PODCAST: Unikke ølflasker smadrer genbrugssystemet. Kaos i fysikken

12. december 2021 kl. 13:292
PODCAST: Unikke ølflasker smadrer genbrugssystemet. Kaos i fysikken
Illustration: Ingeniøren.
Der står skidt til med direkte genbrug af glasflasker herhjemme. Det meste glas bliver smeltet om, hvilket kun er halvt så godt. Tilfældigheder og turbulens skaber kaos i store systemer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Simon Freiesleben og Jens Ramskov

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator kigger vi dybt i glascontaineren, hvor kun et fåtal af de ikke-smadrede flasker reelt bliver genbrugt som de er. Resten smeltes om. Det samme gælder ølflasker, fordi bryggerierne er gået væk fra standardflasken i jagten på et unikt udseende. Så der er flere grunde til, at vores tidligere velfungerende genbrugssystem nu er lagt om til omsmeltning og genanvendelse, hvilket kun er halvt så godt i CO2-regnskabet.

Derefter bliver det rent kaos, for ugens episode af vores videnskabsserie ‘Sikkert og vist’ fortæller Jens Ramskov om, hvordan små ændringer kan få uforudsigelige konsekvenser i ikke-lineære systemer, både inden for fysik, meteorologi, biologi og økonomi. Fænomenet er også kendt som ‘sommerfugleeffekten’.

Til slut et tip til forældre med teenagere, der fra på onsdag skal have nogle dages hjemmeundervisning. Og her er Youtube-kanalen ‘Lesics’ et godt bud på en måde at snige noget fysik og teknik ind på en spændende og grafisk flot fortalt måde.

Links

Læs også: Fysikkens mareridt: Kaos og turbulens

Læs også: PODCAST: Derfor hedder varianten Omikron

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde flere episoder af podcasten her på vores fokusside

Link Illustration: MI Grafik.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
10. december 2021 kl. 20:02

Vi kan regne på Jordens bevægelse, men kun med nogen usikkerhed. Med den nøjagtigthed vi i dag kan måle tid kan vi se at jordens omløbstid ikke forudberegnes præcist. Dette gør bl.a. at skudsekunder ikke kan forudses særligt langt frem i tiden. Poul Henning Kamp har skrevet om det.

1
10. december 2021 kl. 18:00

Genbrug starter ved producenten. Det skulle vel ikke være så svært at fastlægge f.eks. 5 størrelser flasker. Og så kræve at alle producenter bruger disse typer. Lige en opgave for EU