Politi og brandvæsen må leve med forældede radioer i mere end tre år

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Politi, brandvæsen og ambulancereddere må væbne sig med tålmodighed. Det kan nemlig gå mere end tre år, før en ny digital beredskabsradio, der kan sende video, tekst og billeder, kan tages i brug.

Sådan lyder det fra Rigspolitiet i et aktstykke, som Folketingets finansudvalg godkendte kort før jul.

I samme åndedrag har Justitsministeriet og Rigspolitiet fået grønt lys til at starte det i forvejen forsinkede udbud af en ny beredskabsradio, der skal erstatte det nuværende SINE-radiosystem, der er baseret på Tetra-standarden og leveres af Dansk Beredskabskommunikation, som ejes af Motorola Systems.

Der skulle egentlig være indkøbt et nyt beredskabsradio i 2020, men opgaven er aldrig sendt i udbud, selvom det egentlig skulle være sket i 2017.

Læs også: Teknisk opgradering af beredskabsradioer forsinkes med fire år

Det er dog endnu noget uklart, hvorfor en ny beredskabsradio er blevet så forsinket.

»Det tidligere tiltrådte genudbud er blevet forsinket, hvilket skyldes, at regeringen har værksat og gennemført en proces, hvor rammerne for den planlagte tilvejebringelse har været gransket nærmere med henblik på at sikre, at de danske beredskaber også fremover har adgang til et beredskabskommunikationsnet, der lever op til de nuværende høje krav til kritisk beredskabskommunikation, og hvor sikkerheden i og omkring beredskabskommunikationsnettet er høj,« skriver Justitsministeriet i aktstykket til Finansudvalget.

Ministeriet understreger dog i samme omgang at:

»Der er ikke siden substantielt ændret på vilkårene for et sådant genudbud i forhold til, hvad Finansudvalget tiltrådte i 2019.«

Den forsinkede proces har betydet, at Rigspolitiet har gjort brug af den nuværende SINE-kontrakts nødbestemmelse, som indebærer, at Dansk Beredskabskommunikation er forpligtet til at fortsætte med at levere adgang til nettet på de hidtil gældende vilkår indtil 2024. Og det kan blive nødvendigt at forlænge den nuværende nødløsning, så Dansk Beredskabskommunikation kan fortsætte med SINE-nettet fire år efter deres kontrakt udløb.

»Det kan som følge af det udskudte genudbud vise sig nødvendigt at forlænge plan for ophør til efter 2024. Konsekvenserne heraf kan dog først afklares endeligt i forlængelse af udbudsprocessen.«

Læs også: Akutlæge: Togulykken på Storebælt viser behovet for ny beredskabsradio

Savner dataforbindelser

Ingeniøren har ad flere omgange beskrevet, hvordan både politi, præhospitale medarbejdere og brandvæsen længe har efterlyst muligheden for at benytte sig af datatjenester over beredskabsradioen, altså at sende tekst, billeder og video.

I praksis er SINE-nettet i dag kun til tale, da der er meget få muligheder for overførsel af data. Den største tekniske opgradering i forbindelse med udbuddet bliver altså, hvordan man får implementeret en beredskabsradio, der ikke bare fungerer som et rent tale-netværk, men snarere fungerer som en databaseret tjeneste, som vi kender fra LTE-mobilnetværk som 4G og 5G.

SINE-radiosystemet bygger i dag på den såkaldte Tetra-standard, der primært består af ‘gammeldags’ push-to-talk-radiokommunikation over en digital forbindelse, hvilket blandt andet giver mulighed for talegrupper, kryptering og sms-­lignende tekstbeskeder. Hvis politiets mobil-apps og fotos af mistænkte eller beredskabets drone­videoer skal integreres i mandskabets primære kommunikationsredskab – radioen – kræver det en anden teknologi end Tetra.

Udover at savne stabile dataforbindelser har der også været kritik af det langstrakte udbudsforløb. Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af de kommunale beredskabsenheder, har for nyligt udtrykt kritik af forløbet i en kronik i Ingeniøren. For selvom Danske Beredskaber står for omkring 60 pct. af alle SINE-brugere, så oplever de ikke at blive inddraget i udbudsprocessen.

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Læs også: KRONIK: Beredskaber holdes uden for indflydelse om radioudstyr

Nemt at livestreame

Mens det tager tid at indkøbe et nyt system i Danmark, er de anderledes hurtige på Færøerne, hvor man i starten af 2021 implementerede et nyt LTE-baseret beredskabsradio. Løsningen hedder KIMA og er et såkaldt missionskritisk push to talk (MCPTT) som er udviklet af svenske Ericsson i samarbejde med Føroya Tele, og baseret på LTE-standarder udviklet af 3GPP.

