PODCAST: Støj er svært at måle - men driver os til vanvid

26. marts 2021 kl. 13:391
PODCAST: Støj er svært at måle - men driver os til vanvid
Illustration: Ingeniøren.
Der er godt med støj i denne uges Transformator, både fra metrotog, der igen giver københavnerne støjgener, og fra varmepumper, der stresser nybagte husejere i Værløse. Du kan også høre om hospitalsrobotter, der er blevet grounded efter en række uheldige episoder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Frederik Marcher Hansen og Laurids Hovgaard

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator skal det først handle om støj, som hvert år koster 500 danskere livet, mens omkring 600 får et slagtilfælde. En helt ny undersøgelse viser desuden, at støj også øger risikoen for at få diabetes. I København troede metroselskabet, at en skinneslibning ville løse problemet med rumlen fra Cityringens tog, men nu er problemet vendt tilbage. Vi skal også til Værløse, hvor nybagte rækkehusejere troede, at de skulle nyde naturen i fred og ro, men i stedet må de tåle støjen fra et helt batteri af ventilatorer fra varmepumper. Vi kigger på støjreglerne, som i begge tilfælde må vække undren.

Vi skal også tale om robotter, for dem har en række hospitaler investeret i for at frigøre personale til de opgaver, der kræver ‘varme hænder’. En rundspørge til hospitalerne viser dog, at mange har langtidsparkeret robotterne igen, da de simpelthen manglede basale sociale evner. De var simpelthen uhøflige og snød foran i elevatorkøen eller kørte ind i patienter m.fl.

Links

Nogle artikler kræver abonnement

Læs også: Boligejere i nybyggede rækkehuse: Varmepumper skaber støjhelvede

Læs også: Læserne spurgte om varmepumper: Her er ekspertens svar

Læs også: PODCAST: Jordens magnetfelt taber pusten. Er en polvending på vej?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
27. marts 2021 kl. 17:15

Bruel & Kjær har verdens mest avancerde måleapparater til støj og vibrationer.

Jeg har selv målt vindmøllestøj på 15 dB ved 6 Hz, fra vindmøller 12 km væk - indendørs med baggrundsstøj på -5 dB. Det forstyrrede min og min kones nattesøvn, ved bestemte vindretninger.

Den lavfrekvente støj skyldes at de fire vindmøller kørte synkront, når vingerne passerede mølletårnene. Så dæmpes støjen kun med 3 dB/ afstands fordobling - mod 6 dB ved asynkron støj.

Jeg fik vindmølleleverandøren til at indstille vindmøllerne til asynkron rotation - og har ikke siden haft lavfrekvente gener.

Så jo støj kan i den grad måles.