PODCAST: Støj er svært at måle - men driver os til vanvid

 

I denne uges Transformator skal det først handle om støj, som hvert år koster 500 danskere livet, mens omkring 600 får et slagtilfælde. En helt ny undersøgelse viser desuden, at støj også øger risikoen for at få diabetes. I København troede metroselskabet, at en skinneslibning ville løse problemet med rumlen fra Cityringens tog, men nu er problemet vendt tilbage. Vi skal også til Værløse, hvor nybagte rækkehusejere troede, at de skulle nyde naturen i fred og ro, men i stedet må de tåle støjen fra et helt batteri af ventilatorer fra varmepumper. Vi kigger på støjreglerne, som i begge tilfælde må vække undren.

Vi skal også tale om robotter, for dem har en række hospitaler investeret i for at frigøre personale til de opgaver, der kræver ‘varme hænder’. En rundspørge til hospitalerne viser dog, at mange har langtidsparkeret robotterne igen, da de simpelthen manglede basale sociale evner. De var simpelthen uhøflige og snød foran i elevatorkøen eller kørte ind i patienter m.fl.

Links

Nogle artikler kræver abonnement

Fik du hørt: PODCAST: Jordens magnetfelt taber pusten. Er en polvending på vej?

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bruel & Kjær har verdens mest avancerde måleapparater til støj og vibrationer.

Jeg har selv målt vindmøllestøj på 15 dB ved 6 Hz, fra vindmøller 12 km væk - indendørs med baggrundsstøj på -5 dB. Det forstyrrede min og min kones nattesøvn, ved bestemte vindretninger.

Den lavfrekvente støj skyldes at de fire vindmøller kørte synkront, når vingerne passerede mølletårnene. Så dæmpes støjen kun med 3 dB/ afstands fordobling - mod 6 dB ved asynkron støj.

Jeg fik vindmølleleverandøren til at indstille vindmøllerne til asynkron rotation - og har ikke siden haft lavfrekvente gener.

Så jo støj kan i den grad måles.

  • 6
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten