PODCAST: Solcelleboom kan give affaldsboom. Hør en lyd fra rummet

27. november 2020 kl. 13:084
PODCAST: Solcelleboom kan give affaldsboom. Hør en lyd fra rummet
Illustration: Ingeniøren.
Støttefri solcelleprojekter pibler frem over hele landet, men den store vækst i solcelleanlæg kan give et kæmpe affaldsproblem om nogle år, for panelerne er meget svære at genanvende. Der må skabes et partnerskab om at booste danske luksusprodukter på verdensmarkedet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Lasse G. Jensen.

Medvirkende: Sanne Wittrup, Simon Freiesleben og Henning Mølsted

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes

På mobilen: Søg på Ingeniøren i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator handler det først om solceller. De store solcelleparker breder sig med lynets hast i det danske landskab, hvor de producerer strøm helt uden statstilskud, fordi produktionsomkostningerne er faldet ikke mindre end 80 procent det seneste årti.

Men medaljen har som bekendt også en bagside, og for solcellernes vedkommende er det, at de er konstrueret til at holde så godt, at de er nærmest umulige at skille ad, når de er udtjent og skal skilles ad. Dermed kan vi om nogle år stå med bjerge af solcellepaneler, hvis materialer det ikke kan betale sig at genbruge.

Der er ingen lyd i rummet. Alligevel har den amerikanske rumfartsorganisation Nasa ved hjælp af mekaniske vibrationer været i stand til at genskabe lyden af de pumper, der regulerer temperaturen om bord på Nasas Mars 2020 Perseverance-mission. Hør selv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ugens holdning kommer fra Ingeniørens lederskribent, Henning Mølsted, som ser mink-skandalen som et oplagt mulighed for at se på den måde, vi producerer mad på i Danmark. For eksempel producerer vi 30 millioner svin om året, men i stedet for de billige bulkvarer burde vi få skubbet de danske fødevarer op i værdikæden gennem innovation og satsning på luksusprodukter, skriver han.

Links

Læs også: Boom i solceller kan skabe eskalerende affaldsproblem

Læs også: Halvvejs til Mars: Her er 60 sekunders lyd fra rummet

Læs også: PODCAST: Fremtidens skibsfart og lyden af fremtidens elbiler

Artiklen fortsætter efter annoncen

Link Illustration: MI Grafik.

Du kan finde flere podcasts på vores fokusside

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
28. november 2020 kl. 18:02

Michael! - Jeg har selv solceller, placeret på sydvent tag med optimal hældning. De producerer pænt (ca. 85% af nominel værdi) i fuldt solskin midt på dagen, en lille smule først og sidst på dagen, ingenting morgen og aften og slet intet om natten. Og i gråvejer: 5-15% af nominel værdi, afhængigt af skydækket. - Det giver i snit 12-15% af dagen. Og du har ca. 100 dage/år med solskin. Kik på Energinet eller bedre: emd.dk/el/ - På graferne ser du let, at mine tal (på øjemål) er korrekte. Hvordan får du solen til at skinne (bare lidt!) i 4000 timer/år? Om arealforbruget: Hvem har sat "?" ved det?

2
28. november 2020 kl. 12:30

De pynter ikke i naturen. Men der er store flade tage hvor solpanelerne ville være lette at at placere.

1
28. november 2020 kl. 12:00

Tak for artiklen! - Solcellers affaldsproblem er svært at vurdere, men helt sikkert er det, at de kun leverer el en meget lille del af tiden, 12-15 %, og ikke altid, når der er brug for strømmen. Det er efter min mening deres allerstørste problem. Isoleret set kræver de backup i 85 % af tiden (nat + morgen og aften - og i gråvejr). Dernæst er det deprimerende at se, hvor store åbne arealer, de efterhånden optager. Det er der tilsyneladende ingen, der sætter spørgsmålstegn ved!!!