Polar-ekspedition opholdt af myndigheder

Den dansk-grønlandske ekspedition rundt om Arktis "Polar Passagen 2000" har endnu ikke fået tilladelse til at rejse gennem russisk farvand. Den planlagte etape for i år på 7.200 kilometer fra Point Hope, der ligger i det nordlige Beringsstræde og til Norge kan derfor ikke gennemføres i år.

Ekspeditionens deltagere er klar over, at den lange strækning kan blive hård, men det er nødvendigt at gennemføre hele strækningen på én sommer, så det ikke bliver nødvendigt at lade båd og udstyr overvintre i Rusland. Derfor var det en forudsætning at ekspeditionen skulle være klar til afrejse i løbet af den første uge af juli.

Ligesom i 2001 var det planlagt, at de tre personer i jollen Olga skulle være Anders Bilgram, Frederik Lynge og Ole Jørgen Hammeken. Desuden havde de håbet, at ekspeditionens fjerde deltager kunne blive portugiseren Miguel Leal, der er både journalist og fotograf.

Anders Bilgram, der har været med på de forgående tre års etaper har dog ikke opgivet planen om at gennemføre etapen; det bliver bare ikke i år. »Nu bliver vi nødt til at rejse til Moskva for at få godkendt vores ansøgning; det er åbenbart ikke nok at skrive«, siger han.

En ansøgning skal godkendes af mindst fem forskellige instanser: Det Russiske Forsvarsministerium, Federal Security Service i Rusland, Federal Frontier Guards Service, det russiske Økonomiministerium og Administrationen af The North Marine Route.

Selvom "Polar Passagen" ansøgte allerede i november, er sagen altså ikke afsluttet.

Trange kår for eventyrere

Svenskeren Roy Roy Karlsen har fået afslag på sin ansøgning om at fortsætte sin ekspedition "Adventure Around The World". Hans båd ligger i Nome, og de to ekspeditioner skulle have fulgtes ad nord om Sibirien, idet han også sejler i jolle med påhængsmotor.

Franskmanden Eric Brossier har fået tilladelse til at gennemføre sin sejlads gennem Nordøstpassagen. Hans tilladelse er kommet direkte fra den russiske Trafikminister. I øjeblikket ligger hans ekspedition i Murmansk, hvor alt bliver gennemgået af de lokale myndighder, så han kan stadig risikere at noget kommer i vejen.

Polar-ekspeditionens deltagere er dog stadig optimistiske, nu hvor to trediedele af turen i åben jolle er overstået . Det 24.000 kilometer lange eventyr hele vejen rundt om Arktis skulle gerne ende i Danmark, hvor det hele startede i 1999.