Politikere klar til at skære ned på høj støtte til biogas

2. december 2016 kl. 12:00
Politikere klar til at skære ned på høj støtte til biogas
Illustration: Lars Refn.
En lang række af politikere mener nu, at biogasindustrien nu har modtaget forholdsvis stor støtte så længe, at den må kunne stå på egne ben.
Artiklen er ældre end 30 dage

På tværs af blokkene i Folketinget tegner der sig et flertal for at skære ned på støtten til biogas, sådan som klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) foreslår.

På bare et halvt år er Energistyrelsens beregninger af, hvor stor PSO-støtten til biogas vil være i 2017, steget fra 472 mio. til over 1 mia. kr. Illustration: MI Grafik.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil først og fremmest have mest CO2-reduktion for pengene.

»Der er masser af måder at reducere CO2-udledningen på, som er billigere end biogas,« siger energi­ordfører Mikkel Dencker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han medgiver, at udvikling af grønne energiformer kræver støtte, men mener, at biogasindustrien har modtaget forholdsvis stor støtte så længe nu, at den må kunne stå på egne ben.

»Jeg synes godt nok, at biogassen har brugt lang tid på at ligge i vuggen,« siger DF-ordføreren.

Sammenligning af støtte

Energistyrelsens seneste beregninger viser, at biogas modtager knap fem gange mere i støtte over deres levetid end nye kyst- og havvindmøller.

Samlet støtte pr. produceret kilowatttime over levetid.

  • Kystmøller = 16,3 øre.
  • Havmøller = 16,9 øre.
  • Biogas = 80,7 øre.

Kilde: Energistyrelsen

Formanden for SF, Pia Olsen ­Dyhr, lægger vægt på, at den grønne omstilling ikke bliver dyrere end nødvendigt.

»Jeg drøfter meget gerne med ministeren, hvordan biogas-målsætningen kan nås med mindre støtte, eller om vi kan få mere vedvarende energi ved at bruge pengene anderledes. For støtten til biogas er meget høj,« konkluderer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også de Radikales Andreas Steenberg betegner støtten til biogas som ‘meget høj’.

»Vi vil gerne diskutere støtten med ministeren. Men vi er ikke interesserede i at indføre et fuldt stop for udbygningen af biogas,« siger han.

Andreas Steenberg henviser til tidligere diskussioner om at holde udbud, i stedet for at støtten som i dag følger produktionsmængden.

»Det ville gavne med noget konkurrence biogasselskaberne imellem,« fastslår han.

Ministerens intention om at beskære støtten til biogas kommer bag på Socialdemokratiets energi­ordfører, Jens Joel.

»Så sent som forrige uge havde vi et møde i energiforligskredsen, hvor vi diskuterede en omlægning af støtten til biogas. På mødet blev det gjort klart, at der alene var tale om en omlægning og ikke en reduktion af støtten, hvilket ministeren bekræftede,« forklarer han.

»Det er komplet uacceptabelt, at ministeren nu igen begynder at lave om på energiforliget uden først at have forhørt sig hos forligskredsen. Man kan ikke have en forligskreds, hvis ministeren hele tiden lægger bomber ud,« tilføjer han.

Også Socialdemokratiet er dog klar til at drøfte støtten til biogas.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger