Politiet slår fast: Brand opstod i forkullet Jaguar-elbil

Den eldrevne Jaguar XF, der gik op i flammer i et udstillingslokale på Østerbro i København onsdag aften, er så udbrændt, at det måske aldrig lykkes politiets brandteknikere at finde frem til en forklaring på, hvordan en avanceret elbil kunne udbrænde totalt.

»Vi kan se, at ilden er opstået i bilen, men det er ikke til at sige noget om, hvad der kan have forårsaget det. Vi har undersøgt lokaliteterne og kan udelukke, at der har været tale om en påsat brand,« siger leder af brandsektionen ved Københavns Politi, Bertel Hejlesen.

Det har heller ikke været muligt at godtgøre, om bilen var under opladning, da branden opstod, og om eksempelvis overophedning af batterierne kunne forårsage branden.

»Alt er brændt væk,« som lederen af brandsektionen udtrykker det.

Den eldrevne Jaguar har ifølge politiets oplysninger været ude at køre og fungeret uden problemer. Den var udstyret med 20 batterier fra den danske batteriproducent Lithium Balance. Selskabets administrerende direktør, Lars Barkler, er rystet over branden.

»Lithium-batterier skal behandles korrekt, ellers risikerer man, at de bryder i brand. En af de ting, der kan ske, er, at de overlader og bliver overophedede, men vores system skulle netop forhindre, at batterierne overlader,« siger han.

Teknikere fra Lithium Balance undersøger i øjeblikket, om noget af batterisystemet ikke har fungeret optimalt.

Politiet vil nu gå videre med at afhøre bilens ejer og de personer, der har haft tilknytning til udviklingen af den eldrevne Jaguar.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra bilens ejer Jesper Boie Rasmussen.
Planen med projektet var blandt andet at præsentere den i forbindelse med det kommende klimatopmøde i København Cop15.