»I dag er vi alle vant til at have adgang til hurtige data, video og tale-funktioner via en smartphone i lommen. De funktioner bør beredskaberne også have adgang til på en sikker og pålidelig måde, og det kan vi levere med vores nye missionskritiske push-to-talk netværk, som er sat i drift på Færøerne,« siger Niclas Backlund, landechef for Ericsson i Danmark.

Læs også: Mens danskerne taler i walkie talkie: På Færøerne sender beredskabet både video og data

Med Kima er det muligt at tale sammen en til en, en til mange og mange til mange, ligesom man kan sende tekstbeskeder, dele billeder og filer samt streame video fra ulykkes- eller gerningssteder. Konkret kan beredskaberne livestreame video fra et ulykkessted, tage billeder til efterforskning eller kalde på hjælp fra kolleger med et enkelt tryk på en knap.

Det er Rigspolitiet i Danmark der har indkøbt systemet til de forskellige beredskabstjenester på Færøerne. Det er uklart hvorfor det er muligt at implementere systemet på Færøerne, men at det skal tage flere år at igangsætte en lignende udbudsproces i Danmark.

Da Ingeniøren talte med Føroya Tele og Ericsson sidste år, så lød det samstemmende, at de nye LTE-baseret netværkstype kan skaleres til Danmark, hvor antallet af brugere er markant højere.

»Sagtens, det vil være oplagt. Det er fremtidens kommunikationssystem til beredskaberne og meget lige til højrebenet at benytte en lignende LTE-løsning i Danmark. Jeg kan ikke se, hvordan der skulle være en begrænsning på skalering, siger Hans Jákup Langgaard, der var adm, direktør i Føroya Tele Samskifti på daværende tidspunkt.

Der findes i dag en række leverandører af LTE-baserede MCPTT-løsninger, blandt andet Motorola Solutions, som også driver det danske SINE-net i dag.

»Trenden går på tværs af lande mod missionskritiske bredbåndsløsninger, og skulle de danske myndigheder ønske at indkøbe et missionskritisk netværk baseret på LTE eller 5G, så er vi klar,« sagde Michael Israelson, salgsdirektør i Motorola Solutions for Norden og Baltikum, til Ingeniøren sidste år.

I dag har Motorola Solutions allerede en LTE-baseret missionskritisk netværksløsning kaldet Kodiak. Michael Israelson nævner at Finland allerede har indkøbt et nyt LTE-system som forventes at skulle sættes i drift i 2025 og at Norge og Sverige arbejder på samme løsning.

Læs også: Beredskabsradioer var indstillet forkert under ulykken på Storebælt

Almindelig mobilnetværk dur ikke

Fordi SINE-nettet ikke kan bruges til data, er politi, ambulancer og beredskaber i dag nødsaget til at bruge almindelige telefoner, der er forbundet med almindelige mobilnetværk på lige vilkår med alle andre abonnementer.

Det fungerer ikke særligt godt, kan man læse i en undersøgelse fra Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation, der har interviewet 45 ansatte fra politi, brandvæsen, beredskaber og ambulance-tjenester om brugen af data.

Her oplever to ud af tre brugere dårlig dækning, udfald på netværket, eller at de løber tør for data til beredskabsindsatser.

»Vi er helt afhængige af data, adgangen til det og brugen af det. Forkerte data ødelægger indsatser. Så det er afgørende for os. Vi er hurtigere og mere effektive med adgang til vores data. Uden disse værktøjer vil vi være udfordret,« siger en deltager i Rigspolitiets undersøgelse.

Læs også: Politi og reddere løber tør for data under indsatsen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Måske vi kan lade os inspirere af og leve med eksisterende løsninger frem for at betale for særlige nye danske features?!

Måske man så også kunne få ordentlig dækning de mange lokale steder i hele landet hvor det kniber ?

 • 11
 • 1

i 1980'erne.

SINE-radiosystemet bygger i dag på den såkaldte Tetra-standard, der primært består af ‘gammeldags’ push-to-talk-radiokommunikation over en digital forbindelse, hvilket blandt andet giver mulighed for talegrupper, kryptering og sms-lignende tekstbeskeder.

Men den gang kunne en mellemstor bakke blokere radioforbindelsen mellem to grupper. Jeg ved ikke, om dét er blevet bedre.

 • 3
 • 0

..frem for at betale for særlige nye danske features..

