PODCAST Sådan sætter man strøm til Bornholm, når kablet til Sverige svigter

3. marts kl. 11:1511
PODCAST Sådan sætter man strøm til Bornholm, når kablet til Sverige svigter
Illustration: Ingeniøren.
Fire 16 cylindrede Mirrlees Blackstone-dieselmaskiner står klar til at tage over, når søkablet til Sverige afbrydes, og Bornholm går i ø-drift. I ugens Transformator prøvestarter vi motorerne og hører, hvordan man spændingssætter en ø.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Cecilie Bach.

Medvirkende:

Jan Christensen, afdelingschef, Bornholms Energi og Forsyning (BEOF)

Henrik Sonne Nielsen, maskinmester, BEOF

Ole Johannes Westh, afdelingsleder, Trefor Elnet Øst

Klaus Vesløv, underdirektør og kommunikationschef, BEOF

Klip: Søren Rask Petersen

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator er vi på besøg hos Bornholms Energi og Forsyning, hvor man er verdensmestre i ø-drift. For skibene, der passerer mellem Bornholm og Sverige, har en uheldig vane med at beskadige søkablet, der til daglig sikrer elforsyningen sammen med øens vindmøller, solceller og et biomasseanlæg.

Når uheldet er ude, ringer telefonen hos afdelingschef Jan Christensen, for så må kraftværkets fire store skibsmotorer fra 1970’erne startes op. De 16-cylindrede Mirrlees Blackstone-motorer har tilsammen over 25.000 hestekræfter, og generatorernes samlede el effekt på 19,5 MW kan bruges til at spændingssætte øen efter et blackout.

Se video og billeder med de fire dieselmaskiner på tilsammen 25.000 hk, der sættes i gang, når øen mangler strøm. Se det hele HER.

Links

Læs også: Vindmøller står stille og teknikere pukler: Bornholm er i ø-drift på fjerde uge

Læs også: PODCAST Transformator tester: Teslas autopilot forvirrer bilisten

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

Link Illustration: MI Grafik.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
9. marts kl. 10:20

VAr = Volt Ampere reaktiv = skineffekt

Det er i modsætning til Watt som er "rigtig" effekt der kan få noget til at køre rundt osv. forskellen er faseforskydning imellem strøm og spænding.

MEGET kort sagt....

10
6. marts kl. 10:53

Hvordan kan man kalde sig verdensmestre i ødrift, når Bornholm usvigteligt går i sort, hver eneste gang nogen river sø-kablet til Sverige over ?</p>
<p>Hvad er der ellers af tiltag på tegnebrættet, som kan afhjælpe at øen går i sort når sø-kablet bliver revet over, andet end ønske om 2 sø-kabler, som blev nævnt i podcasten ?

Jeg har samme forundring - også over at journalisten ikke spørger ind til det. Særligt det forhold, at man ifølge de tidligere beksriverlser af forholdene må nekoble alt VE på øen i tilfælde af kabelfaejl. Kunne man ikke etablere lokale stabiliserende elementer, der både mindsker risikoen for black-out, øger muligheden for at bruge VE og mindsker nedetiden.

8
6. marts kl. 05:21

Men bortset fra det, så kan vores fjernvarmeværk faktisk også køre ø-drift: 1 x 8,5 MW el + 2 x 3 MW el - og det startes ved at dreje nøglen.

@ Christian

Er du helt sikker på, at det også kan starte op uden frekvensstabilisering fra nettet og også levere ud på nettet ?

6
5. marts kl. 23:28

25.000 hk skulle kunne generere 19,5MW el?

Interessant ......

Men bortset fra det, så kan vores fjernvarmeværk faktisk også køre ø-drift: 1 x 8,5 MW el + 2 x 3 MW el - og det startes ved at dreje nøglen.

5
5. marts kl. 21:40

Folk burde nok kunne undvære strøm den tid det tager af få quad stkken op at køre.

At strømmen går i tide og utide er ikke godt nok nu vi skriver 2023 og selvfølgelig skal strømmen ikke gå hvis der er nok med for eksempel vind, der kan dække grundlasten og det ser ud til at man har i sinde at montere hurtigtreagerende elkedler som kan være en del af løsningen.https://www.energy-supply.dk/article/view/797054/bornholms_forsyningsselskab_skal_gore_varmen_askefri_i_indiskeuropaeisk_samarbejde

Er der nogen herinde der kan bidrage med nogle oplysninger om hurtigtreagerende elkedler, er de så hurtige at de kan de yde frekvensstabilisering ?

De gængse højspændings elkedler som fjernvarmen gør brug af, er ikke en sk.. bevendt i ødrift og masser af inverterbaseret VE strøm, da effekten er mekaniskt styrt ved hjælp af sløve / langsomme servomotorer.

det er jo ikke bumpless transfer, men det virker - og altid - ren ø-drift :-) . Folk burde nok kunne undvære strøm den tid det tager af få quad stkken op at køre.

Og selvom jeg er lidt facineret af maskineriet er det dog også i anden række for mig. Prioriteten er en løsning der duer stort uanset hvad. Der skal bare kunne laves lidt trykluft, og har man jo nok "på lager" hele tiden :-)

mvh

2
5. marts kl. 17:22

Hvordan kan man kalde sig verdensmestre i ødrift, når Bornholm usvigteligt går i sort, hver eneste gang nogen river sø-kablet til Sverige over ?

Hvad er der ellers af tiltag på tegnebrættet, som kan afhjælpe at øen går i sort når sø-kablet bliver revet over, andet end ønske om 2 sø-kabler, som blev nævnt i podcasten ?

1
4. marts kl. 20:46

Første del med maskinmestrene var fin-fin, men journalisten manglede lige at spørge på et bestemt tidspunkt: Der blev snakket om hvilke områder, der kom på hvornår i sekvensen. Der var et par steder på sydøen, der var tidligt inde, idet der der var kompensation for "et par MW VAr"! Mon andre end stærkstrømmere, elektrikere og operatører på elkraftværker ved, hvad VAr står for?

Derefter blev der skiftet til en forsyningsdirektør, der snakkede på frihjul om noget helt helt andet, nemlig generel energiforsyning. Intet om el og udfordringerne hermed. Lød som generel varme. Specielt snakkede han om, at man skulle skaffe noget "power-to-x". Hvad er mon det? Hvad bruges det til? Hvad enhed måles det i?

Jeg bliver så træt, når elforsyning med effekt og generel energiforsyning blandes sammen.