Hvordan kan man blive forarget over noget så logisk. Der sælges hver dag ting og sager med en række problematiske stoffer til borgere i Danmark - også til fiskere og forskere. Nogle af stofferne opsamles i de forskellige renseprocesser, men mange af dem glider gennem de anlæg, der behandler vores affaldsprodukter, fordi vi enten ikke ved de er der, ikke måler for dem eller ikke har metoder til at fjerne dem.
Hvis man bliver forarget, må det bero på manglende indsigt og forståelse for det yderst komplekse samfund, som vi bygget op.
I noget så almindeligt og hverdagsagtigt som kosmetik findes rigtig mange stoffer, som man har detekteret i bl.a. modermælk. Men når sminken, cremen, neglelakken og alt det andet fjernes, skal det jo et sted hen. Rigtig meget af det går via spildevandet, hvorfra kun en meget beskeden del opsamles i slammet - som så efterfølgende køres på landbrugsjord som gødning.
Vi bombarderes dagligt med reklamer for regntæt tøj og vandtætte sko. Er den egenskab ikke skabt med et eller en række af de stoffer, som vi netop for alvor har fået fokus på - PFAS. Stoffer som vi alle har brugt, men ikke været opmærksomme på. Og som vi pt. rent faktisk ikke kan gøre ret meget ved. De destrueres ikke via affaldsforbrænding, hvor temperaturen er for lav, de opsamles ikke i spildevandsrensningen og de findes i perkolatet fra vores deponianlæg. Altså i alle vores affaldsstrømme.
Og så findes de naturligvis i stort set alle klæde- og skotøjsskabe i landet -på vej til at blive affald.
Om nogen tid finder vi måske løsninger på PFAS-problematikken, men hvad bliver så det næste stof, som dukker op efter upåagtet at have været i vores hverdag i rigtig mange år? Det vil være højst utænkeligt, at der ikke er flere stoffer, som allerede nu skader os på en eller anden måde - uden at vi er opmærksomme på dem.
Hvad skal vi egentlig gøre? Hvad KAN vi reelt gøre? Udover at leve og fortsætte med at overbefolke vores lille klode?