Podcast-special: Her er årets største danske forskningsresultater

Illustration: Nanna Skytte

I denne specialudgave af Transformator kårer Ingeniørens videnskabsredaktør Jens Ramskov det vigtigste danske forskningsresultat i 2017 og fortæller om de fire andre nominerede ‘runners-up’. Du kan blandt andet høre om, hvordan omfattende analyser og supercomputerberegninger af arvemateriale fra 150 raske danskere har dannet grundlag for et dansk referencegenom, som har afgørende betydning for at kunne diagnosticere og behandle genetiske sygdomme.

Professor Jeffrey Hangst fra Aarhus Universitet står i spidsen for en international forskergruppe, der er førende i verden, når det gælder studier af antibrint, som er antistoffet til brint.

På DTU har lektor Niels Aage og professor Ole Sigmund knækket koden for optimeret design af store mekaniske konstruktioner som f.eks. flyvinger og sat den på formel.

Danske æbler har fået et nyt stamtræ, som er ‘fremdyrket’ af hortonom Bjarne Larsen fra Københavns Universitet, som har kortlagt det genetiske slægtskab mellem 448 æblesorter, hvilket bød på flere overraskelser.

Sidste nominerede er professor Minik Rosing fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet og lektor Tue Hassenkam fra Kemisk Institut ved KU, som har fundet nye beviser for 3,7 milliarder år gammelt liv i små ædelsten.

Danmarks nye referencegenom er årets vigtigste forskningsresulatat
Fysikkens love testes med antibrint
DTU-forskere viser vejen til bedre og lettere flyvinger
Danske æbler har fået et nyt stamtræ
Nye stensikre beviser på Jordens ældste liv

Vært: Anders Høeg Nissen, PodLAB

Medvirkende: Jens Ramskov

Hør også:

Transformator udkommer hver fredag. Du kan høre tidligere afsnit HER

Eller besøg vores fokusside, hvor du finder flere podcast