PODCAST: Solcelleboom kan give affaldsboom. Hør en lyd fra rummet

 

I denne uges Transformator handler det først om solceller. De store solcelleparker breder sig med lynets hast i det danske landskab, hvor de producerer strøm helt uden statstilskud, fordi produktionsomkostningerne er faldet ikke mindre end 80 procent det seneste årti.

Men medaljen har som bekendt også en bagside, og for solcellernes vedkommende er det, at de er konstrueret til at holde så godt, at de er nærmest umulige at skille ad, når de er udtjent og skal skilles ad. Dermed kan vi om nogle år stå med bjerge af solcellepaneler, hvis materialer det ikke kan betale sig at genbruge.

Der er ingen lyd i rummet. Alligevel har den amerikanske rumfartsorganisation Nasa ved hjælp af mekaniske vibrationer været i stand til at genskabe lyden af de pumper, der regulerer temperaturen om bord på Nasas Mars 2020 Perseverance-mission. Hør selv.

Ugens holdning kommer fra Ingeniørens lederskribent, Henning Mølsted, som ser mink-skandalen som et oplagt mulighed for at se på den måde, vi producerer mad på i Danmark. For eksempel producerer vi 30 millioner svin om året, men i stedet for de billige bulkvarer burde vi få skubbet de danske fødevarer op i værdikæden gennem innovation og satsning på luksusprodukter, skriver han.

Links

Fik du hørt: PODCAST: Fremtidens skibsfart og lyden af fremtidens elbiler

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tak for artiklen! - Solcellers affaldsproblem er svært at vurdere, men helt sikkert er det, at de kun leverer el en meget lille del af tiden, 12-15 %, og ikke altid, når der er brug for strømmen. Det er efter min mening deres allerstørste problem. Isoleret set kræver de backup i 85 % af tiden (nat + morgen og aften - og i gråvejr). Dernæst er det deprimerende at se, hvor store åbne arealer, de efterhånden optager. Det er der tilsyneladende ingen, der sætter spørgsmålstegn ved!!!

  • 0
  • 2

De pynter ikke i naturen. Men der er store flade tage hvor solpanelerne ville være lette at at placere.

  • 1
  • 1

Michael! - Jeg har selv solceller, placeret på sydvent tag med optimal hældning. De producerer pænt (ca. 85% af nominel værdi) i fuldt solskin midt på dagen, en lille smule først og sidst på dagen, ingenting morgen og aften og slet intet om natten. Og i gråvejer: 5-15% af nominel værdi, afhængigt af skydækket. - Det giver i snit 12-15% af dagen. Og du har ca. 100 dage/år med solskin. Kik på Energinet eller bedre: emd.dk/el/ - På graferne ser du let, at mine tal (på øjemål) er korrekte. Hvordan får du solen til at skinne (bare lidt!) i 4000 timer/år? Om arealforbruget: Hvem har sat "?" ved det?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten