Politikere bakker op om milliard-støtte til brændselsceller

Venstre, Enhedslisten og de Radikale står helt og holdent bag statens milliardinvestering i brint- og brændselscelleteknologier, selv om teknologierne trods mange års indsats ikke har vist deres værd på markedet.

Det siger partiernes ordførere i en kommentar til Ingeniørens opgørelse, som viser, at kun én enkelt virksomhed i dag kan klare sig kommercielt uden offentlig støtte. Området har modtaget 1,3 milliarder kroner i forsknings- og udviklingsstøtte siden 1996. Virksomheder og institutioner selv har bidraget med 1,1 milliarder kroner.

Læs også: Danske brændselsceller er på permanent statsstøtte

Venstres energipolitiske ordfører, Lars Christian Lilleholt, fremhæver, at der altid er en risiko ved at satse penge på forskning og udvikling.

»Brint og brændselscelleteknologierne kommer til at spille en vigtig rolle, når vi skal integrere større mængder vedvarende energi i energiforsyningen. Derfor har vi også besluttet, at den dag teknologierne for alvor bryder igennem, så skal Danmark være i en førerposition, og derfor støtter vi branchen med relativt mange penge,« siger han.

Venstre-ordføreren erkender dog, at der kan være behov for at holde nøjere øje med, hvordan pengene bliver brugt. Det beder han nu energiministeren om at redegøre for.


Per Clausen fra Enhedslisten mener ligeledes, at det er vigtigt at sikre udviklingen af de teknologier, som kan have et potentiale i fremtidens energiforsyning:

»Så kan det godt være, at man må støtte et teknologiområde længere, end man forventede, men det er der ikke noget at gøre ved. Jeg mener, at brint- og brændselscelleteknologien har potentialet til at kunne gøre transportsektoren mere bæredygtig . Der har vi ikke så mange andre teknologier at trække på,« siger han.

Enhedlisten fik i forbindelse med finanslovsforhandlingerne oprettet en ekstra pulje på 10 millioner kroner til brintteknologier. Ifølge Per Clausen er det problematisk at udbrede biobrændstoffer i transportsektoren, fordi de trækker på den biomasse-ressourcer, som skal anvendes til mange andre formål.

Også de Radikales energiordfører, Rasmus Helveg, er klar til at stå 100 pct. på mål for milliarderne til brændselsceller:

»Når man giver penge til forskning og udvikling, så håber man, at det giver det forventede resultat, men man kan ikke regne med det. Hvis der er det rigtige potentiale i en teknologi, vil vi til enhver tid gerne være med til at støtte den, og det kunne jo lige så godt have ført til et gennembrud og kan måske stadig gøre det,« siger han.

Ifølge en evaluering af EUDP-puljen under Energistyrelsen har brint- og brændselscelleteknologien fået den suverænt største del af EUDP-puljen fra 2008-2010, nemlig 25 procent. 19 pct. er gået til bioethanol og 17 pct. til biomasse. Politikerne har dog direkte tildelt bioethanolområdet 200 millioner kroner uden om EUDP.

Villum Christensen fra Liberal Alliance er som den eneste principielt imod alt for meget støtte til grønne virksomheder, fordi han mener, at for mange tilskud mindsker konkurrencepresset og gør disse virksomheder mindre konkurrencedygtige. Han vil dog ikke direkte afvise at støtte forskning og udvikling inden for brændselsceller.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Man kan jo bare anvende sund fornuft, når det er svært at forstå den officielle udlægning, : Solfanger-eventyret neddroslet af konkurenterne Fisker-bil eventyret stoppet på grund af bål og brand og dårlige batterier. (Ing.dk promoverer batterier til vore el-tog) - lad os lige huske at traktorer og biler (den gamle vognpark) har kørt på brint i en halv menneskealder. Hvem har ikke interesse i at se den gamle øse køre uden at forurene. Hvorfor er det så problematisk at installere et brint-fyr ?, når vi nu kan lave dem så de virker i Alaska, Antarktis, samt på andre afsides liggende "baser" for statsapparaternes aktiviteter, som H.A.A.R.P, der jo sender med flere milioner watt udi himmelen for at vi skal få bedre vejr? Svaret er ligetil: Brint produceres ved simpel elektrolyse. Alle er deres egne producenter af gas (fuel), og dermed er ingen afhængige af Nogen leverandør. Ps: der bliver i dag produceret , og solgt brint- fyr til afløsning af oliefyr. Det er blot tilsyneladende udelukkende statens organer der har adgang til dem, eller tager jeg fejl ?

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten