Podcast: Stigende grundvand og et mystisk manuskript

 

I denne uges Transformator skal vi se på det, der må være verdens mærkeligste bog. 240 håndskrevne sider fra middelalderen, skrevet i kode og udstyret med farverige og smukke tegninger af mærkværdige planter, drager, stjernetegn og nøgne kvinder. Bogen er kendt som Voynich-manuskriptet. Lingvistikere hævder, at bogen skjuler et nyt sprog. Programmører aner til gengæld en kompliceret kode, som ingen dog har kunnet knække endnu. Men en britisk forsker mener nu at have løst mysteriet.

Men vi skal også høre om noget mere jordnært. Grundvandet stiger så meget, at forsyningsselskaber over hele landet efterlyser en løsning, der kan beskytte vores boliger. Problemet kender vi: stigende regnmængder, tætte kloakrør og lukning af de bynære vandboringer. Og løsningen kender vi også – men lovgivningen giver ikke mulighed for at gennemføre den. Vi forklarer problemet og anviser en løsning.

Endelig skal vi have ugens holdning: Hvorfor skal bøderne for brug på reglerne om persondata være så høje, mens bøderne for at skade naturen er så latterligt lave?

Links

Forsyningsselskaber om kloakrenovering: Vi løser ét problem, men skaber et andet

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hej Jørgen Enig - det er der mange, der hævder. Men vi skal også huske på at alle førende kodebrydere og lingvistikere har kastet sig over opgaven gennem tiderne. Dertil en hel del forskellige forskere. Netop fordi de kan se, at det ikke er pladder. Men prøv at lytte til Thomas på podcasten i stedet for kun at læse om det her.

mvh Henrik Heide

  • 3
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten