Man kunne tale om "ingeniørvidenskab"[1], men så langt til yderligheder vil jeg ikke gå.
SoV (sikkert og vist) er (mig bekendt) et stående udtryk, men lidt polemisk kunne man spørge om ikke "Sikkert og vidst" havde været mere korrekt? Eller "Usikkert og uvidst", som vistnok må betegnes som en "modsætning" til SoV.
Anledningen til mine frække spørgsmål er selvfølgelig, at man inden for IT taler om to slags ydeevne: "effectiveness & efficiency"; det første (udnyttelsesgraden) knyttes som regel til at "samtlige muligheder er omfattet" (I Windows Task Manager og de tilsvarende i unix familien af OSer: hvor meget af (CPU-) tiden er udnyttet.); Det andet betegner "udnyttelsesevnen" betegner, hvor meget arbejde man faktisk får gjort per tid. Statisk vs dynamisk optimering
For 26 år siden opdagede jeg (ved et tilfælde), at man ved opdeling af store programløkker (loops) kunne forbedre udnyttelsesevnen af hardware ved at bryde "store løkker" op i to eller flere delløkker (segmenter), men matematikken der kunne forklare resultaterne voldte mig vanskeligheder (med måling af detaljer); så jeg ikke kunne fremlægge mine resultater - med er gentagelig beregning - det er et teknologiuafhængigt engangsfix i kildeteksten.
Der er selvfølgelig er "aber dabei": første element gennem delløkkerne tager længere tid, men de følgende kommer hurtigere igennem. Senere har jeg affundet mig med at beregningerne måske ikke kan udføres - eller er nødvendige. I dag er overvejelsen om det overhovedet er ønskeligt at kendskab til "teknikken" kommer ud. Tilsyneladende er den ikke "ude" - efter 26 år.
Den nye indsigt i løkker falder ind under SoV (og dermed dystre forudsigelser, som kun venter på, at blive gjort til skamme;).
[1] ingeniører beskæftiger sig med anvendt videnskab og teknik og faget er som sådan kendetegnet ved, at man ikke når målet 100% (for så var faget jo slut; dertil når vi sikkert aldrig), der vil ofte (før eller siden) blive fundet en bedre løsning på et delproblem.