Politikere er klar til at malke telebranchen for milliarder

Telebranchen i Danmark kan i år forvente mindst en ny auktion over telefrekvenser - fuldstændig som det skete i 2001 med auktionen over 3G-frekvenser, der gav godt fire milliarder kroner til statskassen.

Anledningen til nye auktion er, at staten i år skal udbyde licenser til to nye frekvensområder, der kan anvendes til fremtidens mobiltjenester, såkaldt 4G. Desuden skal det gamle GSM-900 MHz-bånd omfordeles. Og et flertal af politikerne i Folketingets teleforligskreds synes, at auktioner er et godt telepolitisk redskab.

»Der er intet problem i at malke et erhverv for at finansiere velfærdsstaten. I tilfældet med UMTS-auktionen er det samfundsmæssige regnskab positivt. Der er intet principielt problem med auktionsformen,« siger tele- og forskningsordfører i SF, Hanne Agersnap.

Venstres teleordfører Torsten Schack Pedersen er enig:

»Auktionerne er den bedste måde at sikre, at frekvenskapaciteten udnyttes bedst muligt. På den måde lader man markedet råde. Om det så er en åben eller lukket auktion afhænger af omstændighederne,« siger han og får tilslutning af Mike Legarth fra Konservative.

Erhverv må ikke undermineres

Socialdemokraternes Ole Hækkerup er også parat til at bruge auktionsformen en anden gang.«

Jeg fortryder ikke forløbet i 2001,« siger han.

Alle fire fastholder dog, at politikerne aldrig må underminere et erhverv med beskatning.

»Men det har heller ikke været tilfældet her. Der er intet, der tyder på, at Danmark er bagud på teleområdet - tværtimod,« siger Hanne Agersnap, og den vurdering er teleprofessor på Aalborg Universitet Knud Erik Skouby enig i.

»Herhjemme har de penge, som industrien betalte for UMTS-licenserne, næppe betydet de store ting for branchen,« siger han og bakker op om politikernes udmelding:

»Som situationen er i Danmark i dag giver det ingen mening at overveje andre former for frekvensuddeling end ved en auktion. Gjorde man det på en anden måde, ville politikerne få et forklaringsproblem over for branchen ifht. at de har benyttet auktionsformen tidligere.«

Teknologisk udvikling skævvrides

Professor Jan Damsgaard, Handelshøjskolen i København, ser dog en fare for, at auktionerne kan skævvride den teknologiske udvikling.

»Når der er bundet så mange penge i 3G-teknologien, vil man fortsat investere her for at forrente den oprindelige investering. Dermed skubbes andre konkurrencedygtige og måske bedre alternativer ud på sidelinjen,« påpeger han.

Branchedirektør Tom Togsverd, DI, var i sin tid en af de skarpeste kritikere af auktionsmodellen. Men i dag er han ikke så negativ over for brugen af frekvensauktioner.

»Før var vi "religiøse" modstandere af auktionsformen. I dag ser vi mere pragmatisk på det. Auktioner kan være i orden, hvis de er åbne, og de ikke bare skal udpine industrien,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Men det er forbrugerne som kommer til at betale regningen gennem højere priser på telefoni. Så i sidste ende er der jo bare tale om en skjult skat på telefoni.

Vh Troels

  • 0
  • 0

Båndbredde er en begrænset ressource ligesom vand. I Danmark har vi tradition for at beskatte ressourceforbrug. I tråd med det, er det da meget god logik.

Men om prisen så lige skal op i 948 millioner kroner igen, er jeg velvillig til at tvivle på.

  • 0
  • 0

Er Jan Damsgaard ikke lidt forkert på den. I de kommende frekvensaktioner er spektrum vel netop teknologineutralt, så man kan bruge det til den teknologi, som passer bedst ind. Men derudover vil det nok altid i være sådan, at teknologiskift vil være træge, fordi udstyret er temmeligt dyrt, og så er der ofte udfordringer med manglende terminaler eller basestationer.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten