Politiker: Grindstedværket skal stå til ansvar

Illustration: Skov- og Naturstyrelsen.

Selv om forureningen fandt sted for 30 år siden, skal den daværende ledelse på Grindstedværket stå til ansvar for, at Kærgård Plantage i Vestjylland er fyldt med kviksølv.

Kviksølvet føjer sig til de 340 ton klorede opløsningsmidler på landets mest berygtede giftlosseplads.

»Forekomsten af kviksølv kommer som en stor overraskelse for os. Vi havde slet ikke forventet at finde kviksølv, og midt i en ferietid arbejder vi på højtryk for at finde ud af, hvad vi nu gør,« siger civilingeniør i Region Syddanmark, Mette Christophersen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Hun betegner mængden af kviksølv som »ganske betydelig«.

Danisco i Grindsted, det tidligere Grindstedværket, hældte indtil begyndelsen af 1970'erne spildevand ud i området. Selskabet har onsdag ingen kommentarer til fundet af kviksølv, men har hidtil afvist enhver snak om kviksølvforurening.

Kai Beyer, radikalt byrådsmedlem fra Grinsted, mistænker ikke desto mindre værket for at skjule fakta. Han mener, at den daværende ledelse bør stilles til ansvar og forsøger derfor at få sagen bragt op i Folketinget.

Det forslag bakkes op af Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo.

»Man må få kortlagt og blotlagt, hvordan dette kviksølv er kommet her. Hvis nogen ikke har fulgt lovgivningen eller datidens godkendelser af deponeringer, skal de selvfølgelig stå til ansvar, hvis det overhovedet er muligt så mange år efter,« siger han til nyhedsbureauet Ritzau.