Niels dog ... og så lige her i det spritnye år ;)

særlige nye danske features(SNDF)

Husk dog på at uden alle SNDF-krummerlurer og -svinkeæriner, behørig socialisering af SNDF-tekst/-stumperne, et OK fra folkeskolens repræsentantskab, DI klapper i hænderne, godkendelse af fagforeninger, nikken ja fra finansudvalget og et kæmpe GO fra finansministeres spindoktor, så kan ingen af vores SNDF-projekter/-anskaffelse her til lands ende med:

 • forsinkelser i utallige måneder ja tilmed i årevis
 • nogle af de betalte SNDF-dele mangler
 • budget er overskredet >50 til X00%
 • en alenlang kø ved håndvasken
 • at den skyldige udpeger alle de andre
 • en kommisionsundersøgelser uden en skyldig
 • tåbeligheder, der ikke kan gentages år efter år.

Dermed nedbrydes jo hele vores normale offentlige uorden, og efter en kæmpe ros på forsiden af samtlige medierne (første gang i 33 år ;) , så skal regeringen oprette et helt nyt genopdragelsesministerium på >400 hoveder, der fremover skal overvåge, registrerer samt sikre at den slags anti-SNDF-tanker modarbejdes, og at alt kan bestilles med SNDF igen og igen.

/rant afsluttet - Godt Nytår herfra

 • 8
 • 5

Dengang i 80'erne var det Storno-radioer (i hvert fald hos CF). Noget landet stolt solgte videre (jeg tror, at militiaen i Sovjeunionen købte dem). Vi behøver såmænd ikke starte med at opgive ævred og købe noget, der knapt er godt nok. Vi har kunnet. Vi kan mere end at sælge bacon.

 • 0
 • 0

skal vi i hvert tilfælde ikke have det - man har vel sin stolthed…

Tak for påmindelsen Michael.. og sorry, Færøernes Løgmaður glemte jeg sørm' også skal tages i ed, samt glemte også vores to grønlandske repræsentanter på Borgen skal sige YES, Søens Folk skal nikke ja samt LGBTQIA+'er skal danse lidt.. ;)

Dengang i 80'erne var det Storno-radioer (i hvert fald hos CF).

Samt en del taxa havde også i 1960- og fremefter en Stornophone. Lille kompakt VHF transmitterboks på ~100 W lå i bagagerummet. Højspænding dannes med 12 V mekanisk vibrator ..https://www.storno.co.uk/pmr.htm

Fremragende kvalitet, og de kasserede/brugte blev gerne anvendt af en radioamatør, da deres frekvensbånd nemt kunne flyttes lidt ..https://vushf.dk/stornos-hemmelige-radioud...

 • 0
 • 1

Almindelig mobilnetværk dur ikke

Fordi SINE-nettet ikke kan bruges til data, er politi, ambulancer og beredskaber i dag nødsaget til at bruge almindelige telefoner, der er forbundet med almindelige mobilnetværk på lige vilkår med alle andre abonnementer.

Det fungerer ikke særligt godt, kan man læse i en undersøgelse fra Rigspolitiets Center for Beredskabskommunikation, der har interviewet 45 ansatte fra politi, brandvæsen, beredskaber og ambulance-tjenester om brugen af data.

Her oplever to ud af tre brugere dårlig dækning, udfald på netværket, eller at de løber tør for data til beredskabsindsatser.

45 ansatte adspurgt? Nå, pyt. Men sikke en undersøgelse, som ganske givet er repræsentativ ... ;)

At man ikke kan bruge mobilnettet altid og alle steder, ved de godt i yderområderne. Det er en konsekvens af, at man har kommercialiseret infrastrukturen.

Jeg har en bekendt, som har en millionvirksomhed [et landbrug]. Han kan ikke regne med at få sine maskiner på nettet med en ordentlig kvalitet, fordi der ikke er kunder nok, og man derfor ikke kan tjene på at sætte en mast op i nærheden.

Her findes ikke den gamle 'kobber'-regel - altså at der skal være telefoninfrastruktur alle steder. (hmmm, ja, og post, som det vist stadig er)

Jeg mener derfor, at man i denne sammenhæng skal lade være med at skyde på den kommercielle infrastuktur. Den er, som vi fortjener den, og det er besluttet demokratisk. Det gør den ikke mindre forkert.

Jeg savner i øvrigt svar i denne sammenhæng på, om man ikke kan have en formel hybrid-løsning, hvor man vedtager en fall-back-infrastruktur, som 'altid' skal fungere, og hvor man ellers - eller måske som default - bruger den etablerede, kommercielle infrastruktur.

Hvis man skal have LTE-dækning på SINE-nettets afløser, skal vi da godt nok til at sætte master op.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten