer et problem med vores nuværende kontrolmetoder for gmo-godkendelser,« siger SF's miljøordfører Steen Gade til Ritzaus Bureau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kræver, at gmo-majsen straks trækkes tilbage fra markedet og EU's godkendelsesprocedure bliver gransket. Det krav bakkes op af Socialdemokraterne og Enhedslisten, der endvidere foreslår et importforbud.

»Denne her sag er ikke blevet behandlet anderledes end så mange andre, så hvis der er problemer med MON863, så risikerer vi også at få problemer med andre produkter,« siger Socialdemokraternes forbrugerordfører, Mette Gjerskov.

Forskere er overilede

Men efter at have læst den nye undersøgelse mener både fagfolk og Monsanto, at der ikke er grund til bekymring.

»Det her er en politisk kampagne fra Greenpeaces side. Det er jo ikke første gang, de kommer med skrækscenarier, uden at der er kommet nyt frem. Forskerne i GRIIGEN er desuden kendt for at være mod genmodificering, så jeg synes ikke, man kan kalde det en uafhængig undersøgelse,« siger Matthias Zetterstrand, kommunikationschef i Monsanto Danmark, til dagbladet Information.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For mig at se er forskerne lidt for hurtige til at kaste sig over tilfældigheder,«vurderer Jan Petersen fra Fødevareinstituttet på DTU til Information.

MON863 blev først tilladt at dyrke i USA og siden hen tilladt som foder til kvæg i EU. Plantedirektoratet har tidligere fastslået, at majsen kan indgå i foder og fødevarer i Danmark, men i sidste halvår af 2006 foretog direktoratet 10-15 stikprøver på foder med indhold af majs. Her kunne de ansatte ikke påvise spor af MON863.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger