Politiet i North Dakota installerer våben i sine droner
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Politiet i North Dakota installerer våben i sine droner

Lovbrydere i North Dakota kommer måske til at skulle strække halsen en ekstra gang fremover.

Det er nemlig blevet vedtaget, at politistyrkerne i staten må installere såkaldte ‘ikke-dødbringende’ våben på deres droner. Det indebærer blandt andet gummikugler, peberspray, tåregas, lydkanoner og elektrochokvåben, kendt som tasers.

North Dakota er den første stat i USA til at tillade armerede droner. Det beretter The Daily Beast.

Læs også: Politi-droner i USA møder højlydt modstand fra borgere

Lobbyist ændrede lovforslaget

Lovforslaget, som blev vedtaget tilbage i april, indeholdt i første omgang ikke retten til at armere droner med våben. Faktisk gik det oprindelige forslag, som blev fremlagt af republikaneren Rick Becker, på, at politiet skulle have en kendelse fra en dommer for overhovedet at få tilladelse til at bruge droner til at lede efter bevismateriale.

Våben af hvilken som helst karakter skulle slet ikke tillades ifølge lovforslaget. Faktisk var meningen med forslaget at gøre det sværere for politiet at bruge droner.

Læs også: Indisk politi bevæbner droner med peberspray

Bruce Burkett fra North Dakota Peace Officer’s Association - en interesseorganisation, der varetager politiets interesser - søgte herefter om at ændre lovforslaget, således at det eneste, der blev gjort ulovligt, var dødbringende våben.

Den ændring blev så vedtaget i april.

Tasers kan også dræbe

Rick Becker, der fremlagde det originale lovforslag, frygter nu ifølge The Daily Beast, at dronerne bliver brugt forkert. Især den upersonlige afstand mellem den kriminelle og politiet kan gøre, at der sker fejl, mener han.

The Daily Beast beretter ligeledes med reference til The Guardian, at de såkaldte ‘ikke-dødbringende’ våben slet ikke er så harmløse, som titlen ellers indbyder til. Alene i 2015 er 39 mennesker i USA blevet dræbt af politi-tasers, mens gummikugler og løstgående tåregas-beholdere også har forårsaget alvorlige skader - hvis ikke dræbt - folk i både USA og andre lande.

Lovforslaget indebærer fuld gennemsigtighed, således at politistyrkerne i North Dakota skal kunne påvise, hvor mange droneoperationer de har haft, og i hvilke situationer dronerne er blevet brugt.