Polen satser på norsk gas

9. april 2017 kl. 14:004
En ny, stor rørledning fra Polen via Danmark til de norske gasfelter er under overvejelse og vil kunne gøre Polen mindre afhængig af russisk gas.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ud over (måske) at skulle lægge havbund til Nord Stream 2 er Danmark også på andre måder involveret i det geopolitiske spil om fremtidens naturgasleverancer.

Læs også: Politik og penge bag russisk gasrørsprojekt

Det handler om planer om at anlægge en ny gasledning, Baltic Pipe, fra de norske gasfelter via en ny ledning til Danmark og gennem det danske, udbyggede naturgasnet ud i Østersøen og videre ned til Polen.

Illustration: MI Grafik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En gasledning, som sammen med en nyanlagt modtagestation til flydende gas kan være med til at mindske Polens dybe afhængighed af russisk naturgas leveret gennem Hviderusland.

Projektet er endnu ikke vedtaget, men står foran den afgørende udbudsproces, som vil vise, om der er kommercielt hold i et budget på mellem 10 og 15 mia. kroner.

Kan dække halvdelen af Polens naturgasforbrug

Baltic Pipe-gasledningen vil kunne transportere 10 mia. kubikmeter gas om året, hvilket svarer til omkring halvdelen af det polske naturgasforbrug i 2015.

Projektleder Sofie Leweson fra Energinet.dk – som står for projektet sammen med transmissionsselskabet Gaz-System SA – forklarer, at projektet, som sådan er uafhængigt af Nord Stream 2-planerne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi bygger kun ledningen, hvis udbudsprocessen viser, at der er nogle, der vil transportere gas i den – og vi derefter kan få de nødvendige tilladelser og godkendelser i hus fra både polsk og dansk side,« siger hun og tilføjer, at en ikke-bindende markedstest, som man tidligere har udført, viste, at interessen var der.

Kan give Danmark adgang til norsk gas

Det store projekt – som er anslået til en samlet pris på mellem 10 og 16 mia. kroner – er interessant for Danmark, fordi vi hermed får adgang til norsk gas.

Samtidig vil transport af de store mængder gas til Polen giver øgede transporttarif-indtægter til Energinet.dk og lavere transportpriser til naturgasforbrugerne:

»Med det her projekt øjner vi en god mulighed for at reducere de nuværende transportomkostninger for naturgas,« siger Sofie Leweson.

Hvis alt går efter planen, kan byggeriet tidligst startes i 2020 og vil omfatte fem elementer, heriblandt en nyt naturgasrør ind over Sjælland, Fyn og dele af Jylland plus en ny kompressorstation på Sydsjælland.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. april 2017 kl. 10:54

Hvis Norge har så meget gas hvorfor vil tyskerne så have ny russisk ledning?

Det kan da ikke gå stærkt nok med at få den norske ledning bygget så vi kan undvære den russiske.

Men er vel nok for sent nu.. men hvorfor?

2
9. april 2017 kl. 16:08

Det er ekstra ledninger på strækninger hvor der ikke er dobbelt rørføring i forvejen.

1
9. april 2017 kl. 15:21

Er det helt nye ledninger der skal anlægges tværs gennem Danmark,eller er det de gamle der skal opgraderes? Det kan have neget stor indflydelse på den nye jernbane over Vestfyn om denne ledning anlægges.en af de store udgifter til den nordlige line-føring er nemlig flytning af transmissions-linen til naturgas. Hvis der skal anlægges en helt ny gasledning tværs over Fyn, vil det reducerer prisen ganske meget.