Politi opklarer mord med flyovervågning af en hel by
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Politi opklarer mord med flyovervågning af en hel by

En live-version af Google Earth med mulighed for at spole frem og tilbage i tid. Det er, ud over en dyster fantasi blandt Hollywoods manuskriptforfattere og verdens konspirationsteoretikere, en teknologi, der allerede er taget i brug i flere amerikanske politidistrikter.

Teknologien, der bærer det rammende navn Persistent Wide Area Aerial Surveillance, består af et fly, der cirkler over et område, et kamera under flyet, der fotograferer jorden en gang i sekundet, samt en kommandocentral, hvor de mange billeder ses igennem.

Overvågningssystemet giver politiet i eksempelvis Dayton, Ohio, mulighed for at spole tiden tilbage, få øje på en morder, røver eller indbrudstyv og finde ud af, hvor han kom fra, hvem han mødtes med, og hvor han tog hen efter sin udåd.

Virksomheden Persistent Surveillance Systems, der står bag den nye type overvågning, fremhæver selv et eksempel, hvor mordet på en politi­betjent i Mexico blev opklaret ved hjælp af systemet. Betjenten blev omringet på vej til arbejde og skudt flere gange gennem sin bilrude.

På overvågningsbillederne kunne analytikere fra Persistent Surveillance Systems følge bilerne fra gerningsstedet videre rundt i byen og se, hvem gerningsmændene mødtes med umiddelbart inden mordet. Det ledte ifølge virksomheden til en stribe anholdelser af medlemmer af et narkokartel.

Ét kamera dækker 64 km2

Et særligt kameramodul under flyet er i stand til at overvåge et område på 64 km2 på én gang og leverer billeder på op til 192 megapixels, hvori mennesker fremstår som enkelte pixels, mens biler fremstår som lidt større firkanter, da opløsningen betyder, at hver pixel repræsenterer omkring en halv m2 på jorden.

Når der er sket en forbrydelse, kan teknikere gå tilbage i tiden et sekund ad gangen, til forbrydelsen sker. Herfra kan personer og køretøjer følges til deres hjem eller til det nærmeste overvågningskamera, der kan identificere dem.

Netop på grund af den lave opløsning kan processen ikke automatiseres, påpeger Ross McNutt, adm. direktør i Persistent Surveillance Systems. Det kræver specialuddannet personale at følge en bil eller person rundt i byen blandt de 500.000 biler, der kan være på billedet ad gangen.

Mens arbejdet med at følge gerningsmænd foregår manuelt, er store dele af systemet automatiseret. Billeder fra i alt 12 kameraer under et af virksomhedens fly sammensættes automatisk, billedet lægges ned over et kort, og der korrigeres for kameraernes misvisning af billedet, ligesom der kompenseres for flyets skiftende vinkel til punkterne på jorden.

Overvågning møder modstand

Sådan fungerer systemet i hvert fald, når det får lov. I praksis bruger analytikerne i Persistent Surveillance Systems hovedparten af deres tid på at kigge på trafik. Men teknologien er ikke skabt til at guide sportsfans hurtigst muligt hjem, påpeger Ross McNutt:

»I dag er vores opgaver for politiet kun af kortere varighed. På den måde kan vi opklare meget kriminalitet, men vi når ikke at få de forebyggende effekter med, som vi gerne ville.«

Systemet blev oprindelig udviklet til det amerikanske forsvars arbejde i Afghanistan i 2004, da problemet med vejsidebomber var størst, men det blev først taget i brug i Irak. Her gav et fly, der cirklede over Fallujah, forsvaret billeder af hele byen én gang i sekundet – et projekt, der gik under navnet Angel Fire.

Når virksomheden alligevel ikke bruger alle kræfter på grov kriminalitet, skyldes det privatlivsbekymringerne i de byer, der overvejer at bruge systemet. I dag ligger systemet til granskning i otte forskellige amerikanske byer.

For at imødegå bekymringerne fremhæver Ross McNutt virksomhedens strikse procedurer og logning af, hvad analytikerne har kigget på, ligesom han påpeger, at virksomheden ikke har mulighed for at identificere folk ud fra så få pixels, som de har til rådighed.

»Vi vil selvfølgelig gerne have bedre kameraer med tiden, men vi ønsker ikke at bruge dem til at kunne identificere folk eller biler. Vi vil langt hellere have mulighed for at dække et større område med et enkelt fly,« siger han.

Denne form for overvågning er kommet for at blive, uanset hvor meget nogle kæmper imod. Den har jo også helt åbenlyst nogle stærke fordele.

Jeg mener man kunne imødekomme en stor del af bekymringerne om beskyttelse af privatelivets fred ved at lægge større vægt på at opbygge gennemsigtige processer og protokoller - open source - der fx tydeliggør, hvordan de indsamlede data behandles og opbevares, hvor lang tid de opbevares, inden de slettes, hvem der har adgang til data osv. Anvendelserne af systemerne bør herefter underlægges certificeringer og myndighedsgodkendelser der sikrer anvendelse af de bedste protokoller.

  • 4
  • 8