Politianmeldt sidste år: Forbrændingsovn til farligt affald på Falster eksploderet

22. maj kl. 13:30
Politianmeldt sidste år: Forbrændingsovn til farligt affald på Falster eksploderet
Miljøstyrelsen politianmeldte sidste år specialforbrændingsanlægget Special Waste Systems, hvis ovn mandag morgen eksploderede. Illustration: Miljøstyrelsen.
En medarbejder er kørt på hospitalet med et par trykkede ribben, mens en bygning nu er i fare for at styrte sammen.

En ovn på specialanlægget Special Waste Systems, der bl.a. afbrænder farligt kemikalieaffald, eksploderede mandag morgen klokken 5.00, og en lettere tilskadekommen person måtte køres på hospitalet. Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ifølge flere medier, bl.a. TV 2 Øst.

Special Waste Systems ovnanlæg ligger i samme bygning som det lokale fjernvarmeværk. Under eksplosionen styrtede den skillemur, der adskiller de to virksomheder, sammen ned over fjernvarmeværkets kedler. Der opstod desuden brand i ovnrum og i bygningens tagkonstruktion, og bærende konstruktioner blev ødelagt, så bygningen nu risikerer at styrte sammen.

»Vi er fortsat til stede på adressen, som rettelig er på Peter L. Jensens vej. Branden er slukket, men politiet og brandsvæsenet er fortsat på stedet og vil være det en del timer endnu,« skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i sin seneste opdatering på Twitter omkring klokken 9.00.

Remote video URL

Special Waste Systems direktør, John Svendsen, udtrykte over for TV 2 Øst tidligere i dag sin bekymring over hændelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi er meget berørte af det her og tager det meget alvorligt. Heldigvis er vores medarbejder ikke kommet alvorligt til skade. Han er til tjek på sygehuset lige nu, men det tyder på, at han er sluppet med et par trykkede ribben,« siger han til TV 2 Øst.

Politianmeldt for farlige forhold

Indtil videre er det uvist, hvad der forårsagede eksplosionen, men det er langt fra første gang, at Special Waste Systems har problemer med ovnen. I januar 2022 opstod der en såkaldt tilbagebrand, hvor flydende plast kom ud af ovnen og satte ild i elkabler og styringssystemet.

Branden og den ødelagte ovn, som skulle repareres, betød, at affald hobede sig op på lageret i sådan en grad, at Special Waste System overskred sin godkendelse om et maksimalt oplag på 1.500 tons på sit lager. Virksomheden stablede desuden affaldet højere end de maksimalt tilladte tre etager.

Miljøstyrelsen konstaterede under et tilsyn, at klinisk risikoaffald som kanyler, medicinrester og kemikalier stod stablet »for højt og for usikkert«, mens flere tons affald var sat ude på offentlig vej med »risiko for påkørsel«. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøstyrelsen politianmeldte herefter Special Waste Systems. De kritisable forhold på anlægget, der er miljøgodkendt til 6000 ton farligt affald om året, talte Ingeniøren og WasteTech med direktør John Svendsen om for få måneder siden.

Ingeniøren følger desuden op på eksplosionen på Special Waste Systems ovn, når der kommer nyt i sagen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger