Podcast-special: Er livets opståen blot en konsekvens af termodynamik?

Illustration: Nanna Skytte

Vært: Anders Høeg Nissen, PodLAB

Medvirkende: Jens Ramskov

I denne specialudgave af Transformator handler det om livets opståen. Liv kræver energi, men er det energien der skaber livet? Det spørgsmål rejser den amerikanske fysiker Jeremy England fra MIT, som på få år er blevet kendt for sin forskning i livets oprindelse og evolution ud fra termodynamiske begreber: »Hvis man begynder med et tilfældigt udvalg af atomer og lyser på dem gennem lang tid, skal man ikke blive overrasket over at få en plante,« siger han.

Læs artiklen fra magasinet Året Rundt: Energien bød sig til – og der blev liv

Hør tidligere afsnit af Transformator HER

Eller besøg vores podcast-fokus, hvor du finder flere podcast

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er den samme hårdnakkede overtro, at det levende, er noget skabt, men det kan ikke være mere forkert, det Levende har altid været, det Levende har altid haft Bevidsthed. Det Levende, har altid været det samme, Bevidsthed er altid underkastet udvikling. Alt det skabte, relaterer til evige evner og skabelses-principper, der ikke i sig selv er skabt, men er grundlaget for bevægelses-princippet, der er bærer af den virkelige illusion, Vi kalder bevægelse, og som er al stofs ur-stof. Al skabelse, er Bevægelse, Det Levende, er ikke Bevægelse.

  • 0
  • 16

Var vi ikke enige om, at man venter med at udtale sig, til man reelt ved noget HHH :)

https://www.herbener.dk/om-herbener.html

Det er første gang jeg hører navnet Herbner. Den sviner der bliver leveret i Week End Avisens vidio fra prædikestolen, er ikke min kop te......føj for fanden...gjorde mig nysgerrig.

For hvis Herbner er en fantast,er det underligt, at han er indstillet til Universitetets guldmedalje!

  • 0
  • 1

Var vi ikke enige om, at man venter med at udtale sig, til man reelt ved noget HHH

- jeg forstår nok ikke (helt), hvad du i denne sammenhæng mener med at 'vide noget'?

Det jeg ved er, at jeg har læst Pilgaards artikel i Weekendavisen (har du?) og fundet en vis analogi til den indledende kommentar i denne tråd...derfor henvisningen; videoen er jo i sagens natur blot en reklame for nævnte artikel, som jeg jo ikke kan videregive her, specielt ikke mens avisen endnu sælges i butikkerne. Men jeg kan da citere et udsagn fra 'fru H.':

»Den monoteistiske Gud ønskede enevælde for enhver pris,« fastslår hun, og om sin egen indvielse beretter hun: »På et tidspunkt i mit liv begyndte ånden at blive meget påtrængende i mit liv via descendenser. Det vil sige kraftfulde oplevelser af ånder i mit soveværelse. De rev og trak i mig, eller jeg suste gennem luften. (...) Som præstinde har jeg i mange år, ja, hele mit liv været knyttet til to guder, og med tiden har jeg stiftet bekendtskab med flere.« Et andet sted: »Jeg er blevet Altets hun, dets elskovskvinde, der skal sprede mine arme og ben for alle dem, der har behov for den nærende saft,« skriver hun og udfolder et verdensbillede, der på lange stræk er overensstemmende med Neutzsky-Wulffs ideer og forestillinger om en usynlig verden befolket af guder og ånder, som mennesket ligefrem, under de rette omstændigheder, kan have sex med og således få del i ånden. I Herbeners kones udgave gennem særligt indviede præstinder som hende selv: »Tempelpræstinderne var dengang som nu de lydige og rene menneskedøtre, der som hellige kar kunne modtage og videre- give Gudernes sæd. (...) I et helligt tempelrum, hvor drifterne får lov til at overtage det egoplagede sind, kan det urgamle maskuline mødes med det urgamle feminine i ren form. Det er ren religion. Ikke kun i oldtiden, men også i dag,« skriver Hannah Herbener og understreger, at det i høj grad er aktuelt: »Templerne kommer tilbage, hvor det hellige samleje mellem den svulmende vulva og det kraftfulde lem erstatter de livløse prædikener. Præstinder er et tempel i sig selv, men jeg vil kæmpe for, at det også bliver aktualiserede bygninger, som vi i dag har kirker. De er på vej. Tiden er nu. Tiden er inde til nyskabelse.« Måske er det derfor, hun på hjemmesiden efterlyser »præst- inde-novicer« til oplæring.

  • hvilket siger mig, at uanset om Herbener er 'fantast' eller ikke, så omgiver han sig i det mindste med farverige personligheder! :)
  • 0
  • 1

....at det er svært at bevise,at gud er til....som et generelt begreb.....og at enhver har lov til at have sin egen, sålænge at landets love overholdes......religions personer er ofte parat til at forlange at deres opfattelser er den korrekte :)

Men at begavede farverige originaler, kan få følgere er vel ikke så usædvanligt . Vi har da meldinger om deres færd og kommentarer hver eneste dag dagspressen.

  • 0
  • 2

Er det mangel på intelligens der gør at man angriber personen og ikke argumentet?

  • 0
  • 2

Tim Minchin har sagt det så glimrende (i rationel-kontra-religiøs kontekst): "Science adjusts its views Based on what's observed. Faith is the denial of observation, so that belief can be preserved

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten