PODCAST: Vand-, sol- og vindkraft skal gøre Grønland grøn

30. oktober 2020 kl. 12:354
PODCAST: Vand-, sol- og vindkraft skal gøre Grønland grøn
Illustration: Ingeniøren.
Med massive investeringer i alternative energiformer arbejder Grønland sig hen mod CO2-neutralitet. Skal energi til fremdrift af busser og lastbiler lagres i batterier eller som brint i tryktanke?
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Ulrik Andersen og Bjørn Godske

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator tager vi til Grønland. Ingeniørens byggejournalist Ulrik Andersen har været i landet, der kæmper med affaldsproblemer, stort olieforbrug og besværlig infrastruktur. Men med massiv investeringer arbejder Grønland sig nu frem mod CO2-neutralitet, bedre affaldshåndtering og den første vej mellem to byer.

Det andet emne i podcasten er fremtidens lastbiler, som nogle mener skal køre på brint, mens andre peger på, at energitabet ved brintteknologien gør el og batterier mere oplagt. Det gælder bl.a. Ingeniørens transportjournalist, Bjørn Godske.

Links

Nogle artikler er bag betalingsmur eller muligvis ikke online endnu

Læs også: Snart får Grønland sin første vej mellem to byer

Læs også: Ny byggemetode klar til test i arktisk klima

Læs også: Analyse: Er brint eller batterier fremtiden for den tunge transport?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: PODCAST: Rumnyt – Nasa samler sten på asteroide og sender stjernedyrt toilet til ISS

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
13. januar 2021 kl. 19:14

Det går jo ikke, for så sætter albedoen ind :-)

3
13. januar 2021 kl. 18:32

med massiv investeringer arbejder Grønland sig nu frem mod CO2-neutralitet, bedre affaldshåndtering og...

tjaeh...?:

Et stort grønlandsk mineprojekt vil øge Grønlands CO2-udledning med 45 procent. Det giver Danmark et kedeligt stempel, pointerer Greenpeace[...]Da Grønland har en ambition om at opbygge en stor mineindustri, som kan yde et stort bidrag til landskassen, så valgte landet at stå udenfor Paris-aftalen. Netop fordi man vidste, at mineprojekter vil føre til en øget CO2-udledning

https://www.altinget.dk/artikel/groenland-vil-oege-sin-co2-udledning-markant

2
31. oktober 2020 kl. 23:27

....afdøde Gerda Vilholm, Boghandler i Tasiilaq, der var en teknisk multikunstner, der var langt forud for sin tid, spurgte jeg engang om, hvorfor de ikke udnyttede de store søer omkring Tassilaq (Anmassalik) til el forsyning. Jeg fik svaret at et allerede var etableret i 2005 på 1.2 MW. Hun ville også dyrke kartofler på en mark uden for hendes boghandel men fik at vide at det var en gammel begravelsesplads og ingen god ide.

1
31. oktober 2020 kl. 12:39

Der burde være potientiale til meget billig strøm i Grønland, i hvertfald når vi taler om vandkraft, og det kan måske give muligheder for drivhus gartnerrier, f.eks. så Grønland kunne blive mere eller mindre selvforsynende med grønsager og måske endda frugt.

Måske kunne man endda forestille sig varme i jordne, så der også kan dyrkes afgrøder som i Danmark, f.eks .div. kornsorter.

Men, der vil også på sigt være store muligheder for at "høste" brint, men det kræver nok større investeringer udefra.