PODCAST: Terrorangrebet på WTC blev starten på overvågningssamfundet

10. september 2021 kl. 13:584
PODCAST: Terrorangrebet på WTC blev starten på overvågningssamfundet
Illustration: Ingeniøren.
20 år efter at terrorister fløj passagerfly ind i Twin Towers og Pentagon, står det klart, at angrebet satte en lavine af overvågningsteknologier i gang. Deep learning-modeller kan med høj præcision lære at forudsige race ud fra medicinske billeder. Det næste skudsekund kan blive negativt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Mads Lorenzen, Magnus Boye og Jens Ramskov

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I anledning af 20-året for Al-Qaedas terrorangreb på World Trade Center og Pentagon ser ugens Transformator tilbage på, hvad de to tårnes fald førte med sig af overvågningsteknologier. For at beskytte sig mod lignende angreb er kontrollen med vores gøren og laden strammet i en grad, så vi også her i Danmark må finde os i, at data om, hvilken mobilmast, vores telefon er tilsluttet, gemmes i 12 måneder. Og vores færden på nettet, følges der også med i – i terrorsikringens navn.

Vi skal også tale om kunstig intelligens. Vi har efterhånden set en del eksempler på, at AI-teknologierne diskriminerer sorte og kvinder. Nu har forskere fra blandt andet MIT og Stanford School of Medicine fundet ud af, at deres Deep-learning-algoritme med høj præcision lære at forudsige, hvilken hudfarve en patient har – ud fra CT- og røntgenbilleder. Og de forstår ikke hvordan.

Til sidst skal vi på jagt efter skudsekundet. For Jorden drejer langsommere og langsommere – og så mangler vi sekunder. Men nu har Jorden overraskende sat farten en smule op – måske på grund af klimaforandringer.

Links

Læs også: Værd at Vide: Det næste skudsekund kan blive negativt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: PODCAST: Umuligt at kende forskel - AI bringer stemmer til live

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

Link Illustration: MI Grafik.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
22. oktober 2021 kl. 13:43

Den ideologiske blindhed kunne opfattes som den udbredte opfattelse der var af at bare man fjernede den siddende tyran ville folket naturligt søge mod "vestlige" samfundsmodeller. Det har været en af de kostligste fejlslutninger i moderne historie.

3
13. september 2021 kl. 16:42

Men den er slut nu.

Beklageligvis ikke. Før 11. september var trusselbilledet andre nationalstater. Efter 11. september kan hvemsomhelst være en trussel.

2
11. september 2021 kl. 16:56

Før den digitale udgave (som ville have været utænkelig i Digitals tid) kom dem analoge overvågning, som kulminerede med Stalins USSR, McCarthy's "kommunistforskrækkelse" i US og DDR's Stasi. Vi havde vores egen udgave med "den sorte bog" midt i det tyvende århundrede.

Men allerede i det antikke Grækenland spøgte den med sagen mod Socrates. Genfortalt i skrift af Platon m.f..

Overvågning har sikkert eksisteret lige så længe som magten og forsøg på at beholde den - med skumle midler og vil eksistere indtil vi ikke længere kan finde noget i de digitale data - på grund af deres uoverskuelige mængde.

1
11. september 2021 kl. 09:28

Men den er slut nu.

Hvis man skal lære noget af det, som Vesten gjorde efter angrebet, må det handle om den ideologiske blindhed, der tog over ved epokens begyndelse.

Min egen reviderede udgave af en revideret udgave af fortællingen er taget ned her fra stedet, og lagt over på et andet sted, hvor jeg har bedre kontrol med dens fremtoning og hvor teksten ikke kan kommenteres af de typer, som jeg tænker på, når jeg taler om ideologisk blindhed:

Her på stedet så den sådan ud:https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:AzODYBCmiyUJ:https://ing.dk/debat/fra-koebenhavn-2009-til-2014-172961+&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk

Der, hvor den er nu, ser den sådan ud:https://arbejdsforskning.dk/visartikel.php?art=156