PODCAST: Vi lever i paradis på Jorden, men langtidsprognosen er kedelig

 

I denne uges Transformator ser vi på, hvad naturvidenskaben egentlig ved om vores planet og universet, den er en del af. Og hvornår måtte fortidens naturfilosoffer erkende, at Jorden måske var noget ældre end de 6.000 år, de havde regnet sig frem til ved at nærlæse Biblen?

Dermed sætter vi gang i en ny fast del af Transformator året ud, som vi kalder ‘Sikkert og vist’. Her vil Ingeniørens videnskabsjournalist Jens Ramskov give den store guidede rundtur i den menneskelige forståelse af livet universet.

Med serien lægger vi op til Unescos ‘International Year of Basic Sciences for Development’ i 2022 og det danske videnskabsår, som Niels Bohr Institutet har taget initiativ til.

Links

Fik du hørt: PODCAST: Vi kigger hackerne over skulderen på det mørke internet

Du kan finde flere episoder af podcasten her på vores fokusside

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Big Bang teorien er blevet gentaget så mange gang at den er blevet til en religiøse overbevisning.

I podcasten bliver påstanden om at universet udvider sig gentaget igen og igen som om det er faktum. Men fakta er man kun har rødforskydning som kilde til universet udvider sig.

Da dette ikke passer helt med den fysiker vi kender er man er derfor nødt til opfinde et nyt religiøst objekt som kaldes "mørk energi" eller "mørkt stof" og dette bliver nu gentaget igen og igen til det blive opfatte som fakta.

Måske skulle vi stile os det spørgsmål om vi omfatter vores observationer fra universet rigtigt.

Hvis vi skifter perspektiv og kikket på universet ud fra et lys fortones perspektiv, hvor tiden står still når vi rejser igennem universet, få vi et andet billet.

Lad os start vores rejse på supernova mange lysår fra jorden. En lysfortone er en lille pakke af energi der hopper fra supernovaen dirket ind vores observationer. Rejsen tage ingen tid, for tiden står stile når man besvære sig med lysets hastighed. Dette betyder at vi er direkte forbundet med supernovaen i en fjern del af universet. Vil det ikke være sandsynligt at originale energipakke ikke kan flytte sig i et stykke i gemmen hele universet og derfor bliver spaltet i flere dele som så vil rammes os på forskellige tidspunkter og på forskellig steder. Dette betyder at vi umuligt kan koble de forskellige dele af pakke sammen til en observation af en supernova. Hvis energipakken bliver delt i 5 del vil vi opfatte det som 5 særskilt observationer

Det er tankevækkende at konklusion er at de nærmeste galakser kommer, tætter på mens det fjerne accelerer væk fra os. Måske bliver lyset fra de fjerne galakser bare opdelt så det passer til deres direkte vej igennem universet til os.

Hvis der rent faktisk lykkes at finde mørkt stof i det eksperiment man laver for tiden i Grønland kommer jeg til revidere min opfattelse

 • 1
 • 12

At jorden er rund har indet med Big Bang at gøre. Hvis man vil se om jorden er rund kan bare placere sig på højt pungt og kikke ud over havet, man kan se kuminge.

Teorien med Big Bang er opstået på helt anden måde, og er opstået fordi man syndes at universet skulle have en begyndelse, ligesom i Biblen!

Big Bang en er umærket teori, men det er kun en teori.

Ja I kan vil godt finde jeres nedavende tommelfinger frem igen og forsætte jer overbevisende om at I ikke er regeliøs, men kun baserede jeg opfattelse af verden på ren data.

 • 0
 • 10

Jeg har et teknisk spørgsmål og ønske til jeres Podcasts.

Jeg ville gerne høre denne podcast i bilen, og downloadede derfor en MP3. Det kunne også være rart at lytte til fremover på vej til arbejde) Men filen er ikke en almindelig MP3. ?? Den kan godt spilles på en medieplayer app og en Podcast App, men den kan ikke spilles på bilens almindelige MP3 fra min USB (Alle andre MP3 filer fx.musik og lydbøger de spiller fint)

Hvad er årsagen ?? Vil i ikke overveje at gøre så man kan gemme jeres Podcasts som en helt almindelig lyd MP3 fil.

Dertil. Ved download havde filen en langt tal+bogstavkode som navn. Må jeg foreslå at downloadede Podcasts er navngivet med den titel de har. Så er det lettere at finde den rigtige når man vil lytte. (Jeg omdøbte den selvfølgelig selv til et sigende filnavn, men det var jo smartere hvis den havde navnet fra starten)

Ellers - super tak for jeres Podcasts.

 • 1
 • 0

Ja dét at vi mennesker gerne vil have at ting har en begyndelse giver os nogle problemer ind imellem. Det er lidt ligesom hvis en 'klog' fisk observerer at når det regner udvider søen sig. Den regner tilbage til dengang der så ikke var noget vand, og kalder det starten på det hele. Men måske opstår der en sø hvert år når isen smelter, livet udvikles, og den sene sommer tørrer søen ud og livet med det. Men næste år opstår den igen og nye former af fisk opdager søens udvidelse, og regner ud hvornår 'deres' startede som en lille vandpyt. Af en eller anden grund har de fleste svært ved at acceptere at det måske bare er en cyklisk proces. Kig ned i en gryde med suppe - snart er der en boble der udvider sig til højre, mens en større i venstre side brister, falder sammen, og føjer sine dele tilbage i suppen.

Var det ikke mere tænkeligt at universet er en cyklisk proces - omend umanerlig stor. I stedet for at tro på at det er ét punkt ud af intet der har udvidet sig '1' gang, og vil gå til grunde i '1' lang død uendelighed. Meget taler da for at det er en vekslende proces, ligesom boblerne i suppen. Søen på sletten. Eller som skyerne på himlen der dannes forskellige steder på forskellige tider, udvider sig og forsvinder, for senere at genopstå. Og vores lille fiskedam er bare én lille boble i universets suppe.

 • 0
 • 3

Prøv at næven en observatione der matcher Big Bang tiorien!

Det er vist er race mod bunden, det spørgsmål.

Der er er selvfølgelig ingen, der fastholder en teori i henved 80 år med mindre, at den er understøttet af observationer: Rødforskydning, kosmisk baggrundsstråling, forklarer Olbers paradox, osv., osv.

Dermed er det ikke sagt, at det er den endelige teori for universet. Men en bedre teori må naturligvis også forklare de observationer, der i dag understøtter BB.

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten