PODCAST: Sekundet er ved at være forældet – sådan skaffer man et nyt

1. april 2022 kl. 13:31
PODCAST: Sekundet er ved at være forældet – sådan skaffer man et nyt
Illustration: Ingeniøren.
Optiske atomure baseret på strontiumatomer gør det muligt at definere sekundet langt mere præcist. I ugens Transformator dykker vi også ned i Søværnets ønskeliste for militært isenkram og udfordringerne ved den nye politiske aftale om power-to-x.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Cecilie Bach.

Medvirkende: Bjørn Godske, Andreas Lindqvist og Jens Ramskov

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator havde vi nær sagt ‘Hvad sagde vi?’ For selvom det ikke er så klædeligt at være bagklog, er det svært at lade være, når det pludselig er en stor historie i medierne, at der ikke bliver produceret tilstrækkeligt med grøn strøm til at imødekomme det store behov, vi står overfor morgendagens elektrificerede samfund. For det har vi her i Teknologiens Mediehus gjort opmærksom på det sidste år. Bjørn Godske ridser problemerne op.

To-fire kystubåde bør stå helt i toppen af Søværnets ønskeliste for militært isenkram, lyder det fra både borgerlige partier og forsvarskilder. Den danske ubådskapacitet blev udfaset i 2004, men Søværnet vil allerede kunne dykke igen om få år, hvis politikerne skriver kontrakt med den eneste oplagte leverandør.

Den gamle definition af sekundet ved hjælp af cæsium-133 er ved at være forældet. Optiske atomure baseret på strontiumatomer, der har en karakteristisk frekvens omkring 429 THz, er nu blevet så pålidelige og almindelige, at man i standardiseringsorganisationer overvejer, om tiden er moden til at skifte definition.

Links

Læs også: Politikere vil have ubåde tilbage: Militæranalytiker anbefaler tysk model

Læs også: Forskere måler tidsforskelle mellem toppen og bunden af en lille atomsky

Læs også: PODCAST: Sådan kan ufoer flyve - og sådan skal Andreas Mogensen afsted

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

Link Illustration: MI Grafik.

Illustration: Ingeniøren.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger