De transportpolitiske ordførere anede intet om de nye problemer med Metrocityringen i København, før de torsdag blev orienteret på et møde om de statslige anlægsprojekter. Flere af dem udtrykker bestyrtelse over de problemer, som udvidelsen af metronettet er havnet i.
»Det er det rene vanvid,« siger den radikale ordfører, Andreas Steenberg.
Han henviser til, at arbejdet på stationerne er stoppet som følge af en strid mellem hovedentreprenøren Copenhagen Metro Team (CMT) styret af italienske Salini og den danske underentreprenør MT Højgaard. Samtidig har bestyrelsen for det offentligt ejede Metroselskab måtte låne CMT 1,1 milliarder kroner for overhovedet at få italienerne til at genoptage arbejdet efter nytår.
Læs også: Arbejdet på Cityringen gået i stå og entreprenør kræver 7 milliarder kroner
Desuden kræver Copenhagen Metro Team syv milliarder kroner ekstra ud over de 23 milliarder kroner, som Cityringen i forvejen er budgetteret til. • Cityringen er en 15,5 km lang udvidelse til Københavns eksisterende metrolinjerFakta om Cityringen
• Cityringen får 17 underjordiske stationer. Man kan skifte mellem linjerne på stationerne Kongens Nytorv og Frederiksberg.
• Principaftalen om metroen blev indgået i 2005 og anlægsloven blev vedtaget i Folketinget i 2007.
• Cityringens budget er blevet forhøjet flere gange. I principaftalen var prisen sat til 16,7 mia. kr, men så kom prisen op på 18,1 mia. kr. I 2010 blev budgettet igen forhøjet til 21,3 mia. kr., og i dag lyder budgettet på 22,2 mia. kr.
• Åbningsdatoen er også blevet udskudt fra 2017 til juli 2019 i den seneste tidsplan. Nu siger Metroselskabet, at de ikke kan sige, hvornår metroen åbner.
• Metroen bygges af entreprenørkonsortiet Copenhagen Metro Team (CMT), som består af de italienske virksomheder Salini Impregilo S.p.A., Tecnimont og Seli.
• CMT har varslet flere ekstrakrav til Metroselskabet. Før sommeren 2016 var der varslet krav for 3,9 mia. kr. Efter sommerferien stod det klart, at CMT krævede 6,8 mia. kr.
• Den 23. december 2016 truede CMT i et brev med at ville øge sine krav til 7 mia. kr, hvis Metroselskabet ikke ville låne CMT penge til at klare en likviditetskrise.
• Metroselskabet har derfor givet CMT en såkaldt anfordringsgaranti på 1 mia. kr, der skal tilbagebetales senest 31. januar 2017.
»Som jeg vurderer det, har Metroselskabet båret sig rigtigt an. De er bare kommet i kløerne på nogle vanvittige italienere,« lyder det fra Andreas Steenberg.
Han har bedt om, at politikerne bliver løbende orienteret om metrobyggeriet i hovedstaden og om udviklingen i den voldgiftssag, som Copenhagen Metro Team har anlagt mod Metroselskabet.
Skræmmende og chokerende
Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, havde inden mødet torsdag en forventning om, at metrobyggeriet kørte fornuftigt.
»Derfor er det lidt chokerende, at der er kommet krav om så mange penge. Der er reserver i metrobyggeriet, men slet ikke i den størrelsesorden,« konstaterer han.
»Metroselskabet har tilsyneladende entreret med en virksomhed, som har likviditetsproblemer og er mere eller mindre konkurstruet. Det er skræmmende, at selskabet ikke har sikret sig bedre og risikerer at stå med en virksomhed, som må lukke.«
S: Det er hajfyldt farvand
Socialdemokraten Rasmus Prehn maner til at slå koldt vand i blodet.
»Det er uacceptabelt, at Metroselskabet står i en situation, hvor det bliver afpresset,« siger han.
»Men når man bygger noget, der er så stort og ambitiøst som metroen, findes der ingen lette veje. Det er hajfyldt farvand. Udfordringerne er store og rigtig trælse, men vi fremmer ikke processen ved at løbe rund på alle etager og råbe brand. Det er vigtigt at have is i maven,« tilføjer han:
»Det er rigtigt ærgerligt med problemerne, men vi har brug for den metro, og den skal gøres færdig.«
Ingen af de politikere, som Ingeniøren har talt med, mener, at der fra politisk side er noget at gøre for at forbedre udsigterne til, at metroen åbner til den reviderede tidsplan i 2019 og til prisen.
