Podcast special: H.C. Ørsted – opfinderen, digteren, geniet

 

I denne særudgave af Transformator fortæller Ingeniørens videnskabsjournalist Jens Ramskov om H.C. Ørsteds berømte forsøg med med et elektrokemisk batteri, en tynd platintråd og en kompasnål, der førte til opdagelsen af elektromagnetismen.

En opdagelse, der bl.a. dannede grundlag for udviklingen af dynamoen, elektromotoren, telegrafen og telefonen, som alle udnytter sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme – samt nutidige opfindelser som satellitter, fiberoptiske kabler, internet, elbiler, vedvarende energi fra sol og vind og meget mere.

Links

Fik du hørt: PODCAST: Undervandsmusik er et hit. Insekter flopper

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det var interessant at læse om udviklingen i forståelsen og brugen af elektromagnetisme. Det gik forbavsende hurtigt, da der gik hul på bylden. Et spørgsmål: Hvordan lavede man magnetnåle til kompasser?

  • 1
  • 0

Det var interessant at læse om udviklingen i forståelsen og brugen af elektromagnetisme. Det gik forbavsende hurtigt, da der gik hul på bylden. Et spørgsmål: Hvordan lavede man magnetnåle til kompasser?

På 200 årsdagen for elektromagnetismens opdagelse, rækker åndsevnen hos dem inde på Borgen ikke længere end til at brandskatte hvad geniet Ørsted lagde efter sig. :-(

Resultatet af afgiftsrusen er skræmmende, vindmøller krøjes ud af vinden alt i mens dieselhakkeren oser derudaf og bøvles skal med at rense aske ud af brændeovnen.

I gamle dage brugte kinesere magnetit på en flydende genstand i en skål.

I 1745 opfandt Gowin Knight stålmagneten og derved blev kompassen langt mere nøjagtig: https://www.britannica.com/biography/Gowin...

  • 1
  • 4

*1: HC Ørsted: Hold fingrene i strømmens retning og magneten svinger ud til: A: Tommelfingersiden B: Lillefingersiden To parametre 2: Isac Newton F=ma (Kraft = masse acceleration) Tre parametre 3: Albert Einstein E= mcc Tre parametre

Disse korte formuleringer havde store konsekvenser, da en masse mennesker kunne overskue budskaberne. 1800-tallet: Den industrielle revolution båret af Ørsted og Newton. 1900-tallet: Atomalderen båret af Einstein.

Ludvig Holberg er inde på samme spor når han lader en befalingsmand i forsvaret ”trylle” en meget velformuleret Erasmus Montanus om til en menig soldat ved hjælp af en daler. *

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten