PODCAST Sådan kan vi indfange og lagre Danmarks CO2-udledning

23. september 2022 kl. 13:023
PODCAST Sådan kan vi indfange og lagre Danmarks CO2-udledning
Illustration: Ingeniøren.
Det er ikke nok at begrænse vores udslip af CO2, vi er også nødt til at indfange den, lagre den eller bruge den. Hør hvordan i denne uges Transformator, som også handler om, hvorfor Novo Nordisk fonden netop har smidt 1,5 milliarder kroner i udviklingen af en dansk kvantecomputer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Remote video URL

 

Transformator

Podcasten fra Teknologiens Mediehus sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab og analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Vært: Henrik Heide

Illustration: Cecilie Bach.

Medvirkende: Jens Ramskov og Liv Bjerg Lillevang

Abonnér på Transformator:
Følg i iTunes
Følg på Spotify

På mobilen: Søg på Transformator i din podcast-app.
På iPhone er podcast-appen indbygget. Har du en Android-telefon, kan du finde podcast-apps i Google Play. F.eks. kan du benytte denne gratis app.

I denne uges Transformator skal det først handle om CO2-lagring. For selvom vi er godt i gang med at elektrificere transporten, bygge vindmølleparker og gøre strømmen i kontakten grøn, så bliver vi også nødt til at indfange og lagre eller bruge de 42 ton CO2, vi hvert år udleder, i stedet for bare at lukke den ud i atmosfæren. Det siger FN’s klimapanel, og det er også målet i regeringens klimaprogram.

Derfor ser vi på, hvor langt vi egentligt er med de teknologier, der skal indfange og gemme CO2 – hvor modne de er hver især, og hvor meget CO2 vi kan fange med dem.

Med en donation på halvanden milliard kroner har Novo Nordisk Fonden givet forskere og ingeniører ved Niels Bohr Institutet til opgave at udvikle en fejltolerant kvantecomputer over de næste 12 år. Målet er at skabe verdens bedste af slagsen. Men hvad adskiller egentlig en kvantecomputer fra en vanlig en af slagsen?

Links

Læs også: CO2-lagring: De 5 bedst egnede steder at skaffe indfanget kuldioxid af vejen

Læs også: Kvanteprofessor i spidsen for milliardprojekt: ‘Intet quick fix til at bygge en kvantecomputer’

Læs også: PODCAST Færre store kraftværker vil øge risiko for strømsvigt

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan finde flere episoder af podcasten HER

Link Illustration: MI Grafik.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
17. oktober 2022 kl. 16:35

Brug dog de mange milliader på at producere grøn energi i stedet for at "forvandle" sort energi til noget grønt!?

Underjordisk lagring (CCU) af CO2 er nødvendig og forløber for underjordisk lagring af brint i underjordiske saltkaverner. Se link om underjordiske lagring metoder i Polen og Europa (juli 2022) side 8:

Hydrogen Storage in Geological Formations—The Potential of Salt Cavernshttps://mdpi-res.com/d_attachment/energies/energies-15-05038/article_deploy/energies-15-05038-v2.pdf?version=1657620429

2
24. september 2022 kl. 11:00

i stedet for at "forvandle" sort energi til noget grønt!

om PtX via CO2-indfangning:

Magtfulde danske virksomheder og organisationer har i længere tid varmet op og forsøgt at gøde jorden for at promovere teknologien som et vigtigt tiltag i forhold til at imødegå Danmarks og verdens galoperende klimaudfordringer.</p>
<p>I disse dage står industrien på nakken af hinanden i medierne for at cementere den fortælling. Eksempler på overskrifter er: ”18 topchefer til regeringen: Power-to-X er fremtiden, men kun hvis staten investerer ti mia. kr.”[1] og ”18 førende PtX-aktører samles om anbefalinger til national strategi”[2]</p>
<p>Ved at satse på Power-to-X kommer vi til skabe en ny version af en af de største fejltagelser i dansk energi- og klimapolitik, nemlig den massive brug af biomasse til energiproduktion..

https://vejnaa.dk/?p=271

1
24. september 2022 kl. 10:05

Brug dog de mange milliader på at producere grøn energi i stedet for at "forvandle" sort energi til noget grønt!?

#greenwasching